Haagse en Leidse buitenplaatsen

omslag-haagse-en-leidse-buitenplaatsen-customRond Den Haag en Leiden liggen talrijke buitenplaatsen. Die zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door vooral Haagse adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven. In Haagse en Leidse buitenplaatsen brengt kunsthistoricus René Dessing deze rijke lustoorden van weleer opnieuw tot leven en nodigt de lezer uit ze vooral te bezoeken.

Het boek geeft een helder overzicht van circa veertig buiten­plaatsen in Zuid-Holland, vooral in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden, maar ook in bijvoorbeeld de Bollenstreek en bij Dordrecht. Samen bieden ze meeslepende verhalen over rijkdom, macht, architectuur- en tuingeschiedenis, maar ook over ziekte en dood, faillissementen en oorlogsgeweld.

Daarnaast bevat dit boek informatie over wat je op de bui­tenplaatsen kunt zien en doen. Sommige zijn als museum toegankelijk, bij andere kun je prachtig wandelen en weer andere organiseren activiteiten, van natuur- en tuinexcursies tot concerten en cursussen voor kinderen. En op een flink aan­tal kun je zelfs trouwen en feesten.

Haagse en Leidse buitenplaatsen: over landelijke genoegens van adel en burgerij (232 blz.) is een rijk geïllustreerd boek; door René Dessing. 

Het boek is voor € 19,95 verkrijgbaar bij de boekhandel en via www.kantoorverschoor.nl. ISBN 978 90 8258 930 6.