9 maart 2019 – Vriendendag V.K.H.Z.

Het thema van deze dag is:

‘t Huys Egmont

Lamoraal I van Gavere, graaf van Egmont wikipedia

2018 was het jaar van Lamoraal van Egmond. Voor ons een goede reden om de familie van Egmond en hun roemruchte Slot op den Hoef centraal te stellen op onze Vriendendag.

Lamoraal van Egmond was een generaal en staatsman in de Zeventien Provinciën vlak voor het begin van de Tachtigjarige Oorlog. Op 5 juni 1568 is hij ter dood gebracht als gevolg van het optreden van de hertog van Alva.

Deze dag draait om de machtige en invloedrijke heren en graven van Egmond en hun middeleeuwse stamslot, het Slot op den Hoef. Naast lezingen, een bezoek aan de Slotkapel en de fundamenten van het slot, vindt ook ons Vriendenoverleg plaats. Op ons ‘Vriendenoverleg’ vertellen wij U hoe het er met de stichting (financieel) voorstaat, ook kunt U uw vragen over de stichting en suggesties kwijt.

Deze dag zal plaatsvinden in en om bezoekers centrum “Huys Egmont” van de Stichting Historisch Egmont. Het bezoekerscentrum bevindt zich in een oud schooltje (1959) en raadhuis (1871) aan de Slotweg 46 te Egmond aan den Hoef. Recht tegenover de brug naar de fundamenten van het oude kasteel van de heren van Egmond.

Het programma:

10.00-10.30 – Ontvangst met koffie in het Bezoekerscentrum.
10.30-12.30 – ’t Huys Egmont*, door Jos Hof.
12.30-13.15 – Lunch in Het Huys Egmont.
13.15 13.30 – Vriendenoverleg.
13.30-14.30 – Lezing: Kasteel van Egmond (deel 1) door Martijn Mulder.
14.30-14.45 – Koffie/thee.
14.45-15.45 – Lezing: Kasteel van Egmond (deel 2) door Martijn Mulder.
16.00-17.00 – Afscheidsdrankje in Museumhoeve Overslot met daarna mogelijkheid tot bezichtiging van het museum.

* Dit onderdeel bestaat uit een uitleg in het bezoekerscentrum over de expositie ‘van Egmont’, wandeling om en door het historische Slotkwartier van Egmond aan den Hoef, waar ooit de beroemde graven van Egmond hun macht over de lage landen uitoefenden. Bezoek aan de Slotkapel uit 1433 en de bezichtiging van de fundamenten van het slot.

Bezoekerscentrum Huys Egmont bevindt zich aan de Slotweg 46 te Egmond aan den Hoef. Recht tegenover de brug naar de fundamenten van het oude kasteel van de heren van Egmond.

Museumhoeve Overslot is gevestigd in een oude boerderij uit ca. 1585 en is een kleinkunstpodium met tentoonstellingen van hedendaagse regionale kunstenaars, een prachtige collectie schelpen, fossielen en mineralen, samen met een kleine maar mooie expositie van etnografica en antiquiteiten. Ook kan men er tweedehands boeken en platen kopen of ruilen.
Er is verder een informatieve tentoonstelling over de Egmondse School. Deze internationaal belangrijke “Art Summer School” was actief tot 1905 in Egmond, trok kunstenaars uit Europa en Amerika en was een initiatief van de Amerikaan George Hitchcock. Zijn buste is te vinden aan de voorkant van Museum-hoeve Overslot.

Parkeren: U kunt parkeren aan het einde van de Slotweg, net voorbij de slotfundamenten en het beeld van Lamoraal. Het is dan 50 meter lopen naar Huys Egmont.

OV: De deelnemers die per openbaar vervoer komen kunnen dit op het inschrijfformulier aangeven als zij op station Uitgeest afgehaald willen worden. U dient dan uiterlijk om 9.45 uur op het station te staan.

Voor deze Vriendendag vragen wij een bijdrage á € 20,– pp., introducés € 25,– pp..

Inschrijven kan tot en met 2 maart a.s.