Slot Baarland in de verkoop

Slot Baarland staat nu 17 maanden te koop. Ondanks interesse van meerdere kanten, hebben eigenaren de juiste koper nog niet gevonden. Het is een opvallende advertentie tussen de ‘gewone huizen’ op verkoopsite Funda.nl: een kasteel met slotgracht en koetshuis voor 1,3 miljoen euro.

De eigenaren kochten het slot 12 jaar geleden. Ze restaureerden het en stelden het open voor publiek. Ze willen er nu vanaf, omdat door ouderdom de vele trappetjes in het kasteel steeds zwaarder worden.

Na 17 maanden is er nog geen geschikte koper gevonden. “We konden het al vier keer verkopen, maar we zoeken iemand die een historisch hart heeft en het kasteel ook openstelt voor publiek.” Het echtpaar wil niet dat het slot in handen komt van commerciële partijen, schimmige figuren of ‘clubjes’ die de toegangspoort dichthouden voor publiek. Verkoop aan de (rijks)overheid zit er ook niet in. “Die heeft het financieel niet makkelijk genoeg om het te kopen en onderhouden”.

De eigenaar is er dan ook gerust op dat hij een goeie koper voor het kasteel vindt. “Ik maak me geen zorgen. We hebben geen haast en wachten rustig af. We wonen er nog met veel plezier. Ik weet zeker dat we binnenkort de juiste kopers tegen het lijf lopen.” Slot Baarland is het enige kasteel in Zeeland dat veelvuldig opengesteld wordt voor publiek en tot die tijd stelt het echtpaar het kasteel nog zo vaak mogelijk open voor het publiek.

Bron: AD van 2-06-17 – Foto: A. Speelman