‘De Buitenplaatsen van Kralingen

van de 16e tot de 21e eeuw; Een verloren Arcadië?’

Buitenverblijf van P. van Oordt aan de Schoutenlaan in 1882

Het boek beschrijft de bijna veertig buitenplaatsen die er in Kralingen hebben bestaan, beginnend bij het kasteel uit 1100 tot en met de vier die er nu nog zijn. Een verloren Arcadië van mooie huizen met lusttuinen en parken.

De basis voor het boek is een serie columns geschreven voor het blad van de Stichting Vrienden Kastelen en Buitenplaatsen Holland en Zeeland (VKHZ). Het boek geeft veel nieuwe informatie en illustraties in kleur en zwartwit, waarvoor in de columns geen plaats was.
Tevens worden nu ook de kleinere huizen beschreven. Een aantal familie archieven zijn opengesteld voor de auteur na het verschijnen van de columns, ook dit heeft veel extra stof en beeldmateriaal opgeleverd.

Kralingen was een gemeente oostelijk van Rotterdam. Door annexatie werd het in 1895 een deel van Rotterdam. Rondom het Kasteel van Kralingen ook wel Slot Honingen genoemd lag de ambachtsheerlijkheid Kralingen. Deze, inmiddels een kasteelruïne, ging door koop in 1668 over aan de gemeente Rotterdam. Geleidelijk aan verwaterde de gemeente, waardoor veenplassen ontstonden.
Tussen de rivier de Maas en de veenplassen ontstond vanaf het einde van de 16e-eeuw een buitenplaats cultuur. In de loop der tijd zijn er bijna 40 buitenplaatsen geweest. Helaas zijn er nog maar 4 van over.

De buitenplaatsen worden nog veelvuldig herinnerd in de straatnamen. Kralingen is door dit verloren Arcadië de groenste wijk van Rotterdam met oude parken en lanen die hierop teruggaan. Hoog tijd dus voor dit boek. 400 bladzijden verhalen met historie, beschrijvingen van de huizen en landgoederen, genealogie, rijk geïllustreerd. De illustraties komen voor een groot gedeelte uit familiearchieven en zijn vaak nog nooit gepubliceerd.

Auteur Robert J. Ligthelm (met medewerking van Taco Hermans, Hans Brandhorst, Tom Riedijk en Albert Speelman).

Het boek zal medio november 2020 in de handel komen voor de prijs van € 34,95.(ca 400 bladzijden, hardcover) De uitgever (Picture Publishers te Sleeuwijk) is bereid het bij voorinschrijving tot 15 oktober 2020 aan de donateurs van VKHZ aan te bieden voor € 29,95.

Vriendenvoordeel:

In het kader van het naderende 1e lustrum van de VKHZ krijgen onze donateurs nog eens € 10,– extra voordeel bij voorinschrijving.
Deze korting is mogelijk geworden door een financiële bijdrage van de VKHZ.
Bij Voorinschrijving betalen onze donateurs voor dit boek: € 19,95.

Begunstigers van de VKHZ kunnen het boek tot 15 oktober bestellen door € 19,95 over te maken naar Iban nummer NL87 RABO 0310 8937 71 t.n.v. Vrienden Kastelen Holland en Zeeland onder vermelding van ‘Boek Kralingen’.