Verslag Vriendendag te Honselersdijk

7 maart 2020 in het Westlands Museum

Het Westlands Museum te Honselersdijk baadde in het zonlicht met in de blauwe hemel enkele wolkjes. Op deze plaats, in de hooiberg, verzameldende vrienden zich voor de koffie. Algauw ontsponnen zich gezellige gesprekken en nadatde zaal gevuld was, kon onze dag een aanvang nemen. De voorzitter heette ons welkom ennodigde ons uit om mee te gaan naar de zolder van het museum. Ton Immerzeel, o.a. conservator van het museum, vertelde ons overde vooral verdwenen kastelen van hetWestland.

Over de “gevallen” heren van Monster en kasteel Polanen, met mooie afbeeldingen van de opgravingen destijds. Natuurlijk ook huis Honselaarsdijk kwam aan bod. De aanwas, van het “Nieuwe” land werd verklaard. Na deze boeiende lezing, was het al weer tijd voor de lunch. Deze was weer in de zonnige hooiberg, waar de gedekte tafels ons uitnodigden. In gezellige sfeer werd deze genuttigd. Op de zolder nam voorzitter Victor Salman het woord.Hij nam het afgelopen jaar door en bedankte diverse mensen voor hun inzet. Het financiële plaatje werd door Willem belicht en vragen werden beantwoordt. Jurgen gaf een toelichting over het Web-archief waaraan momenteel hard gewerkt wordt en hij bedankte de heren van Bommel en Hermans voor het beschikbaar stellen van hun archief.

Wij waren in het museum, omdat er een tentoonstelling was over de buitenplaatsen in het Westland. Daarom had ook Martin van den Broeke zich bereid verklaard om hierover zijn verhaal te doen. Dus menige afbeelding van vooral verdwenen buitens werd behandeld. Na deze lezing deed een kopje thee of koffie ons weer goed. Nu was het tijd om de expositie te gaan bekijken. Eerst kon men de Delftland kaart aanschouwen. Deze opgeblazen kaart was voorzien van kaartjes met de namen van de buitenplaatsen, verder waren er maquettes van enkele huizen, plaatjes en natuurlijk schilderijen. Ook diversen gevonden materialen en boeken waren tentoongesteld. Alles voorzien van uitvoerige documentatie. Dit werd uitvoerig geabsorbeerd door de vrienden van…..

Nieuw was deze keer een boekenruilbeurs voor de leden. Dus diverse tafels werden bedekt met interessante werken en er werden zaken gedaan.

Ook aan deze interessante dag kwam een einde, en na de afsluiting, kon men ter borrel. Deze dag hadden we in de pocket. Gelukkig net op tijd, want andere activiteiten zullen er voorlopig even niet zijn, weten we nu. Dus doe voorzichtig en blijf gezond.

Tot een volgende keer.

 

Hans Brandhorst