Nieuws van Duivenvoorde

100.000 euro anoniem geschonken aan Duivenvoorde.

Een anonieme schenker uit de Haagse regio heeft 100.000 euro gedoneerd aan het Restauratie-fonds van Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten. Het is een particuliere donatie die ook voor Kasteel Duivenvoorde groot is en een belangrijke opsteker voor het Restauratiefonds. 

Sinds kort is bezoekerspaviljoen Hof van Duivenvoorde geopend in de Leidse tuin van deze authentieke buitenplaats. De muren en het hekwerk daar waren hard aan restauratie toe, delen brokkelden af. Er was vorig jaar al geld van fondsen, provincie en publiek verkregen, maar dit was nog niet genoeg om het project in gang te zetten. In overleg met de anonieme gever is besloten dat het eerste deel van de schenking naar dit doel gaat. 

Het eerste deel van het geld gaat dus naar de restauratie van de historische tuinmuren en hekwerk van de Leidse tuin. De komende vijf jaar wordt de rest van het geld ingezet voor andere tastbare restauratieprojecten.

Bron: AD; 4-10-2017 – Foto: Kasteel Duivenvoorde 


Duivenvoorde zoekt hulp bij het poetsen

Kasteel Duivenvoorde zoekt vrijwilligers met spreekwoordelijke fluwelen handschoentjes voor het onderhouden van de 17de tot 19de eeuwse interieurs. Héél voorzichtig verplaatsen van objecten, controleren van valletjes voor insecten en zo bijhouden wat er leeft op het kasteel, koper en zilver poetsen en meubels in de was zetten, behoren tot de taken van wat heel Brits ‘Good Housekeeping’ heet.

Op de bijzondere historische interieurs kunnen niet zomaar schoonmaakploegen worden losgelaten. Om de interieurs en de daarin geplaatste kunstobjecten zo lang mogelijk te behouden wordt geprobeerd zo veel mogelijk schade te voorkomen, leggen de beheerders van het kasteel uit.

‘Problemen als slechte ophangsystemen voor schilderijen moeten zo snel mogelijk worden ontdekt en opgelost’, staat in de vacature voor vrijwilligers good housekeeping. ‘Dit vraagt gezien de kwetsbaarheid van deze interieurs ook om grote zorgvuldigheid bij de uitvoering van deze taken. Kennis van de juiste wijze van hanteren van objecten en verantwoorde handelingen en middelen zijn hierbij noodzakelijk. Liefde voor historische interieurs is een must.’

Het huishoudelijke werk vraagt om ‘aanpakkers die de ladder op durven en ook een stofzuiger willen hanteren’. Gezocht wordt naar zowel mannen als vrouwen in een team met daarin bij voorkeur een handige klusser die kan helpen bij het opnieuw ophangen van schilderijen. Na 3 maanden proeftijd volgt een verbintenis van minimaal 2 jaar. De vergoeding is 200 euro per jaar voor 20 dagdelen.

Bron: AD; 12-2-2017 – Foto: Kasteel Duivenvoorde 


Restauratie tuinmuur Duivenvoorde kost tonnen

De 19de eeuwse muur van de Leidse tuin bij Kasteel Duivenvoorde vervalt meer en meer. Op sommige plaatsen wordt de muur gestut om instorten te voorkomen. Het is de hoogste tijd dus voor een restauratie.

Een opknapbeurt kost 250.000 euro. Er is 100.000 euro van de provincie Zuid-Holland en het Prins Bernhard Cultuurfonds beschikbaar.

Bron: Leidsch Dagblad – 6-9-2016, Foto: A. Speelman