Restauratie landgoed Ockenburgh

Eind goed, al goed voor Villa Ockenburgh

Lang was landgoed Ockenburgh het domein van de rijke burgerij en verboden gebied voor gewone Westlanders, Loosduiners en Hagenaars. Dat veranderde in de 20ste eeuw. In de 21ste eeuw maakt de buitenplaats zich op voor een ware metamorfose.

De buitenkant van Villa Ockenburgh is bijzonder fraai gerestaureerd, een deel van de metamorfose die de gemeente Den Haag, de eigenaar van de villa uit 1650, voor zijn rekening heeft genomen. Nu is het de beurt aan de vele vrijwilligers om de binnenkant en de omliggende tuin beet te pakken. Dat staat op het punt van beginnen en gaat drie jaar duren.

Villa Ockenburgh is dan weer het bruisende middelpunt in de oase van rust die het landgoed ooit was. In het zogenoemde hoofdhuis komt een restaurant, met op de eerste verdieping drie stijlkamers, twee grote en een kleinere. Het geld voor fase 1 is al in de pocket, verkregen door subsidies van provincie, fondsen en ook donaties. En natuurlijk eigen wervingsacties. De totale inpandige metamorfose kost 2,3 miljoen. De buitenkant heeft de gemeente Den Haag al laten doen voor 1,2 miljoen. Toen dat klaar was konden de vrijwilligers de boel overnemen van de gemeente.

In bouwfase 2 krijgen vijf hotelkamers gestalte en komen er ook nog een streekwinkel, twee vergaderzalen en een beheerderswoninkje. Voor fase 2 zoekt de stichting nog financiën. 

In fase 3, het sluitstuk, wordt de tuin helemaal gedaan en mogelijk komt het poortwachtershuisje dat er ooit stond terug aan het fietspad.

En dan is Villa Ockenburgh in nieuwe stijl een feit, iets dat menigeen nooit had durven dromen. Het fraaie landhuis leek definitief ten prooi gevallen aan de verpaupering, totdat vrijwilligers er de tanden vol overgave inzette.

Bron: AD van 20-02-18 –  Foto: SHBO


Vrijwilligers krijgen villa in handen

Het is groot feest in Loosduinen: Vrijwilligers hebben Villa Ockenburgh overgenomen van de gemeente Den Haag.

Toen ze vijf jaar geleden bij de gemeente Den Haag kwamen om hun plannen te ontvouwen voor Landgoed Ockenburgh, werden ze niet serieus genomen, maar nú hebben de vrijwilligers van de stichting tot Behoud van de Historische Buitenplaats Ockenburgh (SHBO) alle reden voor een feestje. De villa uit 1650 is vanaf 18 januari hun eigendom. De gemeente Den Haag draagt dan de sleutel officieel over.

Het was een prachtig kerstcadeau voor de stichting, waar ongeveer 150 vrijwilligers bij betrokken zijn. Het heeft 20 jaar te koop gestaan

Renovatie

Den Haag heeft voor 1,2 miljoen euro een renovatie laten uitvoeren en is het nu aan de stichting om de binnenkant op te kalefateren. Kosten 2,3 miljoen euro. Het geld voor het eerste deel is al grotendeels binnen, van de provincie, fondsen, donaties en geld geworven met allerlei evenementen en activiteiten.

Er verrijst een restaurant in het pand, twee multifunctionele zalen, vijf hotelkamers en een streekwinkeltje. In de toekomst moet er genoeg verdiend worden om het onderhoud zelf te kunnen betalen.

De overdracht gebeurt op basis van een erfpachtconstructie, de stichting hoeft dan niet in één keer het volle pond voor grond en gebouw te betalen

Bronnen: AD van 28-12-17  Foto: SHBO