Restauratie en nieuwbouw Beresteijn

Landgoed Beresteijn met zijn karakteristieke, maar ook verloederde landhuis aan de Leidseweg in Voorschoten, wordt opgeknapt. Eigenaar Amvest en de buren van de Benvenutolaan zijn het na drie jaar eens geworden over de nieuwbouw.

Het huis, dat leegstaat sinds de laatste paters er in 2001 vertrokken, wordt gerestaureerd. De gebouwen erachter gaan tegen de vlakte en er komen drie appartementenblokken met parkeergarage voor in de plaats. In totaal komen er zo’n 65 appartementen: twintig minder dan Amvest drie jaar geleden nog wilde bouwen.

De bewoners van de Benvenutolaan vonden het oorspronkelijke plan te massaal. Te hoge gebouwen die ook nog eens te dicht bij hun huizen zouden komen, accepteerden ze niet. De gemeente Voorschoten haalde daarom twee keer een plan voor Beresteijn van de politieke agenda.

Nu is de rust terug. De omwonenden van de Benvenutolaan zijn tevreden met het nieuwste plan van Amvest. ,,Het appartementengebouw wordt lager en komt iets verder van de woningen te staan. Wanneer slopers en bouwvakkers het landgoed overnemen, weet projectleider Margot van Aarle niet. ,,We werken het plan nu verder uit.’’

Bron: Leidsch Dagblad; Door Marieta Kroft – 20-1-2017 – Foto: A. Speelman


Plan rond Beresteijn in impasse

De verloedering van buitenplaats Beresteijn in Voorschoten gaat voorlopig door. Eigenaar Amvest en de omwonenden komen niet op één lijn.

Diverse plannen voor sloop van de bijgebouwen, nieuwbouw en restauratie van het landhuis sneuvelden de afgelopen drie jaar. Bewoners van de Benvenutolaan zien de bouw van appartementencomplexen niet zitten.

Een jaar geleden kwam Amvest met een plan voor vijftig tot zestig appartementen, een zorgresidentie voor twintig bewoners en acht tot tien huizen met een tuin aan de kant van de Benvenutolaan.

Bron: Leidsch Dagblad – 10-10-2016 – Foto: webmaster


Pleidooi voor snelle actie bij Beresteijn

Het geduld bij het zoeken naar een oplossing voor landgoed Beresteijn raakt op bij Voorschotense politici. Al vijftien jaar gebeurt er niks.

Drie jaar geleden lag er een plan voor seniorenappartementen, zorgwoningen en restauratie van het landhuis. Maar dat viel verkeerd bij omwonenden. Een tweede en derde plan sneuvelden eveneens. stil. Politici vrezen dat eigenaar en ontwikkelaar Amvest zich terugtrekt waardoor het monumentale landhuis alleen maar verder verloedert.

Bron: Leidsch Dagblad – 1-12-2016 – Foto: A. Speelman