Kasteel Zaamslag

Dit is een kasteel, geen crossbaan

De Torenberg in Zaamslag is een archeologisch monument en dat zou iedereen moeten weten.

Zaamslag had een kasteel, wat er nu nog rest van het Kasteel van Zaamslag ligt onder een berg. Veel is er niet meer te zien. Een berg waar de toren van het kasteel stond en een flauwte in de bodem waar met enige verbeelding de gracht in is te herkennen. Sinds een paar dagen staat er een bord bij de Torenberg waarop staat dat het een archeologisch monument is waar niet met de fiets of de brommer gereden mag worden.

Informatiebord

De stichting Zaamslag 850 ijvert al een hele poos voor een betere ontsluiting van het archeologische monument. Het bleef bij een bruin ANWB-bordje, duidelijk aangetast door decennia weersinvloeden.

De gemeente Terneuzen heeft beterschap beloofd. Er komt een nieuw informatiebord over het kasteel en een schelpenrand rond de resten van het kasteel. Je zou kunnen denken aan een deels transparant bord, waarop je kunt zien hoe het er ooit uitgezien moet hebben.”

PZC 1-5-2017: Foto: Stichting Zaamslag 850 jaar

Resten kasteel Zaamslag worden opgeknapt

Van het eens zo imposante kasteel van Zaamslag rest al eeuwen niet veel meer. Maar om nu een crossbaantje te maken van het rijksmonument vindt de gemeente Terneuzen al te gortig. Terneuzen wil de archeologische resten van het kasteel en de bijbehorende Torenberg bewaren en de mensen beter wijzen op wat er stond. Er komen nieuwe informatieborden en de speeltoestellen die gesloopt waren, worden hersteld. Ook wordt er een pad aangelegd waardoor mensen rond het voormalige kasteel kunnen wandelen.

Richard Lensen, archeoloog en afkomstig uit Zaamslag, is blij dat het gemeentebestuur eindelijk werk maakt van de renovatie. ,,Het scheelt een hoop kopzorgen. We hebben dit probleem als Stichting Zaamslag 850 jaar meerdere malen aangekaart. Een paar jaar geleden werden de resten ook al gebruikt als crossbaantje. Ik neem het die kinderen niet eens echt kwalijk. Die weten niet beter. Voor veel mensen is die berg maar een hoop zand. Maar hoe je het ook wendt of keert, het is wel een archeologisch gebied. Als de gemeente advies wil voor de inhoud van de informatieborden, willen we graag van dienst zijn.”

PZC 20-4-2017: Foto: Stichting Zaamslag 850 jaar