Dag van het Kasteel – Tweede Pinksterdag 10 juni 2019

Thema Dag van het Kasteel 2019 : Over de Grens

Tweede Pinksterdag 10 juni organiseert de Nederlandse Kastelenstichting (NKS) voor de twaalfde keer het landelijk publieksevenement Dag van het Kasteel. Vele kastelen, buitenplaatsen en landgoederen openen hun poorten. Rondom het jaarthema Over de grens zijn er activiteiten voor jong en oud. Met nieuwe programma’s, waarin de NKS beleving en kennisoverdracht combineert, wordt het enthousiasme voor dit erfgoed steeds verder uitgebouwd.

Elke deelnemende locatie heeft eigen verhalen rondom het thema Over de grens. Speciale aandacht is er voor de onderwerpen: Koloniale banden, Internationale familiebanden en Exoten op landgoederen (planten en dieren van over de grens). Daarnaast zijn er in vier provincies Archeotrails: rondleidingen langs verdwenen kastelen uit de middeleeuwen. Een nieuw concept voor dit jaar zijn twee series exclusieve muziek- en vertelvoorstellingen op kastelen en buitenplaatsen over Koloniale banden en Grenzeloze Muziek.

Het programma Koloniale banden gaat over een onbelichte kant van kastelen en buitenplaatsen. Sommige locaties vertonen sporen van een koloniaal verleden. Wat kunnen we te weten komen over de portretten van bewoners met Afrikaanse bedienden? Welke documenten over levens van overzee herbergen de huisarchieven? In samenwerking met Ineke Mok, Cultuursporen, kunstenaars en performers ontwikkelde de NKS zeven unieke voorstellingen over deze geschiedenissen verbonden aan zeven locaties.

Het programma Grenzeloze muziek werd ontwikkeld in samenwerking met Ellen Steffers en Thom Lubberding en neemt de bezoeker mee op een muzikale tijdreis door de eeuwen heen. Klassieke stukken uit zes periodes van de muziekgeschiedenis, (inclusief Indische muziek uit de 19e en 20e eeuw) worden op zes historische huislocaties uitgevoerd door jonge musici – net afgestudeerd of nog in de masterfase van hun studie.

Voor meer info en ticketverkoop:
https://dagvanhetkasteel.nl/koloniale-banden
https://dagvanhetkasteel.nl/muziek

Voor meer info over alle programma’s, deelnemende locaties, openingstijden en eventuele reserveringen:
https://dagvanhetkasteel.nl/programma
https://dagvanhetkasteel.nl/locaties

Bron: Persbericht NKS/Dag van het Kasteel – 24 mei 2019