Excursie – 17 juni 2017

Let op!! De excursie stond in eerste instantie gepland voor zaterdag 24 juni maar omdat op die dag niet alle objecten beschikbaar zijn hebben wij moeten uitwijken naar 17 juni.

Excursie 17 juni naar Noordwijk en Noordwijkerhout.

U wordt op zaterdag 17 juni vanaf 10.30 uur ontvangen in Het Stalhuis van ‘Klein Leeuwenhorst’, Gooweg 45a te Noordwijkerhout, met koffie en wat lekkers. Parkeren kan op het terrein (rechter ingang).
De deelnemers die per openbaar vervoer komen kunnen dit op het inschrijfformulier aangeven als zij op het station van Voorhout afgehaald willen worden. U dient dan uiterlijk om 10.15 uur op het station te staan.

Het programma:
10.30 uur – Ontvangst met koffie in Het Stalhuis van ‘Klein Leeuwenhorst’, Gooweg 45a te Noordwijkerhout.

11.00 uur – Aanvang presentatie en rondleiding op buitenplaats ‘Klein Leeuwenhorst’ o.l.v. mw. Adeline Evelein, bewoonster van het Landgoed.

12.00 uur – Aanvang presentatie over “De buitenplaats ‘Dijkenburg’ en omgeving” in Huize ‘Remotus’ door mw. Marca Bultink, mede auteur van het boek over ‘Dyckenburch’.

12.45 uur – Parkeren bij parkeerterrein gemeentehuis, Heilige Geestweg (naast Oude Jeroenskerk) te Noordwijk Binnen; lunch in Hotel-restaurant Royal, Voorstraat 76, Noordwijk Binnen.
 
13.15 uur – Rondleiding door oude dorpskern, Jeroenskerk, en buitenplaats ‘Calorama’.

15.15 uur – Bezoek aan Atlantikwall Museum, Bosweg 45 te Noordwijk aan Zee.

17.00 uur – Afsluitend drankje.

17.15 uur – Einde excursie.

Kosten voor deze excursie bedragen € 35,– voor begunstigers en € 40,– voor een introducé.
Dit bedrag is inclusief entree gelden, lunch, koffie bij aanvang en afsluitend drankje.
Niet geschikt voor mensen die heel slecht ter been zijn of met een rolstoel vanwege de lange wandelingen en de gangen van het Atlantikwall Museum. Deelname geschiedt geheel op eigen risico!!


Klein Leeuwenhorst.

Het huis van Klein Leeuwenhorst werd in 1858 voltooid. De gronden waarop Klein Leeuwenhorst werd gebouwd, waren halverwege de negentiende eeuw nog in gebruik als bos (hakhout) en geestgrond. Het huis is deels in de oude strandwal opgetrokken, waardoor het aan de voorzijde slechts twee bouwlagen lijkt te hebben, terwijl aan de achterzijde drie bouwlagen zichtbaar zijn.

In 1871, werd ‘het aanzienlijk rentegevend landgoed te koop aangeboden. Vrijwel na de verkoop werd in 1872 aan de Gooweg de karakteristieke tuinmanswoning gebouwd. Deze woning kreeg in 1938 de naam ‘de Patrijs’. In hetzelfde jaar, 1872, werden de stal en het jagershuis gebouwd. Dit huis is verloren gegaan.

De uit 1880 stammende windwijzer met lelie op het stalgebouw is hier in 1948 geplaatst en was afkomstig van de toren van Huize Leeuwenhorst. In 1950 werd een aanbouw geplaatst aan het stalgebouw. Het Geverswapen dat in 1950 in de gevel van het verbouwde stalgebouw ingemetseld is, bevond zich oorspronkelijk in de linker toren van Huize Leeuwenhorst.

In 1922 onderging Klein Leeuwenhorst een rigoureuze opknapbeurt en werd ook de tuinaanleg onder handen genomen, waarbij het gehele huis van elektrische bedrading werd voorzien.

Bron: kasteleninzuidholland.nl – Foto: A. Speelman

Dyckenburch.

Dyckenburch komt voor het eerst voor in het boek Rhynlands fraaiste gezichten uit 1732. De afbeelding toont een huis bestaande uit een door een balustrade bekroond midden deel, geflankeerd door vooruitspringende zijvleugels met puntgevels.

In 1802 werd het samengevoegd met de aan-grenzende buitenplaats Leeuwenhorst. Dyckenburch heette van nu af (Nieuw-) Leeuwenhorst. In de negentiende eeuw werd het huis herbouwd en kreeg het een park in landschapsstijl. Het huis werd in 1864, 1905 en 1928 herbouwd, steeds op de oude grondslag.

De buitenplaats Dyckenburch werd in de afgelopen jaren geheel gerestaureerd.
Na het overlijden van de bewoner staat het landgoed nu te koop.

Bron: kasteleninzuidholland.nl – Foto: bonnike.nl

Huize Remotus.

Huize Remotus is in 1909 ontworpen door de bekende architect Karel de Bazel. Het was aanvankelijk een sanatorium en heeft later dienst gedaan als parkhotel. Begin 21e eeuw had de gemeente een vergunning afgegeven om het pand te slopen, de toenmalige eigenaar echter besloot het pand, vanwege de bijzondere architectuur, geheel te restaureren.

 

Bron: kasteleninzuidholland.nl – Foto: bonnike.nl

 

De buitenplaats Calorama .

De buitenplaats is in de eerste helft van de negentiende eeuw ontstaan uit een eind zeventiende-eeuwse kruiden- en bloembollen kwekerij.

Het oorspronkelijke vroeg achttiende-eeuwse woonhuis werd in de negentiende eeuw uitgebreid tot een aantrekkelijk gepleisterd herenhuis met decoratieve terra­cotta elementen en houten serres aan de voorzijde. De kelder behoort nog tot de allereerste bouwfase uit de zeventiende eeuw.

Hoewel na de Tweede Wereldoorlog een deel van het park werd opgeofferd aan woningbouw, is het nog bestaande deel van het park uniek in Nederland. Het zeventiende-eeuwse voor de bollenteelt ingerichte houtwallenlandschap is hier nog aanwezig. Juist door gebruik te maken van deze wallen heeft de aanleg van Calorama een uniek karakter.
De buitenplaats Calorama is in particulier bezit en normaliter niet opengesteld voor het publiek.

Bron: kasteleninzuidholland.nl

Atlantikwall Museum Noordwijk

Het Atlantikwall Museum Noordwijk is een museum dat is ingericht in een reeks bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Middels een expositie in de vuurleidingpost en een gangenstelsel kan men zich een beeld vormen over het leven in bunkers. Daarnaast komt men te weten op welke wijze de Europese kust door de Duitsers werd omgevormd tot een vesting.

Met ruim 150 foto’s en een groot aantal voorwerpen is het zeer de moeite waard een bezoek te brengen aan het Atlantikwall Museum.
De expositie begint met een indruk van de Atlantikwall van Noorwegen tot aan de Frans/ Spaanse grens. Daarna is er een zaal ingericht specifiek over Batterij Noordwijk.

Tevens zijn er foto’s van de werkzaamheden van de vrijwilligers betreffende hetgeen in de afgelopen jaren is bereikt. Voorts is er een radio- en telefoonkamer ingericht en is in de ruimte met de tweede kijkspleet een observatiepost ingericht.

Bron & foto: atlantikwall.nl

Wij denken hiermee u een gevarieerde dag te kunnen voorschotelen. Let op max. 20 deelnemers.

HELAAS VOL