Bij Slot Oostende stuift de historie je tegemoet

Slot Oostende heeft weer grandeur. Op de gewelven van het oudste stukje Goes huizen nu een prachtig ingericht restaurant, een hotel én een bierbrouwerij. 
Jarenlang was het een smoezelige plek. In 1998 sloot bioscoop Grand Theatre. Het aanpalende Griekse restaurant Rhodos verkaste naar de Wijngaardstraat, als onderdeel van een gemeentelijk plan om dit cultuurrijke hoekje van Goes te vernieuwen. Dat betekende dat de Goesenaren een paar jaar tegen een afbraakgebied aankeken. Een groepje ondernemers, verenigd in de Jacoba van Beieren BV, maakte een ambitieus plan om er een restaurant, brouwerij en hotel te vestigen.  Eind april ging de zaak officieel open.

Hoewel het massieve etablissement gloednieuw is, stuift de historie je tegemoet. Dat begint al bij de deur, waar een ridder de gasten welkom heet. Hij zwijgt en zijn harnas zit onder de vliegroest. Binnen is het een extravaganza van mooie, klassieke gevelstenen, balken plafonds en grove vloertegels, houten vloerdelen, boogpoortjes, deuren met koperbeslag, strak metalen hekwerken en kroonluchters van geweien. Decoratieschilder Barre Verkerke heeft er menig uurtje zitten prutsen. De muren zien er mede daarom uit alsof Jacoba van Beieren er nog tegen aan heeft geleund. Vloerramen bieden een kijkje in de gewelven, die overigens alleen voor bierproeverijen worden benut.

Kosten noch moeite zijn gespaard om de gast de indruk te geven dat ze in een hoofse ambiance een vorkje prikken, al is dat hier en daar verweven met industrieel design. Zo hangen er enorme schilderijen met middeleeuwse taferelen. Antiek? Nee, het zijn pareltjes van de hand van de lokale kunstschilder Reijnier de Muynck. Pontificaal present zijn twee historische figuren: het echtpaar Frank van Borsele en Jacoba van Beieren dat minzaam op de eters blikt. De overlevering wil dat Jacoba hier heeft gewoond, maar misschien is dat een mythe.

PZC 29-4-2017: Foto: Slot Oostende