De Borski’s:

Amsterdammers in Bloemendaal : Borski en Van der Vliet, één hechte familie

De Borski’s waren puissant rijk. Hun macht lag in geld, grond en ijzer. Ze waren nauw verwant met de ijzerhandelaren van Vliets. Twee van de rijkste, maar minst bekende families in de 19e eeuw. Ze kochten veel buitenplaatsen op en lieten ook veel nieuwe huizen neerzetten.
In de Kennemerduinen kochten ze een strook land op met circa twaalf landgoederen. Van deze is Elswout de bekendste. Ruim anderhalve eeuw heersten zij over Bloemendaal. Overveen, Elswout en Aerdenhout. Eén recensie spreekt over ‘Downton Abbey in Bloemendaal’.
De auteur schrijft een type familiebiografie van deze twee families op het gebied van zowel zaken als het landgoedleven. Ze waren sterk betrokken bij de oprichting van de Nederlandsche bank, de Nederlandsche Handelsmaatschappij, duinwatermaatschappijen, spoorwegen, het concertgebouw en de sociëteit ‘Onder Ons’.
Het boek staat vol anecdotes. Eén vrouwelijke Borski nam een aantal familieschilderijen mee in het graf, een andere had altijd een koffer vol met zijn eigen sigaren bij zich. Het barst in het boek van andere bekende families zoals de Heinekens, de Insingers, de van Loons enz.

Auteur: Jan Kees Kokke.
Het boek is uitgegeven door uitgeverij Belle
Epoque, bevat 400 pagina’s en kost € 29,50.
Het ISBN-nummer is ISBN 9789082779011