Logies en museum in Huys te Warmont

Vereniging Hendrick de Keyser heeft het Warmondse kasteel Huys te Warmont gekocht van Stichting Huys te Warmont en gaat er appartementen, een museum en een vakantieverblijf in maken.

Het “Huys” wordt de komende jaren grondig gerestaureerd omdat het monumentale kasteel, 56 jaar na de laatste restauratie, in slechte staat verkeert. Er zitten scheuren in de gevels en aan de buitenkant bladdert het pleisterwerk van de muren. ‘Daken en goten zijn aan het einde van hun levensduur en de riolering komt nog uit op de gracht.

Als eerste worden de gevels en daken hersteld, daarna is de westelijke vleugel aan de beurt. In 2020 zou het logiesverblijf in de westvleugel klaar moeten zijn, ook moet er een informatiepunt in deze vleugel komen.

Een gedeelte van het kasteel moet op termijn worden ingericht als museum en moeten er zelfstandige appartementen in komen. De mensen die nu in het kasteel wonen blijven er ook tijdens en na de restauratie wonen.

De renovatie kost ruim 2 miljoen euro en wordt onder andere betaald door vereniging Hendrick de Keyser, de provincie en gemeente Teylingen.

Bron: Bo de Omroep van de Bollenstreek 15-1-19 – Foto: Albert Speelman