Het geheim van Oud Haerlem ontsluierd

Twee gisteren onthulde informatieborden geven iets prijs van de mysterieuze geschiedenis van dit in de bodem verstopte kasteel. Een hobbelig veld in de hoek Hoflaan-Zuidermaatweg, vlak naast dat échte kasteel, Assumburg. Dat is wat over is van Oud Haerlem. Verwoest in 1351 bij de burgeroorlog waarin Hoeken en Kabeljauwen elkaar naar het leven stonden. Nooit meer herbouwd. Dat wat nog overeind stond is in de loop der eeuwen weggehaald als bouwmateriaal. Wat resteert zijn fundamenten die het weiland een hobbelig reliëf geven.

Jean Roefstra, als archeoloog gespecialiseerd in kastelen en gek van de middeleeuwse geschiedenis van Heemskerk, heeft de tekst voor de informatiepanelen geschreven.

Het kasteel heeft nog steeds  geheimen.

Er moet zich een massagraf bevinden. Toen het kasteel gevallen was, hebben de Kabeljauwen alle verdedigers met hun gezinnen vermoord. Dat was voor die tijd zeer ongebruikelijk. Meestal werden er als voorbeeld een paar mensen terechtgesteld, maar in dit geval werd iedereen over de kling gejaagd. 

Waarom hebben de verdedigers zich niet overgegeven toen dat nog kon. Hun leider, Jan II van Polanen, zat al hoog en droog in Breda. De theorie is nu dat er een ontzettingsleger vanuit Engeland onderweg was. We weten dat het geland is bij Katwijk, maar wat er daarna gebeurd is: een mysterie.

Bron: Noordhollands Dagblad 23-02-18