Buitenplaats Ivicke te Wassenaar.

‘Rijksmonument loopt gevaar,’ gemeente dreigt eigenaar verwaarloosd Ivicke met dwangsom

Het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar neemt maatregelen tegen de eigenaar van het verwaarloosde rijksmonument Ivicke. De gemeente wacht al maanden’ op een integrale visie voor het herstel van de buitenplaats en heeft daar genoeg van.

De tijd van praten is voorbij. Op 12 oktober 2016 heeft de Monumentenwacht een inspectierapport opgesteld. Naar aanleiding van dit rapport is er contact geweest tussen het team Vergunningen en de architect van de eigenaar. Er is de gemeente verzekerd dat er een integrale visie op het herstel van de buitenplaats zou komen.

De eigenaar heeft weliswaar de dakkapellen en een buitenhuisje wind- en waterdicht gemaakt, maar verder is er volgens de wethouder nog niks gebeurd. Met de dwangsom hoopt men een eind aan die situatie te maken. Ivicke is een exacte kopie van Klampenborg, een landhuis in Denemarken.

De eigenaar van Ivicke moet uiterlijk 1 september 2018 maatregelen hebben genomen om het achterstallig onderhoud weg te werken. Dit om te voorkomen dat nog meer schade aan het monument ontstaat. Als hier niet tijdig of niet volledig aan wordt voldaan, moet de eigenaar een dwangsom aan de gemeente betalen.

Bron: Omroep West 27-12-2017  Foto: Heemschut


Cuypersgenootschap: ’Stop verder verval van buitenplaats Ivicke’

Het verdere verval van buitenplaats Ivicke in Wassenaar moet nu stoppen, vindt Het Cuypersgenootschap. De monumentenbehoeder heeft het gemeentebestuur in een aangetekende brief opgedragen de eigenaar hiertoe te dwingen. 

Het is niet de eerste keer dat het genootschap dit doet. Ook erfgoedvereniging Heemschut drong bij de gemeente al aan op ingrijpen.

Vooralsnog lijkt de eigenaar zich niet veel van de kritiek aan te trekken. Hij heeft ook de reputatie bij zijn andere projecten in Leiden en Noordwijk dat hij zich niet of nauwelijks bekommert om overheidsbevelen. Het liefst zou hij het rijksmonument aan de Rust en Vreugdlaan slopen voor iets nieuws, weet het Cuypersgenootschap.

Toch geeft het genootschap de strijd niet op. ,,Na onze vorige brief is er een rapport gekomen van de Monumentenwacht”, zegt bestuurslid Leo Dubbelaar. ,,Daarin staat precies beschreven welke werkzaamheden op korte termijn moeten plaatshebben om verval tegen te gaan. Vandaar onze nieuwe actie. De gemeente kan hoge dwangsommen eisen.”

De gemeente laat weten over te gaan tot handhaving. “We zetten de procedure in werking”, zegt een woordvoerster. “Dat wil zeggen dat we de eigenaar sommeren om ervoor te zorgen dat er geen verder verval optreedt. In het uiterste geval, maar zover is het nog niet, kunnen we de eigenaar een dwangsom opleggen.”

Bron: Leidsch Dagblad 7-9-2017


Buitenplaats Ivicke te Wassenaar verwaarloosd

De gemeente Wassenaar wil in gesprek met de eigenaar van Huize Ivicke. Het zo’n 100 jaar oude pand langs de N44 in Wassenaar ligt er al jaren verwaarloosd bij. Het gemeentebestuur wil nu van de eigenaar weten wat die met Huize Ivicke gaat doen. 

Het Cuypersgenootschap, dat zich inzet voor het behoud van bijzondere 19e en 20e eeuwse gebouwen, liet eerder in een brandbrief weten dat ze willen dat het gebouw wordt opgeknapt. Huize Ivicke is in 1912 gebouwd als een kopie van het koninklijk paleisje Hermitage Klampenborg, in Denemarken. De toenmalige eigenaar van het pand, Adrianus van Hattum, liet het huis bouwen voor zijn Deense echtgenote.

Achter het huis liet Van Hattum ook een inmiddels zwaar vervallen speelhuis bouwen. En dat is misschien nog wel het meest bijzondere aan het huis. ‘Dat speelhuisje is bijna niet zichtbaar vanaf de weg. Maar het is een ontzettend zeldzaam huisje. Helaas is dat in nog slechtere staat dan het huis zelf’, aldus  secretaris Leo Dubbelaar van het Cuypersgenootschap.

Het gemeentebestuur wil van de eigenaar weten wat de toekomstplannen voor het speelhuisje en Huize Ivicke, dat sinds 1987 in gebruik is als kantoor, zijn .

Bron: Omroep West 24-8-2016