Evenementen

 • za
  02
  jul
  2016
  zo
  03
  jul
  2016
  kasteel Radboud; Oudevaartsgat 8, Medemblik

  "Bezoek het kasteel Radboud te Medemblik en zie hoe de geschiedenis voor je tot leven komt! Kanonnen zullen bulderen, pijlen vliegen je haast om de oren, en zie hoe echte ridders en andere krijgers het kasteel zullen bestormen”. Meer info.

 • do
  08
  sep
  2016
  2000 uurKerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7, Delfgauw

  Midden-Delfland heeft een hele rijke bewoningsgeschiedenis. In de randen van het gebied waren zo’n 5500 jaar geleden (in de Steentijd) al nederzettingen. Vanaf het jaar 1000 vonden nabij de Maasmonding en vanuit de Hof van Delft grootschalige ontginningen plaats. Sommige boerenerven ontwikkelden zich tot kasteelplaatsen; uit andere ontstonden later buitenplaatsen. Het grootste kasteel was de Keenenburg in Schipluiden, waar de ambachtsheren van Schipluiden en Maasland hebben gewoond. De kastelen zijn verdwenen, maar er zijn in het gebied nog wel een aantal buitenplaatsen te vinden. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  zo
  25
  sep
  2016
  11.00 - 17.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

  Tentoonstelling over waarheid en mythe rond Willem en Hillegonda van Brederode. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  zo
  08
  jan
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, 1671 HM Medemblik

  In Kasteel Radboud is een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. In het laboratorium van Alchimistes ontdekt men met behulp van een speciaal apparaat, de odoroscoop, hoe het in de Gouden Eeuw rook, want de alchemist maakt niet alleen geuren, hij verzamelt ze ook. Gaandeweg komen zij achter zijn grootste geheim; het recept voor een parfum dat je beschermt tegen de pest. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  za
  29
  okt
  2016
  14.00 - 15.30 uurKasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten

  Adellijke huizen als Duivenvoorde vertellen een verhaal. Een verhaal over het leven upstairs en downstairs van de adellijke bewoners en het dienstdoende personeel. <Meer info>

 • za
  10
  sep
  2016
  zo
  11
  sep
  2016
  1000 - 1700 uurLandelijk

  Thema: Iconen en symbolen

  Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Vele monumenten zullen met dit thema opengesteld worden. <Meer info>

 • za
  08
  okt
  2016
  zo
  09
  okt
  2016
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  Bezoek de internationale Vikingmarkt op kasteel Teylingen en geniet van enkele ongelofelijke dagen. Naast Vikingen zijn er ambachtslieden, warriors, boogschutters en vele anderen. <Meer info>

 • do
  13
  okt
  2016
  20.00 uurMuseum Rijswijk, Herenstraat 67 te Rijswijk

  Lezing georganiseerd door de Historische Vereniging Rijswijk, door Jolanda Faber, ‎medewerker educatie van het Historisch Archief Westland.

 • ma
  14
  nov
  2016
  20.00 uurOnder Dak, Dorpsstraat 57, Koudekerk aan den Rijn.

  Een klein dorp als Koudekerk kent een geschiedenis met 4 kastelen. De familie van Poelgeest heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De betekenis van de kastelen en de familie van Poelgeest wordt in deze lezing uitgebreid besproken. Natuurlijk komt ook naar voren wat er nog over is van de historie en de personen die daarop een stempel hebben gedrukt. Een speciaal verhaal met opmerkelijke historische feiten. De lezing wordt verzorgd door de heer A. Dorrestein.

  Georganiseerd door: Historisch Genootschap Koudekerk aan den Rijn.

 • di
  22
  nov
  2016
  20.00 uur'De Vergulde Zwaan', 1e Havendwarsstraat 4, Lisse

  Vanaf de 14e eeuw van bouw en bewoning naar verval in de 19e eeuw met de oprichting van de stichting vrienden van Dever in 1963. Met de opening van de woontoren in 1978 en een gerealiseerde reconstructie van de Voorburcht met gracht en beide bruggen zal de presentatie mee worden afgesloten.
  De lezing met powerpointpresentatie wordt gegeven door Ignus Maes (voorzitter vrienden van Dever).

  Zaal open om 19.30 uur, Entree € 3,--. Georganiseerd door: Cultuur-Historische Vereniging”Oud Lisse

 • di
  22
  nov
  2016
  20.00 uur't Brederode Huys, Bloemendaalsestraatweg 201, Santpoort-Zuid

  Dat andere kasteel tussen Haarlem en Velsen

  Ter Kleef speelde een belangrijke rol in de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in het Beleg van Haarlem. Don Frederik de Toledo belegerde Haarlem vanaf Ter Kleef. In de lezing wordt de bouwhistorie van het kasteel besproken en ingebed in de politiek-historische ontwikkelingen van die tijd.

  De lezing begint rond 1100 met de Hollandse Graven en de rol van de machtige Brederodes. De Spanjaarden bliezen Ter Kleef in 1572 op, waarna het kasteel tot een ruïne verviel. Met de opgravingen uit de jaren 1990 en de huidige staat wordt de lezing besloten.
  De lezing wordt gegeven door W.H.T. van Hooff.

  Entree € 6,--. Georganiseerd door: Vereniging Santpoorts Belang

 • zo
  18
  dec
  2016
  14.00 - 16.30Chateau Marquette, Marquettelaan 3, Heemskerk

  Op deze prachtige buitenplaats geeft René W. Chr. Dessing die middag een lezing over de historische buitenplaatsen in Holland. Om alvast in de stemming te komen, verzorgt muzikaal trio Merain Keltische kerstmuziek. Vanaf 14.00 uur bent u welkom op Chateau Marquette waar de vuurkorven branden en de muziek speelt.
  NB: Er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar – dus reserveer snel via dit formulier.

 • zo
  05
  feb
  2017
  14.00 uurKasteel Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

 • wo
  08
  feb
  2017
  10.00 - 17.00 uurRijksmuseum Muiderslot; Herengracht 1, Muiden

  Naar aanleiding van de tentoonstelling De kracht van kleur in de Middeleeuwen en het themajaar ‘Wonen in de Middeleeuwen’ organiseert het Muiderslot een symposium over het dagelijks leven in huizen en kastelen. Met welke objecten vulde de middeleeuwer zijn vertrekken, hoe verlichtte hij zijn woning, hoe hield hij zichzelf en zijn omgeving warm en schoon? Kortom, wat is nog te reconstrueren met betrekking tot het middeleeuwse wonen?
  Historici, kunsthistorici en archeologen vertellen over hun onderzoek.<Meer info>

  Kosten €20,- voor symposium, toegang Muiderslot en een exemplaar van het Muiderslot jaarboek Wonen in de Middeleeuwen.

 • ma
  20
  feb
  2017
  19:30Gebouw De Zeestroom,Hoogstraat 58a, Noordwijkerhout

  Lezing over kastelen in Nederland door mevrouw Bernadette Wösten.

  In onze directe omgeving ligt een aantal kastelen en buitenplaatsen die ieder hun eigen verhaal en een andere structuur hebben. De lezing maakt een virtuele fietstocht langs deze monumenten in volgorde van de tijd waarin ze ontstaan zijn. U leert over het hoe en waarom, waarbij gelet wordt op belangwekkende details van onder andere de Burcht, Teylingen, Dever en Boeckenroode. Daarbij kijken we ook naar voorbeelden die uit de route liggen maar die u wellicht tot een autotocht uitnodigen.

  Zoals voor veel dingen geldt: meer weten is meer zien. Zo zult u na deze lezing dus meer plezier beleven aan het -opnieuw- bezoeken van deze eeuwenoude monumenten. Natuurlijk doen we tijdens deze virtuele tocht ook Noord-wijkerhout aan, al zijn helaas deze gebouwen verloren gegaan.

  De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

  Organisatie: Stichting Noordwijkerhout Van Toen

 • di
  21
  feb
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Jachtslot van graven, stadhouders en woonstee van Jacoba van Beijeren” door stadsarcheoloog Hans Brandhorst.

  Het slot nu ruïne Teylingen ligt op het grondgebied van Voorhout dicht bij Sassenheim. Het was een bezitting van de heren van Teylingen die uitstierven in de 13e eeuw. Hierna verviel het slot aan de graven van Holland, Zeeland en Friesland. Het werd toen hun lustslot. Enkele jaren is het de woonplaats van gravin Jacoba van Beieren geweest, na haar korte en strijdbaar leven. Houtvesters beheerden het slot voor Holland en na het graventijdperk viel het onder de Staten-Generaal. De stadhouders werden toen de houtvesters. Na verwoesting tijdens de 80-jarige oorlog werd het weer opgebouwd en bewoonbaar gemaakt. In de Franse tijd werd het goed verkocht, de voorburcht totaal afgebroken en tot landbouwgebied gemaakt. Wat overbleef was de ruïne van het oudste deel. Na enkele keren verkocht te zijn geweest. Werd het weer aan het rijk geschonken, die er aanvankelijk niet veel geld aan kwijt wilden. Uiteindelijk werd er toch wat restauratie aan gepleegd. Professor Jaap Renaud heeft er in de jaren 30 nog onderzoekingen gedaan. Na de oorlog zijn weer wat ingrijpender restauraties tot stand gekomen en b.v. de gedeeltelijk gedempte gracht werd weer open gegraven. Hierdoor zijn diverse vondsten aan het licht gekomen o.a. de zogenaamde Jacobakannetjes. Uiteindelijk was de ruïne dusdanig geconserveerd waardoor er wat meer gebruik van kon worden gemaakt. Middeleeuwse markten, vecht demonstraties e.d. Ook komen de basis scholen er voor educatie lessen. Gidsen kunnen ingehuurd worden. Een gebied wat van oudsher bij het kasteel hoorde is wereldwijd bekend. De Keukenhof, dit was het keukenduin van het slot. Nu sinds kort dit rijksmonument onder het NMO (Nederlandse Monumenten Organisatie) valt, gaan er steeds meer stemmen op om het op een of andere manier weer een dak te geven, waardoor de gebruiksmogelijkheid aanzienlijk zou toenemen. Maar gezien de gelden die daar voor nodig zijn kan dat nog jaren duren. De Stichting Beheer Teylingen zorgt dat het in stand wordt gehouden en regelt het gebeuren in en om de ruïne zo houdt men een vinger aan de pols. 

  Hans Brandhorst zit in de redactiecommissie van de VKHZ en geeft hij rond-leidingen op de ruïne Teylingen voor leerlingen voor groepen 6 van basisscholen in de gemeente Teylingen. 

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • za
  11
  mrt
  2017
  10.00 - 17.00 uurDorpshuis de Kern Castricum

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen in Castricum

  Lees meer!

 • za
  08
  apr
  2017
  10.30 uurCultureel Centrum Onder de Linden aan Middenweg 150 in Middenbeemster.

  Buitenplaats Vredeburg, ontworpen door de beroemde bouwmeester Pieter Post, was ooit één van de ongeveer veertig buitenplaatsen in de Beemster.

  Om 11.30 uur is de lezing afgelopen en worden de bezoekers uitgenodigd om mee te wandelen naar het Betje Wolff museum (slechts 50 meter afstand) om de 17e-eeuwse maquette van de buitenplaats te bezichtigen.

  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Aanmelden via museumbetjewolff@hotmail.com.

 • wo
  19
  apr
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Huys ter Nieuburch - archeologisch onderzoek van een vorstelijke residentie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  In opdracht van prins Frederik Hendrik werd in Rijswijk in 1630 begonnen met de bouw van een imposant paleis. De gevels waren bekleed met natuursteen en rijk gedecoreerd. Het paleis werd voltooid in 1635 maar de aanleg van de tuin zou pas in 1642 haar voltooiing bereiken. In de tuin stond een watertoren voor de fonteinen. Voor zover bekend de oudste watertoren in Nederland.

  Na het overlijden van Frederik Hendrik en zijn Amalia van Solms had het paleis verschillende gebruikers, maar stond het soms ook lange tijd leeg. De grootste bekendheid kreeg het paleis toen er na lang onderhandelen in 1697 een vredesverdrag werd getekend, die een einde maakte aan een oorlog tussen Frankrijk enerzijds en een coalitie van o.a. de Republiek en Engeland anderzijds.

  Het paleis werd aan het einde van de 18de eeuw gesloopt. Nu is er het Rijswijkse Bos. Het Huis te Rijswijk was een van de vele bezittingen van de Oranjes in Delfland.

  Over het paleis is al veel geschreven door historici. Echter, door recent archeologisch onderzoek zijn nieuwe ontdekkingen gedaan, waardoor we nu meer weten over de bouw, de constructie en het gebruik van het paleis.

  Hans Koot zal in deze lezing enkele resultaten van het onderzoek presenteren.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • di
  16
  mei
  2017
  20.00 uurMuseum Voorschoten, Voorstraat 17 te Voorschoten

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

  Inschrijven via de mail:  emjquanjer@planet.nl

  Organisatie: De vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten

 • zo
  04
  jun
  2017
  ma
  05
  jun
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

 • ma
  05
  jun
  2017
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Wat is er mooier en spannender dan een kasteel of buitenhuis? Het zijn indrukwekkende, statige of juist sierlijke gebouwen. Architectonische hoogstandjes bovendien. Maar een kasteel of buitenhuis staat niet alleen. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer. In 2017 staat alles rondom eens in de spotlight.

 • zo
  25
  jun
  2017
  20.00 uurHaags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 te Den Haag

  Dit monumentale erfgoed is vooral te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Deze laatste provincie kent bovendien bekende buitenplaatsen zoals Huis ten Bosch, Hofwijck, Duivenvoorde en Keukenhof. Daarnaast zijn in Zuid-Holland ook talrijke minder bekende huizen te vinden.

  Vele van deze huizen zullen de revue passeren, na een inleiding over de opkomst van kastelen en buitenplaatsen. Bij zijn voordracht zullen talrijke diabeelden de revue passeren.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 14.00 euro.

  Kaarten kunt u hier bestellen.

 • vr
  29
  sep
  2017
  zo
  02
  sep
  2018
  11.00 - 17.00 uurMuseon, Stadhouderslaan 37, Den Haag

  De familietentoonstelling Ridders en Kastelen biedt een nieuwe kijk op de middeleeuwen. Op de tentoonstelling is te zien en te ervaren op welke manier die lange periode invloed heeft gehad op wetenschap, cultuur, organisatie en geografie in en van het huidige Europa.

  De tentoonstelling is een combinatie van voorwerpen waarmee men zelf aan de slag mag en stukken uit de Museon-collectie. Zo kunnen kinderen een echt harnas dragen of een ‘prinses zijn’. Ook kunnen bezoekers middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen, een kasteel of kathedraal bouwen, door het klooster lopen en leren dansen zoals ze dat in de middeleeuwen deden.

 • za
  07
  okt
  2017
  zo
  08
  okt
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  Bezoek de internationale Vikingmarkt op kasteel Teylingen en geniet van enkele ongelofelijke dagen. Naast Vikingen zijn er ambachtslieden, warriors, boogschutters en vele anderen. <Meer info>

 • za
  21
  okt
  2017
  10:00 - 18:00De Zak van Zuid Beveland

  Op zaterdag 21 oktober maken wij een excursie naar de “Zak van Zuid-Beveland”. We hebben voor u een fraai programma in elkaar weten te zetten. Naast lezingen brengen wij een bezoek aan de fundamenten van de Hellenburg, worden wij door de eigenaar ontvangen op Slot Baarland en is er een rondleiding door het Fort Ellewoutsdijk.
  Naast deze objecten nemen we een kijkje in Ellewoutsdijk, (kasteeleiland en voormalige buitenplaats) en bij de Vliedbergen van Coudorpe en Borssele, beter bekend als “de Berg van Troje”.

  U kunt zich nog tot 15 oktober aanmelden voor de excursie. Meer informatie vind u HIER.

 • vr
  15
  dec
  2017
  10:00 - 17:00Smallepad 5 Amersfoort

  Studiedag bij de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) over de grens tussen binnen en buiten, over toegankelijkheid en verdedigbaarheid in het verleden, wat daar nog van over is en hoe men daar vroeger mee omging.

  Archeologisch onderzoek blijkt een inspiratiebron voor herbeleving en reconstructie te zijn. Wat weten we werkelijk van middeleeuwse verdedigingswerken en in hoeverre lijken die op wat daaraan voorafging, bijvoorbeeld vergeleken met de romeinse tijd of in de vorm van aardwerken en houten structuren.

  Lees meer 

 • za
  10
  mrt
  2018
  11.00 - 17.00 uurDorpshuis Onderdak Koudekerk aan den Rijn

  Centraal thema van deze dag: 

  De Kastelen van Koudekerk aan den Rijn

  In Koudekerk hebben ooit vier kastelen gestaan, Groot- en Klein Poelgeest, Den Tol en Foreest.

  In twee lezingen komt u meer te weten over deze kastelen maar ook is er aandacht voor de buitenplaatsen.

  Naast deze lezingen houden we ook ons begunstigers overleg.

  Meer Informatie.

 • zo
  20
  mei
  2018
  ma
  21
  mei
  2018
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

  Meer Info:

 • ma
  21
  mei
  2018
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Elfde editie van de Dag van het Kasteel. Op Die dag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen. Het is een dag voor jong en oud.

  Eigenaren, beheerders en vrijwilligers vertellen bezoekers over de geschiedenis van het gebouw en over het leven op die plek. De Dag van het Kasteel toont de verscheidenheid van kastelen en buitenplaatsen in Nederland: van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede.

  Deelnemers is Noord Holland.

  Deelnemers in Zuid Holland

  Deelnemers in Zeeland

 • za
  20
  okt
  2018
  10:00Loosduinen

  het programma bestaat uit o.a.:

  Bezoek aan:

  • Landgoed Ockenburgh
  • Fundamenten "Stenen kamer" Madesteyn
  • Buitenplaats Rosenburg
  • Landgoed Meer en Bosch

  Zie hier voor het programma.

 • di
  23
  okt
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Hofrust en zijn bewoners van 1656 tot nu”

  Door Heilina van Putten.

  Op de plaats waar nu de buitenplaats Hofrust is, aan de Laan van Hofrust 2 te Rijswijk, stond vroeger een hofstede. Het had geen naam. De lezing gaat over de ontwikkeling van de tuinen. Iedere eigenaar heeft naar zijn smaak veranderd. Na de barok kwam de landschapsstijl met zichtassen, slingerende vijvers en grasvelden met bomen. Ook over de bewoners en hun gewoonten is veel te vertellen.

  Toen de gemeente Hofrust kocht werden het huis en de tuin aangepast aan de nieuwe functie. De tuin bleef in romantische stijl en behoorde nu tot de openbare ruimte. Jammer genoeg schoot het onderhoud te kort en in 2016 heeft een groep omwonenden het initiatief genomen om in samenwerking met de gemeente het park te renoveren.

  Heilina van Putten is op de tuinbouwschool te Frederiksoord opgeleid tot tuinontwerper. Zij heeft in Dordrecht veel tuinen ontworpen.
  In 1996 kwam zij in Rijswijk wonen en is opgeleid tot gids in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De combinatie van tuinkunstgeschiedenis en kunsthistorie heeft haar ertoe gebracht deze lezing te houden.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • zo
  16
  dec
  2018
  14:00Dorpsdijk 63, Rhoon

  Tijdens de rondleiding vertelt de gids voor welke functies de vertrekken in vervlogen tijden dienden, hoe de vroegere kasteelbewoners leefden en meer boeiende en verrassende kasteelverhalen.

  Deelname is gratis en de rondleiding duurt ongeveer een uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig. 

 • di
  18
  dec
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Wat doen we met ons begraven verleden? 25 jaar archeologie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  Rijswijk is een gemeente met een zeer rijk archeologisch verleden. In de afgelopen decennia zijn verschillende bijzondere ontdekkingen gedaan. In de jaren 1967-1969 vond de opgraving plaats van een nederzetting uit de Romeinse Tijd (eerste-derde eeuw na Chr.) aan de Tubasingel waarbij zelfs resten van uit steen opgetrokken gebouw zijn gevonden. Veel bekendheid kreeg ook de vondst van een grafveld uit de Steentijd (Ypenburg, 1998) en nog zeer recent, de opgraving op het kloosterterrein van Sion. Het is dus niet zonder reden, dat 25 jaar geleden de gemeente Rijswijk over ging tot de aanstelling van een gemeentelijk archeoloog. Inmiddels is het ‘eenmans’ team uitgegroeid tot een klein team van zeer betrokken archeologen en medewerkers.

  Dat team doet uiteraard veel meer dan opgravingen. Immers, ons ‘bodemarchief’ is zeer kwetsbaar en het streven is deze zo goed mogelijk in de bodem te bewaren. Het beleid in Nederland is dan ook gericht op behoud. Veel werkzaamheden van het archeologisch team zijn dan ook gericht op dat beleid: ze brengt adviezen uit, praat mee over ontwikkelingsplannen en is betrokken bij vergunningenprocedures.
  Het archeologisch onderzoek levert veel gegevens op over het dagelijks leven van degenen die voor ons in dit gebied leefden. Het reconstrueren van het verleden van Rijswijk en het vertellen van dat verhaal behoort ook tot de taken van het archeologisch team.

  De gemeentelijk archeoloog Hans Koot zal vanavond vertellen over het werk van het archeologisch team, hoe vond het onderzoek vroeger (voor 1993) plaats, hoe werken archeologen tegenwoordig en uiteraard iets laten zien van de opgravingen.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • wo
  23
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Stad & Slot in de Middeleeuwen

  Eerste dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van de internationale positionering van het Muiderslot als ‘Amsterdam Castle’ en de wisselwerking tussen steden en kastelen in de Middeleeuwen.
  Deze dag komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Leiden en het Historisch Genootschap Amstelodamum.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  24
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Holland ontluikt

  Tweede dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van multidisciplinair onderzoek naar het ontstaan van het graafschap Holland.
  De invulling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Gemeente Vlaardingen en Holland Historisch Tijdschrift.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  14
  feb
  2019
  19.00 tot 23.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden

  Op het Muiderslot worden in bijzondere, zinnenprikkelende, rondleidingen de slaapkamergeheimen van onze voorouders uit de doeken gedaan. Dit jaar met extra aandacht voor bloemen en erotiek.

  Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig. De 17e eeuw was bepaald niet preuts… Hoe zagen de liefde en erotiek er uit? En wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddekoets? Uiteraard is ook de rest van het kasteel op deze avond geopend.

 • za
  09
  mrt
  2019
  11.00 - 17.00Nog nader te bepalen

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen.

  Deze dag wordt gevuld met lezingen en het Vriendenoverleg.

  Later meer!

 • ma
  10
  jun
  2019
  Diverse locaties in het land

  De dag van het kasteel wordt jaarlijks georganiseerd door de NKS, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats.