Evenementen

 • za
  09
  mrt
  2019
  10.00 - 16.30 uurBezoekerscentrum Huys Egmont, Slotweg 46 te Egmond

  Deze dag draait om de machtige en invloedrijke heren en graven van Egmond en hun middeleeuwse stamslot, het Slot op den Hoef. Naast lezingen, een bezoek aan de Slotkapel en de fundamenten van het slot, vindt ook ons Vriendenoverleg plaats.

  Op ons ‘Vriendenoverleg’ vertellen wij U hoe het er met de stichting (financieel) voorstaat, ook kunt U uw vragen over de stichting en  suggesties kwijt.
  Aansluitend aan de laatste lezing is er een korte wandeling naar het torentje van kasteel Groot Poelgeest en naar de boerderij Poelgeest, alwaar de maquette van het Kasteel Groot Poelgeest te zien is.

  Om 16.15 uur sluiten wij deze dag af met een drankje en een hapje.

 • za
  15
  jun
  2019
  03:30Restaurant Golfclub Kralingen

  Vanaf de eerste editie van ons blad "Kastelen en Historische buitenplaatsen" schrijft onze auteur R.J. Ligthelm over de buitenplaatsen in Kralingen. Deze buitenplaatsen zullen op 15 juni a.s. centraal staan gedurende onze Voorjaarsexcursie.

  We beginnen deze dag met een lezing, verzorgt door de heer Carmiggelt, stadsarcheoloog van Rotterdam onder de titel: Geschiedenis uit de grond; archeologie van de middeleeuwse stad Rotterdam. Over de archeologiebeoefening in Rotterdam en de resultaten daarvan.
  Na deze lezing volgt de lunch waarna wij ons verplaatsen naar de 's-Gravenweg voor een rondwandeling door Kralingen Oost..

  Kralingen heeft in het verleden veertig buitenplaatsen gehad. In Kralingen West is, behalve het Rozenburgpark en een aantal straatnamen, niets meer wat daar aan herinnert. In Kralingen Oost kunnen we wel nog wat terugvinden.
  Ons startpunt is de Laan van Woudestein, die aan de buitenplaats Woudestein herinnert. Vanaf hier wandelen we eerst naar Kuyl's fundatie. Mevrouw Susan van Caldenborgh, regent van het achtergelegen hofje, zal ons hier een korte rondleiding geven. Hierna lopen we een stukje terug langs de ’s Gravenweg om, vanaf straat, het buiten Landzicht te bekijken.
  We wandelen terug langs de hoeve Nooitgedacht naar de ’s-Gravenhof, huis van Jonkheer Robert Boddaert die ons toestaat, onder leiding van de tuinman, over het terrein rond te lopen en het huis van buiten te bewonderen. Direct naast de 's Gravenhof ligt Buitenzorg, waar we worden ontvangen door de familie Manhave.
  Voorbij Buitenzorg lag Ypenhof, hier nemen we een kijkje bij de oprijlaan met de brug en de tuinmanswoning.
  Na de Ypenhof is het tijd voor een kopje thee/koffie op een heel bijzondere locatie.
  Na deze verfrissing wandelen we langs de Hoflaan, de oude oprijlaan van het Slot Honingen, langs mooie kerken en 19e -eeuwse villa’s naar de Kralingse vijvers. Deze zijn wat er over is van de natuurlijke slotgracht van het Slot Honingen. Ook hier weer veel 19e -eeuwse villa’s. Vervolgens lopen we langs de Honingerdijk, de oorspronkelijke middeleeuwse dijk, langs het huis Trompenburg. !

 • za
  09
  nov
  2019
  10.00 - 16.30Buitenplaats Ipenoord aan de Noordweg 43, in Oostkapelle

  Onze Najaarsexcursie brengt ons dit jaar naarcZeeland alwaar we de plaatsen Oostkapelle en Domburg aan zullen doen.
  U wordt om 10.00 uur ontvangen in het hotel / restaurant Green White, van oudsher de buitenplaats Ipenoord aan de Noordweg 43, in
  Oostkapelle, met een kopje koffie en een Zeeuwse Bolus.
  We beginnen deze dag met een rondleiding door de eigenaar over het Landgoed Ipenoord, welk momenteel een herontwikkeling ondergaat.

  Na Ipenoord brengen we een bezoek aan de buitenplaats Duinbeek waar we een rondleiding krijgen door de tuinen en (op sloffen) door het huis.

  Na de buitenplaats Duinbeek wordt het tijd voor de lunch, welke genuttigd zal gaan worden op Kasteel Westhove, welk gebruikt wordt als Stayokay hostel.

  Na de lunch wordt het tijd om dit dertiende-eeuwse kasteel nader te bekijken. We beginnen met een korte presentatie over het kasteel, gevolgd door een rondleiding in en om het kasteel, waarvandaan we de gereconstrueerde motte kunnen bekijken welke geplaatst is in Museum voor natuur en landschap; Terra Maris.

  We sluiten onze dag af met een drankje op Kasteel Westhove.