Archeologen vinden kasteel en klooster in Alkmaarse weilanden

Een Alkmaars archeologenteam heeft het terrein waar het middeleeuwse kasteel Middelburg stond, in kaart gebracht en hebben ze een klooster ontdekt dat tot nog toe alleen uit verhalen bekend was.

Bij grondonderzoek werd gebruik gemaakt van een aantal technieken waarmee ze in de grond konden kijken zonder deze te vernietigen of verplaatsen en slaagden de archeologen erin de funderingen van de eeuwenoude gebouwen in kaart brengen.

Dankzij een combinatie Magnetometrie, grondradar en EMI (Elektromagnetische Inductie) werd ontdekt dat het kasteel veel groter is dan gedacht maar ook de vorm wijkt af.

Daarnaast was ook de ontdekking van het Karmelietenklooster in een weiland vlakbij een geweldige vondst voor het team. Zowel het kasteel als het klooster liggen nog verstopt onder een dikke laag aarde en dat zal voorlopig nog wel even zo blijven.

Het kasteel Middelburg stamt uit 1280 en was eigendom van Floris de Vijfde. In 1517 werd het vernietigt door de Friese krijgsheer ‘Grote Pier’. Het Karmelietenklooster is rond 1470 gesticht en heeft daar tot het Spaans beleg in 1570 gestaan.

Op 11 en 12 februari wordt er weer onderzoek door het team gedaan in de omgeving.

Bron: NH Nieuws 5-2-19 – Foto: Regionaal Archief Alkmaar