landgoed Elswout

Monumenten landgoed Elswout te huur.

Staatsbosbeheer gaat een aantal monumentale gebouwen op landgoed Elswout verhuren aan derden. Het gaat om de boerderij (de voormalige paardenmanege), twee koetshuizen en een werkschuur. Een fraai ensemble dat vlakbij elkaar ligt aan de oprijlaan bij het Grote Huis. De panden staan momenteel leeg. De boerderij wordt in twee fasen gerestaureerd. Het voorhuis is al klaar. Dat is voor twee ton opgeknapt. Nu beginnen ze aan het dak. Dat wordt de duurste en grootste klus die zes ton gaat kosten. 

Momenteel worden op Elswout alleen de Orangerie (horeca) en het Grote Huis (kantoorfunctie) verhuurd. De boswachters zitten in een deel van het poortgebouw en de uitbater van de Orangerie woont in het huisje bij de sluis. Veel andere gebouwen staan leeg. 

Staatsbosbeheer is nog volop in gesprek met potentiële huurders, maar zodra er meer duidelijkheid is wil de natuurorganisatie een bestemmingsplanwijziging aanvragen bij de gemeente Bloemendaal om activiteiten in de gebouwen mogelijk te maken. Dat geldt niet alleen voor het ensemble aan de oprijlaan, maar ook voor een deel van het poortgebouw dat leeg staat.

Bron: Haarlems Dagblad. 23-9-2017 – Foto: A. Speelman


Theehuis op landgoed Elswout vernield

Een theehuis op het landgoed Elswout in Overveen is op vrijdagavond 17 februari vernield.

Een getuige belde de politie omdat hij glasgerinkel had gehoord op het Landgoed Elswout.

Agenten troffen bij het theehuisje drie mannen aan, deze zijn aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. De personen waren onder invloed van alcohol.

Het theehuisje is volledig vernield en zo goed als alle ramen waren ingegooid.

Elswout is een landgoed van 85 hectare en is in eigendom van Staatsbosbeheer. Het werd ook gebruikt als psychiatrisch ziekenhuis Zonnedael in de televisieserie Loenatik.

Bron: Haarlems dagblad – 18-2-2017,  – Foto: A. Speelman

Geld voor renovatie boshut op Elswout

De boshut in betere tijden.

De vervallen boshut van de familie Borski op buitenplaats Elswout kan worden gerenoveerd. Staatsbosbeheer heeft via crowdfunding 7500 euro weten binnen te halen voor de restauratie. Meer dan 100 mensen deden een donatie.

De monumentale boshut zal onder handen worden genomen door de Stichting Herstelling op hun werkplaats op het Hembrugterrein bij Zaandam. De stichting werkt met jongeren die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, onder begeleiding van een gespecialiseerde werkmeester.

Borski’s boshut zal op 11 januari uit elkaar gehaald worden. Een karweitje wat zorgvuldig dient te gebeuren omdat het de bedoeling is dat de wanden van de boshut zoveel mogelijk intact blijven.

Boswachters en vrijwilligers steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de klus te klaren. Het transport zal voor een vriendenprijsje worden verzorgd door timmer- en aannemersbedrijf D. Louman.

Bron: Haarlems dagblad – 23-12-2016, Door; Margot Klompmaker – Foto: A. Speelman

 Elswout in Overveen krijgt vijf beelden als versiering

Met de plaatsing van vijf beelden – zowel in de gevel als in het interieur – zet projectontwikkelaar Luige Prins deze maand opnieuw een stap naar de voltooiing van het Grote Huis op Elswout. 

Het in Italiaanse palazzo-stijl gebouwde Grote Huis staat al jaren in de steigers. Op basis van de originele ontwerptekeningen uit de 19de eeuw is eigenaar Prins bezig het pand – waarvan de bouw in 1884 stil kwam te liggen – te voltooien.

Binnen is een Italiaans aandoend interieur met classicistische zuilen en balustrades gerealiseerd, opgetrokken uit Chinees marmer. Als kers op de taart arriveerden enkele weken terug een vijftal marmeren beelden, evenals de rest van het interieur in China gehakt.

Twee beelden zijn in nissen in de buitenmuur geplaatst, de overige drie hebben een vaste plek gekregen op sokkels in de centrale hal, het zogenoemde atrium.

Het gaat om kopieën van originele Romeinse sculpturen die abstracte thema’s symboliseren als ’wetgeving’, ’oogst’ en ’tuinieren’. De verschillende personages zijn herkenbaar aan hun attributen, waaronder een zeis, een land-meetinstrument en bloemen.

De voltooiing van de renovatie staat nog voor dit jaar gepland.

Bron: Haarlems dagblad. 21-7-2016 – Door Kees van der Linden – Foto: A. Speelman