Buitenplaats Rhijnhof in de schaduw torenflat.

Politiek nog verdeeld over plan woontoren bij A44

Is een woontoren van zeventig meter hoog langs de A44 bij de Ommedijkseweg een begerenswaardig ‘landmark’ voor Leiden of een brok beton dat voor altijd het uitzicht verpest. Omwonenden vinden in ieder geval dat laatste.

Het Bewonerscomité Rhijnhofweg ontving de lokale politiek op het landgoed aan de andere kant van de Rijn. Buitenplaats Rhijnhof is de laatst overgebleven buitenplaats van Leiden. Het behoorde ooit toe aan rijke Leidenaren die de wintermaanden doorbrachten in het Huys van Leyden aan het Rapenburg en hun zomerverblijf op deze plek aan de Rijn hadden. Daar konden de raadsleden zien hoe het zeventig meter hoge ballonnenprotest ook van een afstandje boven de omgeving uittorende.

Voor de locatie waar de toren is gepland, geldt binnen het vigerende bestemmingsplan een maximale bouwhoogte van vijftig meter. Als de ontwikkelaar, Timpaan uit Hoofddorp, daar vanaf wil wijken, moet de gemeenteraad daarmee instemmen.

Zover zijn de Leidse politici nog lang niet. Zoveel werd wel duidelijk tijdens de ontvangst, waarbij de raadsleden ook werden meegenomen naar het dak van het landhuis. Vrijwel alle partijen vinden dat de toren te hoog wordt.

Omwonenden zijn onder de naam ‘Nee tegen Toekan-toren‘ een actiepagina op Facebook begonnen. Ook is er een online petitie.

Bron: sleutelstad.nl van 19-2-18  – Foto: Nee tegen Toekan-toren


Bewoners demonstreren met kraan tegen komst torenflat langs A44

Bewoners van Leiden-Zuid hebben zaterdagochtend een kraanbedrijf ingeschakeld om te laten zien hoe hoog een geplande torenflat in hun woonomgeving gaat worden. Een streng ballonnen van 75 meter moest inzichtelijk maken hoe de flat de omgeving gaat domineren. Om 9.00 uur werden de ballonnen omhoog getakeld op twintig meter van de plek waar de mega-toren moet verrijzen.

Eén van de redenen om te protesteren ligt aan de overkant van de Oude Rijn. Daar ligt de historische buitenplaats Rhijnhof. De enige buitenplaats in Leiden, waar het herenhuis, koetshuis, orangerie, ommuurde moestuin en overtuin er nog hetzelfde bijliggen als toen ze bijna 250 jaar geleden werd gebouwd. De geplande flat staat ironisch genoeg precies ingetekend op de zichtlijn die enkele jaren geleden op verzoek van de provincie is gerealiseerd. Als de torenflat wordt gerealiseerd, zal die letterlijk en figuurlijk boven Huize Rhijnhof uittorenen. Een historische vergissing.”

Zaterdag worden gemeenteraadsleden ontvangen op de buitenplaats om bijgepraat te worden over de plannen en de bezwaren daartegen in de buurt.

Omwonenden zijn onder de naam ‘Nee tegen Toekan-toren‘ een actiepagina op Facebook begonnen. Ook is er inmiddels een online petitie.

Bron: sleutelstad.nl van 17-2-18  – Foto: Nee tegen Toekan-toren