Evenementen

 • vr
  09
  sep
  2016
  zo
  08
  jan
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, 1671 HM Medemblik

  In Kasteel Radboud is een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. In het laboratorium van Alchimistes ontdekt men met behulp van een speciaal apparaat, de odoroscoop, hoe het in de Gouden Eeuw rook, want de alchemist maakt niet alleen geuren, hij verzamelt ze ook. Gaandeweg komen zij achter zijn grootste geheim; het recept voor een parfum dat je beschermt tegen de pest. <Meer info>

 • zo
  05
  feb
  2017
  14.00 uurKasteel Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

 • wo
  08
  feb
  2017
  10.00 - 17.00 uurRijksmuseum Muiderslot; Herengracht 1, Muiden

  Naar aanleiding van de tentoonstelling De kracht van kleur in de Middeleeuwen en het themajaar ‘Wonen in de Middeleeuwen’ organiseert het Muiderslot een symposium over het dagelijks leven in huizen en kastelen. Met welke objecten vulde de middeleeuwer zijn vertrekken, hoe verlichtte hij zijn woning, hoe hield hij zichzelf en zijn omgeving warm en schoon? Kortom, wat is nog te reconstrueren met betrekking tot het middeleeuwse wonen?
  Historici, kunsthistorici en archeologen vertellen over hun onderzoek.<Meer info>

  Kosten €20,- voor symposium, toegang Muiderslot en een exemplaar van het Muiderslot jaarboek Wonen in de Middeleeuwen.

 • ma
  20
  feb
  2017
  19:30Gebouw De Zeestroom,Hoogstraat 58a, Noordwijkerhout

  Lezing over kastelen in Nederland door mevrouw Bernadette Wösten.

  In onze directe omgeving ligt een aantal kastelen en buitenplaatsen die ieder hun eigen verhaal en een andere structuur hebben. De lezing maakt een virtuele fietstocht langs deze monumenten in volgorde van de tijd waarin ze ontstaan zijn. U leert over het hoe en waarom, waarbij gelet wordt op belangwekkende details van onder andere de Burcht, Teylingen, Dever en Boeckenroode. Daarbij kijken we ook naar voorbeelden die uit de route liggen maar die u wellicht tot een autotocht uitnodigen.

  Zoals voor veel dingen geldt: meer weten is meer zien. Zo zult u na deze lezing dus meer plezier beleven aan het -opnieuw- bezoeken van deze eeuwenoude monumenten. Natuurlijk doen we tijdens deze virtuele tocht ook Noord-wijkerhout aan, al zijn helaas deze gebouwen verloren gegaan.

  De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

  Organisatie: Stichting Noordwijkerhout Van Toen

 • di
  21
  feb
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Jachtslot van graven, stadhouders en woonstee van Jacoba van Beijeren” door stadsarcheoloog Hans Brandhorst.

  Het slot nu ruïne Teylingen ligt op het grondgebied van Voorhout dicht bij Sassenheim. Het was een bezitting van de heren van Teylingen die uitstierven in de 13e eeuw. Hierna verviel het slot aan de graven van Holland, Zeeland en Friesland. Het werd toen hun lustslot. Enkele jaren is het de woonplaats van gravin Jacoba van Beieren geweest, na haar korte en strijdbaar leven. Houtvesters beheerden het slot voor Holland en na het graventijdperk viel het onder de Staten-Generaal. De stadhouders werden toen de houtvesters. Na verwoesting tijdens de 80-jarige oorlog werd het weer opgebouwd en bewoonbaar gemaakt. In de Franse tijd werd het goed verkocht, de voorburcht totaal afgebroken en tot landbouwgebied gemaakt. Wat overbleef was de ruïne van het oudste deel. Na enkele keren verkocht te zijn geweest. Werd het weer aan het rijk geschonken, die er aanvankelijk niet veel geld aan kwijt wilden. Uiteindelijk werd er toch wat restauratie aan gepleegd. Professor Jaap Renaud heeft er in de jaren 30 nog onderzoekingen gedaan. Na de oorlog zijn weer wat ingrijpender restauraties tot stand gekomen en b.v. de gedeeltelijk gedempte gracht werd weer open gegraven. Hierdoor zijn diverse vondsten aan het licht gekomen o.a. de zogenaamde Jacobakannetjes. Uiteindelijk was de ruïne dusdanig geconserveerd waardoor er wat meer gebruik van kon worden gemaakt. Middeleeuwse markten, vecht demonstraties e.d. Ook komen de basis scholen er voor educatie lessen. Gidsen kunnen ingehuurd worden. Een gebied wat van oudsher bij het kasteel hoorde is wereldwijd bekend. De Keukenhof, dit was het keukenduin van het slot. Nu sinds kort dit rijksmonument onder het NMO (Nederlandse Monumenten Organisatie) valt, gaan er steeds meer stemmen op om het op een of andere manier weer een dak te geven, waardoor de gebruiksmogelijkheid aanzienlijk zou toenemen. Maar gezien de gelden die daar voor nodig zijn kan dat nog jaren duren. De Stichting Beheer Teylingen zorgt dat het in stand wordt gehouden en regelt het gebeuren in en om de ruïne zo houdt men een vinger aan de pols. 

  Hans Brandhorst zit in de redactiecommissie van de VKHZ en geeft hij rond-leidingen op de ruïne Teylingen voor leerlingen voor groepen 6 van basisscholen in de gemeente Teylingen. 

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • za
  11
  mrt
  2017
  10.00 - 17.00 uurDorpshuis de Kern Castricum

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen in Castricum

  Lees meer!

 • za
  08
  apr
  2017
  10.30 uurCultureel Centrum Onder de Linden aan Middenweg 150 in Middenbeemster.

  Buitenplaats Vredeburg, ontworpen door de beroemde bouwmeester Pieter Post, was ooit één van de ongeveer veertig buitenplaatsen in de Beemster.

  Om 11.30 uur is de lezing afgelopen en worden de bezoekers uitgenodigd om mee te wandelen naar het Betje Wolff museum (slechts 50 meter afstand) om de 17e-eeuwse maquette van de buitenplaats te bezichtigen.

  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Aanmelden via museumbetjewolff@hotmail.com.

 • wo
  19
  apr
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Huys ter Nieuburch - archeologisch onderzoek van een vorstelijke residentie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  In opdracht van prins Frederik Hendrik werd in Rijswijk in 1630 begonnen met de bouw van een imposant paleis. De gevels waren bekleed met natuursteen en rijk gedecoreerd. Het paleis werd voltooid in 1635 maar de aanleg van de tuin zou pas in 1642 haar voltooiing bereiken. In de tuin stond een watertoren voor de fonteinen. Voor zover bekend de oudste watertoren in Nederland.

  Na het overlijden van Frederik Hendrik en zijn Amalia van Solms had het paleis verschillende gebruikers, maar stond het soms ook lange tijd leeg. De grootste bekendheid kreeg het paleis toen er na lang onderhandelen in 1697 een vredesverdrag werd getekend, die een einde maakte aan een oorlog tussen Frankrijk enerzijds en een coalitie van o.a. de Republiek en Engeland anderzijds.

  Het paleis werd aan het einde van de 18de eeuw gesloopt. Nu is er het Rijswijkse Bos. Het Huis te Rijswijk was een van de vele bezittingen van de Oranjes in Delfland.

  Over het paleis is al veel geschreven door historici. Echter, door recent archeologisch onderzoek zijn nieuwe ontdekkingen gedaan, waardoor we nu meer weten over de bouw, de constructie en het gebruik van het paleis.

  Hans Koot zal in deze lezing enkele resultaten van het onderzoek presenteren.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • di
  16
  mei
  2017
  20.00 uurMuseum Voorschoten, Voorstraat 17 te Voorschoten

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

  Inschrijven via de mail:  emjquanjer@planet.nl

  Organisatie: De vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten

 • zo
  04
  jun
  2017
  ma
  05
  jun
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

 • ma
  05
  jun
  2017
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Wat is er mooier en spannender dan een kasteel of buitenhuis? Het zijn indrukwekkende, statige of juist sierlijke gebouwen. Architectonische hoogstandjes bovendien. Maar een kasteel of buitenhuis staat niet alleen. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer. In 2017 staat alles rondom eens in de spotlight.

 • zo
  25
  jun
  2017
  20.00 uurHaags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 te Den Haag

  Dit monumentale erfgoed is vooral te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Deze laatste provincie kent bovendien bekende buitenplaatsen zoals Huis ten Bosch, Hofwijck, Duivenvoorde en Keukenhof. Daarnaast zijn in Zuid-Holland ook talrijke minder bekende huizen te vinden.

  Vele van deze huizen zullen de revue passeren, na een inleiding over de opkomst van kastelen en buitenplaatsen. Bij zijn voordracht zullen talrijke diabeelden de revue passeren.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 14.00 euro.

  Kaarten kunt u hier bestellen.

 • vr
  29
  sep
  2017
  zo
  02
  sep
  2018
  11.00 - 17.00 uurMuseon, Stadhouderslaan 37, Den Haag

  De familietentoonstelling Ridders en Kastelen biedt een nieuwe kijk op de middeleeuwen. Op de tentoonstelling is te zien en te ervaren op welke manier die lange periode invloed heeft gehad op wetenschap, cultuur, organisatie en geografie in en van het huidige Europa.

  De tentoonstelling is een combinatie van voorwerpen waarmee men zelf aan de slag mag en stukken uit de Museon-collectie. Zo kunnen kinderen een echt harnas dragen of een ‘prinses zijn’. Ook kunnen bezoekers middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen, een kasteel of kathedraal bouwen, door het klooster lopen en leren dansen zoals ze dat in de middeleeuwen deden.

 • za
  07
  okt
  2017
  zo
  08
  okt
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  Bezoek de internationale Vikingmarkt op kasteel Teylingen en geniet van enkele ongelofelijke dagen. Naast Vikingen zijn er ambachtslieden, warriors, boogschutters en vele anderen. <Meer info>

 • za
  21
  okt
  2017
  10:00 - 18:00De Zak van Zuid Beveland

  Op zaterdag 21 oktober maken wij een excursie naar de “Zak van Zuid-Beveland”. We hebben voor u een fraai programma in elkaar weten te zetten. Naast lezingen brengen wij een bezoek aan de fundamenten van de Hellenburg, worden wij door de eigenaar ontvangen op Slot Baarland en is er een rondleiding door het Fort Ellewoutsdijk.
  Naast deze objecten nemen we een kijkje in Ellewoutsdijk, (kasteeleiland en voormalige buitenplaats) en bij de Vliedbergen van Coudorpe en Borssele, beter bekend als “de Berg van Troje”.

  U kunt zich nog tot 15 oktober aanmelden voor de excursie. Meer informatie vind u HIER.

 • vr
  15
  dec
  2017
  10:00 - 17:00Smallepad 5 Amersfoort

  Studiedag bij de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) over de grens tussen binnen en buiten, over toegankelijkheid en verdedigbaarheid in het verleden, wat daar nog van over is en hoe men daar vroeger mee omging.

  Archeologisch onderzoek blijkt een inspiratiebron voor herbeleving en reconstructie te zijn. Wat weten we werkelijk van middeleeuwse verdedigingswerken en in hoeverre lijken die op wat daaraan voorafging, bijvoorbeeld vergeleken met de romeinse tijd of in de vorm van aardwerken en houten structuren.

  Lees meer