Voorjaarsxcursie VKHZ – De buitenplaatsen van Kralingen

Vanaf de eerste editie van ons blad “Kastelen en Historische buitenplaatsen” schrijft onze auteur R.J. Ligthelm over de buitenplaatsen in Kralingen. Deze buitenplaatsen zullen op 15 juni a.s. centraal staan gedurende onze Voorjaarsexcursie.

We beginnen deze dag met een lezing, verzorgt door de heer Carmiggelt, stadsarcheoloog van Rotterdam onder de titel: Geschiedenis uit de grond; archeologie van de middeleeuwse stad Rotterdam. Over de archeologiebeoefening in Rotterdam en de resultaten daarvan.
Na deze lezing volgt de lunch waarna wij ons verplaatsen naar de ‘s-Gravenweg voor een rondwandeling door Kralingen Oost..

Kralingen heeft in het verleden veertig buitenplaatsen gehad. In Kralingen West is, behalve het Rozenburgpark en een aantal straatnamen, niets meer wat daar aan herinnert. In Kralingen Oost kunnen we wel nog wat terugvinden.
Ons startpunt is de Laan van Woudestein, die aan de buitenplaats Woudestein herinnert. Vanaf hier wandelen we eerst naar Kuyl’s fundatie. Mevrouw Susan van Caldenborgh, regent van het achtergelegen hofje, zal ons hier een korte rondleiding geven. Hierna lopen we een stukje terug langs de ’s Gravenweg om, vanaf straat, het buiten Landzicht te bekijken.
We wandelen terug langs de hoeve Nooitgedacht naar de ’s-Gravenhof, huis van Jonkheer Robert Boddaert die ons toestaat, onder leiding van de tuinman, over het terrein rond te lopen en het huis van buiten te bewonderen. Direct naast de ’s Gravenhof ligt Buitenzorg, waar we worden ontvangen door de familie Manhave.
Voorbij Buitenzorg lag Ypenhof, hier nemen we een kijkje bij de oprijlaan met de brug en de tuinmanswoning.
Na de Ypenhof is het tijd voor een kopje thee/koffie op een heel bijzondere locatie.
Na deze verfrissing wandelen we langs de Hoflaan, de oude oprijlaan van het Slot Honingen, langs mooie kerken en 19e -eeuwse villa’s naar de Kralingse vijvers. Deze zijn wat er over is van de natuurlijke slotgracht van het Slot Honingen. Ook hier weer veel 19e -eeuwse villa’s. Vervolgens lopen we langs de Honingerdijk, de oorspronkelijke middeleeuwse dijk, langs het huis Trompenburg. !