Restauratie nieuws Binnenhof

Van der Pol gaat de renovatie van het Binnenhof coördineren.

De Amsterdamse architect Liesbeth van der Pol, van het Amsterdamse bureau Dok Architecten, gaat de renovatie van het Binnenhof coördineren. De ingrijpende renovatie van het Binnenhof begint in 2020 en gaat dik vijf jaar duren. De Tweede en Eerste Kamer, de Raad van State en het ministerie van Algemene Zaken moeten tijdelijk verkassen. De verbouwing is begroot op maximaal 475 miljoen euro.

Voor de coördinatie van de complexe en drastische verbouwing heeft het Rijksvastgoedbedrijf zijn oog laten vallen op Van der Pol. Haar ervaring met ingewikkelde projecten, het werken aan bestaande, aansprekende gebouwen in binnensteden waar veel partijen meekijken, droeg aan de beslissing bij. Van der Pol is onder meer bekend van het nieuwe Scheepvaartmuseum. Ook haar eerdere werk als rijksbouwmeester maakt haar geschikt voor de opdracht, aldus het rijk.

Gebreken

Het acht eeuwen oude Binnenhofcomplex kampt met veel technische en bouwkundige gebreken. Denk aan lekkende daken en houtrot. Ingangen, keukens en restaurants moeten worden aangepast opdat de doorstroming straks soepeler verloopt. Een renovatie met een praktische aard dus.

Bron: AD, 27-03-17. Foto: Linked in


Renovatieplannen Binnenhof officieel geheim verklaard

BinnenhofDe geplande renovatie van het Binnenhof is officieel geheim verklaard. Verantwoordelijk minister Stef Blok wil met die stap de beveiliging van het parlementscomplex garanderen.

Er komt geen openbare aanbesteding voor bouwbedrijven, architecten, installateurs en andere specialisten. Want dan zouden te veel gegevens over beveiliging, installaties en inrichting bekend gemaakt moeten worden. Dat zou het Binnenhof te kwetsbaar maken, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag.

Informatiecentrum

Het betrokken Rijksvastgoedbedrijf zal zelf architecten, bouwbedrijven en installateurs kiezen om de renovatie van het Binnenhof uit te voeren.

Het publiek krijgt zo veel mogelijk openbare informatie over de renovatie. Er komt een informatiecentrum vlakbij en er komt een loopbrug over het Binnenhof.

Bron: AD, 8-11-2016


Ligt graf van Oldenbarnevelt op het Binnenhof?

Nu de grote renovatie van het Binnenhof aanstaande is werden vorige week in de Tweede Kamervragen gesteld over een lang vergeten staatsman: Johan van Oldenbarnevelt. Deze landsadvocaat en raadspensionaris (de hoogste politieke functie in die dagen) van de Staten van Holland werd in 1619 op aan stichten van Maurits, zoon van Willem van Oranje, terechtgesteld en mogelijk ligt zijn lichaam nog steeds ergens onder het Binnenhof begraven. De dood van Oldenbarnevelt markeert een zwarte periode in de geschiedenis van de Oranjes. De raadspensionaris werd bijgezet in de Hofkapel aan het Binnenhof. Deze kapel bestaat nu niet meer en is opgegaan in de werkruimtes van de Eerste Kamer. Toen de kapel in 1879 eigendom van de overheid werd heeft er uitgebreide renovatie plaatsgevonden, waarbij onder andere grafkisten en grafstenen werden gevonden, waarvan een deel nu te zien is in de expositieruimte onder de Ridderzaal. Het graf van Oldenbarnevelt werd echter nooit gevonden. Mogelijk is hij later door zijn familie elders herbegraven, maar zeker is dat niet. Mogelijk heeft het Binnenhof dus nog een lijk in de kast. Voor zover nu bekend wordt er echter geen archeologisch onderzoek verricht tijdens de renovatie.

Bron: Haags Nieuwsblad, 9-6-2016; Afbeelding: wikipedia