Calorama in Noordwijk voor publiek geopend

Calorama was altijd een vrij gesloten landgoed. Baron Taets van Amerongen hield voor nieuwsgierige mensen de deuren gesloten. In de derde week van augustus gaat het Noordwijkse landgoed voor het eerst open voor publiek. Vier avonden lang worden bezoekers er onthaald op theater, muziek en dans.

Baron Taets van Amerongen overleed vorig jaar op 82-jarige leeftijd. Hij was de laatste bewoner van het huis op landgoed Calorama aan de Gooweg in Noordwijk. Sinds 1848 was de buitenplaats in het bezit van zijn familie. Aangezien hij ongehuwd en kinderloos bleef, ging hij tijdens zijn leven al nadenken over de toekomst van het landgoed. Dat resulteerde in de oprichting van een stichting die zich na zijn dood bekommert om het behoud van Calorama.

Het landgoed is circa vijf hectare groot en bevat een woonhuis, koetshuis, kruidenschuur, stalling, duiventil en een grote theekoepel. Vroeger was het nog groter. Door wegenaanleg en huizenbouw zijn er in het verleden stukjes af gesnoept. 

Volgens overlevering is op een veld op deze buitenplaats de heilige Jeroen – naar wie in Noordwijk twee kerken zijn vernoemd – gemarteld, onthoofd en begraven. Het veld, met een imposante rode beuk van 165 jaar oud, vormde lange tijd het eindpunt van een heilige processie. 

Bron: Leidsch dagblad van 12-8-2016 – Door Theo de With – Foto: A. Speelman