Evenementen

 • wo
  26
  dec
  2018
  ma
  14
  jan
  2019
  Huis van de Stad in de publiekshal van het Stadskantoor Delft - Stationsplein 1

  Aan de hand van archeologische vondsten vertellen vier graven en een gravin het verhaal over de groei en bloei van Holland tussen 1000 en 1400, de periode waarin ook Delft ontstaat. Een grote, stenen kogel van bijna tachtig kilo en een harnashandschoen uit 1359. Deze en nog veel meer bijzondere archeologische vondsten laten een kant van de Delftse geschiedenis zien die voor veel mensen nog onbekend is. 

  Zo is er in de tentoonstelling speciale aandacht voor het beleg van Delft in 1359 met archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de spoortunnel werden gevonden. Tijdens dat beleg werd de stad anderhalve maand omsingeld en aangevallen door graaf Albrecht van Beieren.

  ‘De eerste eeuwen van Holland’ verbindt het verhaal van de vijf graven met thema’s als steden, boeren, geweld, adel en religie. Dit speelde natuurlijk niet alleen in de stad, daarom heeft ook het platteland een belangrijke plaats in de expositie. Juist dat was namelijk van groot belang voor de opkomst van de steden en de bloei van Holland. Zo wordt een compleet tijdsbeeld geschetst over het ontstaan en groei van het graafschap Holland; een periode waar nog veel over te ontdekken valt!

 • wo
  23
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Stad & Slot in de Middeleeuwen

  Eerste dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van de internationale positionering van het Muiderslot als ‘Amsterdam Castle’ en de wisselwerking tussen steden en kastelen in de Middeleeuwen.
  Deze dag komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Leiden en het Historisch Genootschap Amstelodamum.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  24
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Holland ontluikt

  Tweede dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van multidisciplinair onderzoek naar het ontstaan van het graafschap Holland.
  De invulling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Gemeente Vlaardingen en Holland Historisch Tijdschrift.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • za
  09
  feb
  2019
  za
  25
  mei
  2019
  10:00 - 17:00Katwijks Museum Voorstraat 46 Katwijk

  De mysterieuze Brittenburg - de eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne - moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef. Aldus is de uitkomst van jarenlang onderzoek waaraan een nieuw publieksboek en tentoonstelling is gewijd. De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was zover bekend de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal. Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee.

  Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn de komende maanden te zien in enkele zalen van het Katwijks Museum.

 • do
  14
  feb
  2019
  19.00 tot 23.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden

  Op het Muiderslot worden in bijzondere, zinnenprikkelende, rondleidingen de slaapkamergeheimen van onze voorouders uit de doeken gedaan. Dit jaar met extra aandacht voor bloemen en erotiek.

  Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig. De 17e eeuw was bepaald niet preuts… Hoe zagen de liefde en erotiek er uit? En wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddekoets? Uiteraard is ook de rest van het kasteel op deze avond geopend.

 • za
  09
  mrt
  2019
  11.00 - 17.00Nog nader te bepalen

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen.

  Deze dag wordt gevuld met lezingen en het Vriendenoverleg.

  Later meer!

 • di
  26
  mrt
  2019
  20.00 - 22.00 uur Het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden

  Lezing: kasteel Keenenburg te Schipluiden en zijn bewoners.

  Door Hans Koot en Jacques Moerman

  De Keenenburg domineerde het dorp Schipluiden ruim vierhonderd jaar. Er zijn plannen om de hoofdburcht in staalbouw op de oorspronkelijke plaats te reconstrueren.

  Voor de pauze vertelt Hans Koot over de bouwgeschiedenis van het kasteel, dat naast een hoofdburcht een oude en nieuwe voorburcht heeft gehad. Het is een imposant complex geweest, dat verschillende bouwfasen heeft gekend. De oudste bouwfase dateert uit het begin van de vijftiende eeuw. De sloop vond in 1798 plaats.

  Na de pauze belicht Jacques Moerman enige opvallende bewoners van het kasteel, waaronder Philips de Blote en Otto en Jacob van Egmond. Zij hadden ook een belangrijke rol in het gewest Holland. De laatste jaren is door nieuw onderzoek meer bekend geworden over de geschiedenis van de bouw en de bewoners van de Keenenburg.

  Hans Koot is gemeentelijk archeoloog van Rijswijk en nauw betrokken bij het onderzoek naar de Keenenburg. 

  Jacques Moerman is historicus en doet veel onderzoek naar onderwerpen uit de regionale-historie (omgeving Delft).

  Beide sprekers illustreren hun verhaal met fraai beeldmateriaal.

  Het wordt een boeiende avond.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische Vereniging Oud-Schipluiden

 • ma
  10
  jun
  2019
  Diverse locaties in het land

  De dag van het kasteel wordt jaarlijks georganiseerd door de NKS, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats.

 • za
  15
  jun
  2019
  10:30Restaurant Golfclub Kralingen

  Het thema van deze dag is: De buitenplaatsen van Kralingen.

  Programma volgt !