Renovatie Huis ten Bosch

Renovatie paleis loopt enorm uit de klauwen

De renovatie van paleis Huis ten Bosch pakt 4,1 miljoen duurder uit: 63,1 miljoen in plaats van 59 miljoen euro. Hiervan is 1,1 miljoen prijsindexatie: door de aantrekkende economie zijn de prijzen van bouwproducten, uurlonen en bouwplaatskosten gestegen. Daarnaast is 3 miljoen extra nodig door bouwkundige tegenvallers.

De bouwkundige staat van het paleis blijkt slechter te zijn dan eerder gedacht. Zo moeten daken en gevels geheel hersteld worden in plaats van gedeeltelijk. De bordestrap kan niet gerenoveerd worden, maar moet geheel worden vervangen. Verder moet er meer gedaan worden aan asbestsanering en bestrijding van houtrot.
Er zijn geen hogere kosten voor de inrichting van het paleis voor de Koning, de Koningin en hun gezin, eerder lagere.
De hogere kosten zijn ongeveer 7 procent van het oorspronkelijke budget van 59 miljoen.
Bron & foto:  Rijksoverheid – 13-11-2017

Sloop paleis Huis ten Bosch is klaar
De sloop van de verouderde delen van paleis Huis ten Bosch is achter de rug. Dat laat het Rijksvastgoedbedrijf weten. Ook de sanering van het asbest is inmiddels klaar.

De renovatie van Huis ten Bosch ligt volgens het rijk ‘op schema’. ,,Bij de sloop zijn we geen onverwachte zaken tegengekomen”, zegt een woordvoerder. ,,We hadden alles van tevoren goed ingeschat.” Nu de sloop achter de rug is, begint de daadwerkelijke renovatie van het paleis. Daarvoor is ruim een jaar uitgetrokken. 
Bordestrap
Het gehele project kost zo’n 60 miljoen euro. Dat is fors meer dan in eerste instantie was gemeld. Zo bleek er aanzienlijk meer asbest in het paleis verwerkt dan verwacht. Bovendien verkeren het dak, de schoorstenen en de bordestrap in erg slechte staat.

Bron:  AD – 4-4-2017 – Foto: Rijksvastgoedbedrijf


Bouwer doet hele renovatie Huis ten Bosch

De renovatie van het Haagse paleis Huis ten Bosch wordt helemaal uitgevoerd door het bouwbedrijf J.P. van Eesteren. Het bedrijf uit Gouda was al ingehuurd voor de eerste fase van het project, het slopen van oude leidingen, plafonds en sanitair en het herstellen van daken en gevel.

Van Eesteren krijgt nu ook de verantwoordelijkheid voor de grootste klus: de bouwkundige restauratie van Huis ten Bosch, zo meldde het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag. In het pand moeten ook liften, een keuken en nieuwe installaties voor elektra, water en klimaat worden aangelegd.
De renovatie kost maximaal 59 miljoen euro en moet eind 2108 klaar zijn. Het paleis wordt het woon- en werkpaleis van koning Willem-Alexander en zijn gezin.
Volgens het ministerie is de renovatie-opdracht aan Van Eesteren verstrekt omdat de klus zich niet leent voor openbare aanbesteding. Details over beveiliging en inrichting van het paleis mogen niet openbaar zijn. Ook waren de ervaringen met het bedrijf tot nu toe goed.
Bron & foto:  Rijksoverheid – 14-12-2016

Huis ten Bosch krijgt fraaie tuin en nieuwe gordijnen

Een moderne woning met een perfect aangelegde tuin, nieuwe gordijnen en opgeknapt historisch meubilair. Huis ten Bosch wordt voor bijna 35 miljoen euro onder handen genomen. Wat gaat er gebeuren? De loden leidingen moeten vervangen, het asbest weggehaald, de tuin aangepakt, de gordijnen vernieuwd en met een modern interieur ingericht. De details van de make-over maakt de organisatie niet bekend. De verbouwing gaat in ieder geval lang duren.

Bron:  AD – 17-9-2014