Wordt de Ruïne van Teylingen weer een kasteel?

De Ruïne van Teylingen moet haar historische allure terugkrijgen, daar zijn de meeste partijen zoals de beheerders, Stichting Monumenten Bezit (SMB) en gemeente Teylingen het over eens. De vraag is hoe. Volstaat een ’simpele’ renovatie, moet de ruïne weer een kasteel worden of kan er een congrespark van worden gemaakt?

Volgens Gerard Rutgrink, voorzitter van Stichting Beheer Kasteel Teylingen (SBKT) moet het niet te kolossaal worden. Hij voelt zich gesteund door de inwoners van Teylingen. Volgens hem levert het congrespark de meeste weerstand op. De ruïne wordt dan onderdeel van een groot gebied waar ook horeca en verblijfsaccommodaties komen te staan. In totaal zijn er vier van dit soort scenario’s uitgewerkt, van een ’simpele’ renovatie tot een compleet congrespark.

Om het gebouw tegen verdere verpaupering te beschermen, zijn alvast herstelwerkzaamheden in gang gezet. „De binnenkant van de donjon staat op dit moment in de steigers. Slechte stenen worden vervangen, er wordt opnieuw gevoegd en er wordt historisch onderzoek gedaan. Volgend voorjaar doen we de buitenkant en van de winter wordt de bovenkant tijdelijk afgedekt, zodat er geen vocht in kan komen.” Dat is nodig, want de donjon heeft sinds een heftige keukenbrand zo’n 350 jaar geleden namelijk geen dak meer.

Bron: Leidsch Dagblad – 17-9-2016, Foto: Anne Moss