Zoektocht naar gracht en wallen rond Huis te Merwede

Archeologen speuren zaterdag naar de gracht en de wallen van Huis te Merwede in Dordrecht, maar of die ooit bestaan hebben, is de vraag.

Het machtige huis van de heren van te Merwede werd tijdens de Hoeksche en Kabeljauwse twisten in 1418 verwoest. Drie jaar later deed de Elisabethsvloed er nog een schepje bovenop. Daarna gebruikten Dordtenaren de ruïne als steengroeve. 

Wat rest van de ooit imposante villa is een halve toren, op een verloren stukje grond achter de gevangenis.

De vraag is waar de omwalling en de grachten van de villa precies te vinden waren, als ze er ooit geweest zijn. Want ze staan op oude illustraties, maar die dateren allemaal van na 1421. Het enige dat nagenoeg zeker is, is dat het water rond de oude toren niet de oude gracht is.

Bekend is ook dat iets verderop, voorbij de invaart van de Tweede Merwedehaven, nog een bijgebouw van Huis te Merwede gestaan heeft, mogelijk een graanschuur. In de jaren 60 kwamen bij extreem laag water resten daarvan bloot te liggen. Nu ligt er vermoedelijk een laag stortsteen over. Maar met nieuwe technieken moet daar toch wat van te ontdekken zijn.

   Bron: AD-11-10-2017 – Foto: A. Speelman