Vriendendag VKHZ – 18 maart 2023 te Capelle a/d IJssel

Mooi weer bracht ons naar de Hollandse IJssel waaraan het dorp Capelle is gelegen. In het “Van Cappellenhuis” stond de koffie al te geuren en de contacten tussen de vrienden verliepen als vanouds. In een van de oude zalen stonden de stoelen al opgesteld en er waren tafels met eventueel aan te kopen boeken e.d. aanwezig.
Na een woord van welkom door mevrouw Camijn, voorzitter van de Historische vereniging Capelle, vond de inleiding door onze voorzitter plaats.
Ons programma bestond deze dag o.a. uit twee lezingen.
De eerste lezing werd gegeven door de heer Bolkestein, van de plaatselijke historische vereniging, die vertelde ons met diverse afbeeldingen over de verdwenen kastelen ter plaatse. Na zijn boeiend betoog werd hij, zoals gebruikelijk bedankt en van een lekkere fles wijn en een boekje voorzien, wat in dank werd aangenomen. De aanwezigen werden hierna in twee groepen verdeeld om de Regentenkamer te bezoeken.
Deze originele kamer met de lambrisering en gedecoreerde verwarmingselementen had nog een verrassing. Tussen de vitrinekasten zat nog een deur welke leidde naar een linnenkamer met kasten met geborduurd linnen en kantwerk en zilverwerk. Aan de wand hing ook een waterbekken en stortbakje, een betere versie van het lampetstel. In de gang hing nog o.a. een ingelijste plattegrond van het gebouw. Door de gangramen was de tuin met de grote boom aan de IJssel zichtbaar.

Na dit gebeuren was het de beurt aan onze redacteur de heer Ligthelm die op een duidelijke, humoristische wijze vertelde over zijn uitgegeven boek over de Kralingse Buitenplaatsen. Met alweer een volgende druk duidelijk een succes verhaal. Ook een goede inspiratie voor anderen die van zins zijn om zo iets dergelijks te volbrengen. De fles wijn en de cadeaubon waren zeker op zijn plaats.
Inmiddels waren de z.g. schoondochter en schoonzoon van onze vicevoorzitter al druk doende met de lunch.

Deze was in de koffiekamer uitgestald en men kon zijn bordje vullen met bijvoorbeeld een pizzabroodje. Het was weer prima geregeld en ook zij werden met een cadeaubon gewaardeerd. Tijdens dit gebeuren werd het reilen en zeilen van de club doorgenomen zodat iedereen weer van alles op de hoogte is.
Nu de jas aan en op weg naar de dorpskerk uit 1593. Het eenbeukig gebouw met een vijfzijdig koor bevat een hoge kansel van 350 jaar oud welke afkomstig is uit Sirjansland. De kerk daar moest worden afgebroken na de stormvloedramp van 1953. Duidelijk ziet men de zandloper die de lengte van de preek moest bepalen. Ook het tiengebodenbord, geschonken door jonkvrouw van Cappelle uit 1656 is prominent aanwezig. Pieter van Cappellen betaalde in 1902, 3.700 gulden aan de firma L. van Dam & zonen te Leeuwarden voor het orgel dat op 24 juli 1904 in gebruik werd genomen. Weer buiten zien we de in 1806 herbouwde toren, in 1805 is de oude toren gesloopt vanwege instortingsgevaar. Men gebruikte vooral oude materialen. De luidklok uit 1607 is weer terug gevonden in het IJsselmeer na de roof door de Nazi’s.

Nu op weg naar de locatie van het kasteel. Toch nog een eind lopen langs de Hollandse IJssel, maar uiteindelijk achter de dijk, de laaggelegen plek gevonden. Hier werd nogmaals het kasteel verhaal verteld en men kon op het infobord de situatie inschatten.
Hiervandaan nog een stukje lopen naar het enige restant wat nog overeind staat, het Dief- en Duifhuis. Helaas niet meer vrijstaand als voorheen.


Na ook hier van informatie te zijn voorzien, wederom een wandeling terug naar het restaurant ‘Fuiks” aan de IJssel om deze dag weer af te sluiten met de bekende borrel.
Een ieder werd bedankt voor hun aanwezigheid en voor hun inzet en na een gezellig gesprek ging men zijns weegs. In juni hopen we elkaar weer te zien bij de excursie te Heemskerk.

 

Tot dan. HaBra.