Excursie 15 juni naar Kralingen

De voorjaarsexcursie was op zaterdag 15 juni in Kralingen, Rotterdam. De ontvangst was geregeld bij de Golfclub Rotterdam, gelegen in het Kralingse Bos. Met of zonder handicap, kwamen de opgegeven leden binnendruppelen in het gereserveerde zaaltje. Na weer wat gezellig gekeuvel en de noodzakelijke koffie, heette onze voorzitter de aanwezigen welkom en bracht ons op de hoogte van wat de dag ons brengen zou. Als eerste nam stadsarcheoloog van Rotterdam, de heer Carmiggelt, ja hoor in de verte verwant aan, het woord. Hij liet door afbeeldingen en filmpjes, de middeleeuwse archeologie van de Maasstad de revue passeren.
Leuk was het om te weten dat vlakbij de Markthal, de fundamenten van het verdwenen kasteel Bulgerstein zijn gevonden. Na spreker bedankt te hebben en van een uitgave van de stichting te hebben voorzien, was het lunchtijd en werd de inmiddels rijk voorziene voedseltafel eer aangedaan. Meerdere koude en warme gerechten vonden hun weg naar de hongerige magen. Het was weer uitstekend geregeld. Hierna spoedde een ieder zich naar hun vervoermiddel om naar de ‘s-Gravenweg te gaan.

Vanaf de Laan van Woudestein begonnen we de wandeling langs de overgebleven buitens, onder leiding van ons gewaardeerde medelid en redactiehoofd Robert Ligthelm. Voor hem was het een thuiswedstrijd aangezien hier zijn woonstee is. Hij voerde ons langs de buitenplaatsen, sommige voorzien van een kwakel, de hoge voetgangersbrug over de voormalige vaart, die nu als sloot langs de buitens liep. Sommige huizen zien er, laten we zeggen, schilderachtig uit. Bij Kuyl’s Fundatie mochten we het regentenhuis van binnen bewonderen. Deze Fundatie is na de oorlog verplaatst naar waar het zich nu bevind, waarbij het regentenhuis weder is opgebouwd. Hierna werden we prettig rondgeleid door de tuinen van ’s Gravenhof en Buitenzorg door mevrouw en zonen Manhave, die zelf op Buitenzorg wonen. Deze tuinen zien er verzorgd uit en hebben een grote oppervlakte, zei het dat dit nog maar een fractie is van de vroegere grootte.

Dit gewandel bezorgde ons toch wel een dorstgevoel, ook aangezien het weer goed meewerkte, dus we gingen ter thee op een bijzondere plaats, n.l. de woning van Robert en Tom, waar we van harte werden uitgenodigd. Het gezelschap nam plaats in hun bibliotheek, waar de thee werd geschonken en er ontspon zich een gezellig gesprek.

Na de bewoners uitgebreid bedankt te hebben voor hun gastvrijheid, gingen we de wijk weer in voor de tweede wandeling. Deze voerde ons naar de oprijlaan van het slot Honingen. Nu is het een straat met villa’s en herenhuizen, maar ineens links is een grote vijver en hier had dus het slot gestaan.
Over een brug gingen we verder langs een geboorte monument van Juliana richting de hoge dijk. Wat lagergelegen hadden we zicht op de Trompenburg waarachter het bekende Arboretum ligt. Wederom hadden we, door de steeds maar hogere temperatuur, dorstige kelen gekregen, dus begaven we ons beneden langs de dijk naar café Hoekzight. We bevolkten het terras snel en het eerste rondje, van de club, werd snel tot ons genomen. Hierna volgden nog meerdere drankjes en kwamen we weer wat op temperatuur. Het bestuur rondde hier de excursie af. Robert werd zeer bedankt voor zijn inzet. Nu moest alleen nog de terugweg worden aangevangen, richting de auto’s. Dit was nog een hele kneis, maar uiteindelijk was het weer een boeiende dag geworden. Tot ziens weer in het najaar voor de volgende bijeenkomst. 

 

Bekijk hier het fotoboek

Hans Brandhorst