‘De Buitenplaatsen van Kralingen

van de 16e tot de 21e eeuw; Een verloren Arcadië?’

‘De Kralingse buitenplaatsen van de 16e tot de 21e eeuw, een vergeten Arcadië’

Op 6 november 2020 is het boek ‘De Buitenplaatsen van Kralingen van de 16e tot de 21e eeuw; Een verloren Arcadië?’ verschenen.

Het boek beschrijft de bijna veertig buitenplaatsen die er in Kralingen hebben bestaan, beginnend bij het kasteel uit 1100 tot en met de vier die er nu nog zijn. Een verloren Arcadië van mooie huizen met lusttuinen en parken.

De basis voor het boek is een serie columns geschreven voor het blad van de Stichting Vrienden Kastelen en Buitenplaatsen Holland en Zeeland (VKHZ). Het boek geeft veel nieuwe informatie en illustraties in kleur en zwartwit, waarvoor in de columns geen plaats was.
Tevens worden nu ook de kleinere huizen beschreven. Een aantal familie archieven zijn opengesteld voor de auteur na het verschijnen van de columns, ook dit heeft veel extra stof en beeldmateriaal opgeleverd.

Kralingen was een gemeente oostelijk van Rotterdam. Door annexatie werd het in 1895 een deel van Rotterdam. Rondom het Kasteel van Kralingen ook wel Slot Honingen genoemd lag de ambachtsheerlijkheid Kralingen. Deze, inmiddels een kasteelruïne, ging door koop in 1668 over aan de gemeente Rotterdam. Geleidelijk aan verwaterde de gemeente, waardoor veenplassen ontstonden.
Tussen de rivier de Maas en de veenplassen ontstond vanaf het einde van de 16e-eeuw een buitenplaats cultuur. In de loop der tijd zijn er bijna 40 buitenplaatsen geweest. Helaas zijn er nog maar 4 van over.

De buitenplaatsen worden nog veelvuldig herinnerd in de straatnamen. Kralingen is door dit verloren Arcadië de groenste wijk van Rotterdam met oude parken en lanen die hierop teruggaan. Hoog tijd dus voor dit boek. 400 bladzijden verhalen met historie, beschrijvingen van de huizen en landgoederen, genealogie, rijk geïllustreerd. De illustraties komen voor een groot gedeelte uit familiearchieven en zijn vaak nog nooit gepubliceerd.

De Bibliotheek van Rotterdam heeft over dit boek een college georganiseerd welke U hieronder kunt terugkijken.

Auteur Robert J. Ligthelm (met medewerking van Taco Hermans, Hans Brandhorst, Tom Riedijk en Albert Speelman).

Het boek zal medio november 2020 in de handel komen voor de prijs van € 34,95.(ca 400 bladzijden, hardcover) De uitgever: Picture Publishers te Sleeuwijk

BESTELLEN