Tulpenburgh. Buitenplaats aan de Amstel

In de zeventiende en achttiende eeuw sierden wel zestig buitenplaatsen de oevers van de Amstel tussen Amsterdam en Ouderkerk. Hier bleven er slechts drie van over.

De geschiedenis van de buitenplaats is nauw verbonden met Amsterdam. De stad barstte in de zeventiende eeuw zijn voegen en de rijke burgers zochten frisse lucht en vertier in buitenplaatsen rond de stad. De rijke koopman Abel Burgh liet het buiten aan de Amstel bouwen als investering. Zijn dochter Anna Burgh trouwde met Dirk Tulp, zoon van de beroemde medicus Nicolaes Tulp. Dit echtpaar vertoefde graag op Tulpenburgh en gaf het zijn naam. Via hen komen we bij Rembrandt, Paulus Potter en Spinoza, die volgens de verhalen een tijd heeft ondergedoken gezeten op Tulpenburgh. De trotse Joodse familie De Pinto bewoonde de buitenplaats in de achttiende en negentiende eeuw. David de Pinto liet een prachtige tuin aanleggen.

Het huidige Tulpenburgh herinnert aan een imposante plek met luisterrijke geschiedenis. Sinds 2015 is er een nieuwe buitenplaats gerealiseerd op deze locatie. Dit boek vertelt over de bijzondere bewoners en bezoekers van zijn directe voorganger.

Het boek is voor € 14,95 te bestellen bij: Uitgeverij Matrijs. (ISBN 978-90-5345-508-1)