Evenementen

 • vr
  29
  sep
  2017
  zo
  02
  sep
  2018
  11.00 - 17.00 uurMuseon, Stadhouderslaan 37, Den Haag

  De familietentoonstelling Ridders en Kastelen biedt een nieuwe kijk op de middeleeuwen. Op de tentoonstelling is te zien en te ervaren op welke manier die lange periode invloed heeft gehad op wetenschap, cultuur, organisatie en geografie in en van het huidige Europa.

  De tentoonstelling is een combinatie van voorwerpen waarmee men zelf aan de slag mag en stukken uit de Museon-collectie. Zo kunnen kinderen een echt harnas dragen of een ‘prinses zijn’. Ook kunnen bezoekers middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen, een kasteel of kathedraal bouwen, door het klooster lopen en leren dansen zoals ze dat in de middeleeuwen deden.

 • za
  10
  mrt
  2018
  11.00 - 17.00 uurDorpshuis Onderdak Koudekerk aan den Rijn

  Centraal thema van deze dag: 

  De Kastelen van Koudekerk aan den Rijn

  In Koudekerk hebben ooit vier kastelen gestaan, Groot- en Klein Poelgeest, Den Tol en Foreest.

  In twee lezingen komt u meer te weten over deze kastelen maar ook is er aandacht voor de buitenplaatsen.

  Naast deze lezingen houden we ook ons begunstigers overleg.

  Meer Informatie.

 • zo
  20
  mei
  2018
  ma
  21
  mei
  2018
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

  Meer Info:

 • ma
  21
  mei
  2018
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Elfde editie van de Dag van het Kasteel. Op Die dag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen. Het is een dag voor jong en oud.

  Eigenaren, beheerders en vrijwilligers vertellen bezoekers over de geschiedenis van het gebouw en over het leven op die plek. De Dag van het Kasteel toont de verscheidenheid van kastelen en buitenplaatsen in Nederland: van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede.

  Deelnemers is Noord Holland.

  Deelnemers in Zuid Holland

  Deelnemers in Zeeland

 • za
  20
  okt
  2018
  10:00Loosduinen

  het programma bestaat uit o.a.:

  Bezoek aan:

  • Landgoed Ockenburgh
  • Fundamenten "Stenen kamer" Madesteyn
  • Buitenplaats Rosenburg
  • Landgoed Meer en Bosch

  Zie hier voor het programma.

 • di
  23
  okt
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Hofrust en zijn bewoners van 1656 tot nu”

  Door Heilina van Putten.

  Op de plaats waar nu de buitenplaats Hofrust is, aan de Laan van Hofrust 2 te Rijswijk, stond vroeger een hofstede. Het had geen naam. De lezing gaat over de ontwikkeling van de tuinen. Iedere eigenaar heeft naar zijn smaak veranderd. Na de barok kwam de landschapsstijl met zichtassen, slingerende vijvers en grasvelden met bomen. Ook over de bewoners en hun gewoonten is veel te vertellen.

  Toen de gemeente Hofrust kocht werden het huis en de tuin aangepast aan de nieuwe functie. De tuin bleef in romantische stijl en behoorde nu tot de openbare ruimte. Jammer genoeg schoot het onderhoud te kort en in 2016 heeft een groep omwonenden het initiatief genomen om in samenwerking met de gemeente het park te renoveren.

  Heilina van Putten is op de tuinbouwschool te Frederiksoord opgeleid tot tuinontwerper. Zij heeft in Dordrecht veel tuinen ontworpen.
  In 1996 kwam zij in Rijswijk wonen en is opgeleid tot gids in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De combinatie van tuinkunstgeschiedenis en kunsthistorie heeft haar ertoe gebracht deze lezing te houden.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • zo
  16
  dec
  2018
  14:00Dorpsdijk 63, Rhoon

  Tijdens de rondleiding vertelt de gids voor welke functies de vertrekken in vervlogen tijden dienden, hoe de vroegere kasteelbewoners leefden en meer boeiende en verrassende kasteelverhalen.

  Deelname is gratis en de rondleiding duurt ongeveer een uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig. 

 • di
  18
  dec
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Wat doen we met ons begraven verleden? 25 jaar archeologie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  Rijswijk is een gemeente met een zeer rijk archeologisch verleden. In de afgelopen decennia zijn verschillende bijzondere ontdekkingen gedaan. In de jaren 1967-1969 vond de opgraving plaats van een nederzetting uit de Romeinse Tijd (eerste-derde eeuw na Chr.) aan de Tubasingel waarbij zelfs resten van uit steen opgetrokken gebouw zijn gevonden. Veel bekendheid kreeg ook de vondst van een grafveld uit de Steentijd (Ypenburg, 1998) en nog zeer recent, de opgraving op het kloosterterrein van Sion. Het is dus niet zonder reden, dat 25 jaar geleden de gemeente Rijswijk over ging tot de aanstelling van een gemeentelijk archeoloog. Inmiddels is het ‘eenmans’ team uitgegroeid tot een klein team van zeer betrokken archeologen en medewerkers.

  Dat team doet uiteraard veel meer dan opgravingen. Immers, ons ‘bodemarchief’ is zeer kwetsbaar en het streven is deze zo goed mogelijk in de bodem te bewaren. Het beleid in Nederland is dan ook gericht op behoud. Veel werkzaamheden van het archeologisch team zijn dan ook gericht op dat beleid: ze brengt adviezen uit, praat mee over ontwikkelingsplannen en is betrokken bij vergunningenprocedures.
  Het archeologisch onderzoek levert veel gegevens op over het dagelijks leven van degenen die voor ons in dit gebied leefden. Het reconstrueren van het verleden van Rijswijk en het vertellen van dat verhaal behoort ook tot de taken van het archeologisch team.

  De gemeentelijk archeoloog Hans Koot zal vanavond vertellen over het werk van het archeologisch team, hoe vond het onderzoek vroeger (voor 1993) plaats, hoe werken archeologen tegenwoordig en uiteraard iets laten zien van de opgravingen.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • wo
  26
  dec
  2018
  ma
  14
  jan
  2019
  Huis van de Stad in de publiekshal van het Stadskantoor Delft - Stationsplein 1

  Aan de hand van archeologische vondsten vertellen vier graven en een gravin het verhaal over de groei en bloei van Holland tussen 1000 en 1400, de periode waarin ook Delft ontstaat. Een grote, stenen kogel van bijna tachtig kilo en een harnashandschoen uit 1359. Deze en nog veel meer bijzondere archeologische vondsten laten een kant van de Delftse geschiedenis zien die voor veel mensen nog onbekend is. 

  Zo is er in de tentoonstelling speciale aandacht voor het beleg van Delft in 1359 met archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de spoortunnel werden gevonden. Tijdens dat beleg werd de stad anderhalve maand omsingeld en aangevallen door graaf Albrecht van Beieren.

  ‘De eerste eeuwen van Holland’ verbindt het verhaal van de vijf graven met thema’s als steden, boeren, geweld, adel en religie. Dit speelde natuurlijk niet alleen in de stad, daarom heeft ook het platteland een belangrijke plaats in de expositie. Juist dat was namelijk van groot belang voor de opkomst van de steden en de bloei van Holland. Zo wordt een compleet tijdsbeeld geschetst over het ontstaan en groei van het graafschap Holland; een periode waar nog veel over te ontdekken valt!