Evenementen

 • di
  18
  dec
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Wat doen we met ons begraven verleden? 25 jaar archeologie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  Rijswijk is een gemeente met een zeer rijk archeologisch verleden. In de afgelopen decennia zijn verschillende bijzondere ontdekkingen gedaan. In de jaren 1967-1969 vond de opgraving plaats van een nederzetting uit de Romeinse Tijd (eerste-derde eeuw na Chr.) aan de Tubasingel waarbij zelfs resten van uit steen opgetrokken gebouw zijn gevonden. Veel bekendheid kreeg ook de vondst van een grafveld uit de Steentijd (Ypenburg, 1998) en nog zeer recent, de opgraving op het kloosterterrein van Sion. Het is dus niet zonder reden, dat 25 jaar geleden de gemeente Rijswijk over ging tot de aanstelling van een gemeentelijk archeoloog. Inmiddels is het ‘eenmans’ team uitgegroeid tot een klein team van zeer betrokken archeologen en medewerkers.

  Dat team doet uiteraard veel meer dan opgravingen. Immers, ons ‘bodemarchief’ is zeer kwetsbaar en het streven is deze zo goed mogelijk in de bodem te bewaren. Het beleid in Nederland is dan ook gericht op behoud. Veel werkzaamheden van het archeologisch team zijn dan ook gericht op dat beleid: ze brengt adviezen uit, praat mee over ontwikkelingsplannen en is betrokken bij vergunningenprocedures.
  Het archeologisch onderzoek levert veel gegevens op over het dagelijks leven van degenen die voor ons in dit gebied leefden. Het reconstrueren van het verleden van Rijswijk en het vertellen van dat verhaal behoort ook tot de taken van het archeologisch team.

  De gemeentelijk archeoloog Hans Koot zal vanavond vertellen over het werk van het archeologisch team, hoe vond het onderzoek vroeger (voor 1993) plaats, hoe werken archeologen tegenwoordig en uiteraard iets laten zien van de opgravingen.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • wo
  23
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Stad & Slot in de Middeleeuwen

  Eerste dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van de internationale positionering van het Muiderslot als ‘Amsterdam Castle’ en de wisselwerking tussen steden en kastelen in de Middeleeuwen.
  Deze dag komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Leiden en het Historisch Genootschap Amstelodamum.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  24
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Holland ontluikt

  Tweede dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van multidisciplinair onderzoek naar het ontstaan van het graafschap Holland.
  De invulling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Gemeente Vlaardingen en Holland Historisch Tijdschrift.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  14
  feb
  2019
  19.00 tot 23.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden

  Op het Muiderslot worden in bijzondere, zinnenprikkelende, rondleidingen de slaapkamergeheimen van onze voorouders uit de doeken gedaan. Dit jaar met extra aandacht voor bloemen en erotiek.

  Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig. De 17e eeuw was bepaald niet preuts… Hoe zagen de liefde en erotiek er uit? En wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddekoets? Uiteraard is ook de rest van het kasteel op deze avond geopend.

 • za
  09
  mrt
  2019
  11.00 - 17.00Nog nader te bepalen

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen.

  Deze dag wordt gevuld met lezingen en het Vriendenoverleg.

  Later meer!

 • ma
  10
  jun
  2019
  Diverse locaties in het land

  De dag van het kasteel wordt jaarlijks georganiseerd door de NKS, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats.