Evenementen

 • za
  10
  mrt
  2018
  11.00 - 17.00 uurDorpshuis Onderdak Koudekerk aan den Rijn

  Een klein dorp als Koudekerk kent een geschiedenis met 4 kastelen. De familie van Poelgeest heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De heer Albert Dorrestein, voorzitter van het Historisch Genootschap Koudekerk, zal in twee lezingen de geschiedenis van de Koudekerkse kastelen uit de doeken doen. De betekenis van de kastelen en de familie van Poelgeest worden in deze lezingen uitgebreid besproken. Natuurlijk komt ook naar voren wat er nog over is van de historie en de personen die daarop een stempel hebben gedrukt.
  Een speciaal verhaal met opmerkelijke historische feiten.

  Aansluitend aan de laatste lezing is er een korte wandeling naar het torentje van kasteel Groot Poelgeest en naar de boerderij Poelgeest, alwaar de maquette van het Kasteel Groot Poelgeest te zien is.

  Om 16.15 uur sluiten wij deze dag af met een drankje en een hapje.

 • za
  02
  jun
  2018
  10:00 - 17:30Buitenplaats Nijenburg, Kennemerstraatweg 278 te Heiloo

  Zaterdag 2 juni 2018 is het reisdoel van onze excursie Heiloo. Wij beginnen onze dag met een rondleiding op de buitenplaats Nijenburg, gevolgd door een wandeling in de tuin. Begin 17e eeuw werd het jachtverblijf en buitenplaats hofstede Nijenburg gesticht door de Alkmaarse
  burgemeester Gerard van Egmond van de Nijenburg. Het huidige huis werd rond 1710 gebouwd door een kleinzoon van Gerard, Gerard en zijn vrouw Machteld van Foreest. De architect was vermoedelijk Steven Vennecool. Tot 2007 bleef het huis bewoond door de familie Foreest.
  Na overdracht van de gebouwen aan Vereniging Hendrick de Keyser in 2004 werden meerdere restauraties uitgevoerd. Ook de historische aanleg van parkbos en tuinen werd doorNatuurmonumenten hersteld.’

  Na de lunch op Landgoed Ter Coulster volgt een wandeling over dit landgoed. Van ca. 1404 tot 1788 heeft hier een kasteel gestaan. Van het
  kasteel zelf is niets meer over. Tegenwoordig is Ter Coulster een landgoed dat bestaat uit een oud boscomplex, met daarin een 19e-eeuwse
  boerderij en een theehuisje uit 1891. De toegang tot het landgoed wordt gemarkeerd door twee pilaren met 17e-eeuwse schild houdende leeuwen.

  Na Ter Coulster gaan we een kijkje nemen op de voormalig buitenplaats Ypenstein, waar de contouren van het oude huis zichtbaar zijn. Willem Bardesius II zoon van een Amsterdamse burgemeester, laat in 1616 het kasteel Ypenstein bouwen. In 1749 wordt Ypenstein ten gevolge van de economische recessie geheel voor afbraak verkocht.

  We eindigen onze dag in de Oudheidskamer van Heiloo, na de koffie volgt een lezing door dr. ir. D.B.M. (Taco) Hermans, senior-onderzoeker en kastelenexpert bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. De lezing gaat over de kastelen van Heiloo maar Taco heeft zelf de Nijenburg bouwhistorisch onderzocht. Na de lezing is er de gelegenheid om de expositie te bekijken, waarna we de dag afsluiten met een hapje en een drankje.

 • za
  20
  okt
  2018
  10:00-:16:30Kasserie ‘OCK’, Monsterseweg 4, Den Haag

  Op zaterdag 20 oktober voert de excursie ons naar Loosduinen wat heden ten dagen onderdeel van Den Haag uitmaakt. We beginnen onze dag met een kopje koffie in de “Kasserie” van de Buitenplaats Ockenburg. Gevolgd door een wandeling over de buitenplaats en door het huis. Gedurende deze wandeling wordt u op de hoogte gebracht over de ontwikkeling van Ockenburg en over hoe de toekomst eruit gaat zien.

  Na de lunch gaan we een kijkje nemen bij de restanten van de “stenenkamer” Madestein. Het volgende object is de voormalig buitenplaats
  Rosenburg. Hier nemen we een kijkje in het huis, wat tegenwoordig als kantoor dienst doet en gaan we buiten op zoek naar de sporen van de buitenplaats welke nog steeds aanwezig zijn. We eindigen deze excursie met het Landgoed “Meer en Bosch”