Evenementen

 • za
  02
  jul
  2016
  zo
  03
  jul
  2016
  kasteel Radboud; Oudevaartsgat 8, Medemblik

  "Bezoek het kasteel Radboud te Medemblik en zie hoe de geschiedenis voor je tot leven komt! Kanonnen zullen bulderen, pijlen vliegen je haast om de oren, en zie hoe echte ridders en andere krijgers het kasteel zullen bestormen”. Meer info.

 • do
  08
  sep
  2016
  2000 uurKerkelijk Centrum Delfgauw, Zuideindseweg 7, Delfgauw

  Midden-Delfland heeft een hele rijke bewoningsgeschiedenis. In de randen van het gebied waren zo’n 5500 jaar geleden (in de Steentijd) al nederzettingen. Vanaf het jaar 1000 vonden nabij de Maasmonding en vanuit de Hof van Delft grootschalige ontginningen plaats. Sommige boerenerven ontwikkelden zich tot kasteelplaatsen; uit andere ontstonden later buitenplaatsen. Het grootste kasteel was de Keenenburg in Schipluiden, waar de ambachtsheren van Schipluiden en Maasland hebben gewoond. De kastelen zijn verdwenen, maar er zijn in het gebied nog wel een aantal buitenplaatsen te vinden. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  zo
  25
  sep
  2016
  11.00 - 17.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

  Tentoonstelling over waarheid en mythe rond Willem en Hillegonda van Brederode. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  zo
  08
  jan
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Radboud, Oudevaartsgat 8, 1671 HM Medemblik

  In Kasteel Radboud is een tentoonstelling te zien en te ruiken over de geur van de Gouden Eeuw. In het laboratorium van Alchimistes ontdekt men met behulp van een speciaal apparaat, de odoroscoop, hoe het in de Gouden Eeuw rook, want de alchemist maakt niet alleen geuren, hij verzamelt ze ook. Gaandeweg komen zij achter zijn grootste geheim; het recept voor een parfum dat je beschermt tegen de pest. <Meer info>

 • vr
  09
  sep
  2016
  za
  29
  okt
  2016
  14.00 - 15.30 uurKasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten

  Adellijke huizen als Duivenvoorde vertellen een verhaal. Een verhaal over het leven upstairs en downstairs van de adellijke bewoners en het dienstdoende personeel. <Meer info>

 • za
  10
  sep
  2016
  zo
  11
  sep
  2016
  1000 - 1700 uurLandelijk

  Thema: Iconen en symbolen

  Monumenten staan stuk voor stuk symbool voor onze cultuur, nauw verbonden met onze individuele én nationale identiteit. Vele monumenten zullen met dit thema opengesteld worden. <Meer info>

 • do
  13
  okt
  2016
  20.00 uurMuseum Rijswijk, Herenstraat 67 te Rijswijk

  Lezing georganiseerd door de Historische Vereniging Rijswijk, door Jolanda Faber, ‎medewerker educatie van het Historisch Archief Westland.

 • ma
  14
  nov
  2016
  20.00 uurOnder Dak, Dorpsstraat 57, Koudekerk aan den Rijn.

  Een klein dorp als Koudekerk kent een geschiedenis met 4 kastelen. De familie van Poelgeest heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. De betekenis van de kastelen en de familie van Poelgeest wordt in deze lezing uitgebreid besproken. Natuurlijk komt ook naar voren wat er nog over is van de historie en de personen die daarop een stempel hebben gedrukt. Een speciaal verhaal met opmerkelijke historische feiten. De lezing wordt verzorgd door de heer A. Dorrestein.

  Georganiseerd door: Historisch Genootschap Koudekerk aan den Rijn.

 • di
  22
  nov
  2016
  20.00 uur'De Vergulde Zwaan', 1e Havendwarsstraat 4, Lisse

  Vanaf de 14e eeuw van bouw en bewoning naar verval in de 19e eeuw met de oprichting van de stichting vrienden van Dever in 1963. Met de opening van de woontoren in 1978 en een gerealiseerde reconstructie van de Voorburcht met gracht en beide bruggen zal de presentatie mee worden afgesloten.
  De lezing met powerpointpresentatie wordt gegeven door Ignus Maes (voorzitter vrienden van Dever).

  Zaal open om 19.30 uur, Entree € 3,--. Georganiseerd door: Cultuur-Historische Vereniging”Oud Lisse

 • di
  22
  nov
  2016
  20.00 uur't Brederode Huys, Bloemendaalsestraatweg 201, Santpoort-Zuid

  Dat andere kasteel tussen Haarlem en Velsen

  Ter Kleef speelde een belangrijke rol in de Hoekse en Kabeljauwse twisten en in het Beleg van Haarlem. Don Frederik de Toledo belegerde Haarlem vanaf Ter Kleef. In de lezing wordt de bouwhistorie van het kasteel besproken en ingebed in de politiek-historische ontwikkelingen van die tijd.

  De lezing begint rond 1100 met de Hollandse Graven en de rol van de machtige Brederodes. De Spanjaarden bliezen Ter Kleef in 1572 op, waarna het kasteel tot een ruïne verviel. Met de opgravingen uit de jaren 1990 en de huidige staat wordt de lezing besloten.
  De lezing wordt gegeven door W.H.T. van Hooff.

  Entree € 6,--. Georganiseerd door: Vereniging Santpoorts Belang

 • zo
  18
  dec
  2016
  14.00 - 16.30Chateau Marquette, Marquettelaan 3, Heemskerk

  Op deze prachtige buitenplaats geeft René W. Chr. Dessing die middag een lezing over de historische buitenplaatsen in Holland. Om alvast in de stemming te komen, verzorgt muzikaal trio Merain Keltische kerstmuziek. Vanaf 14.00 uur bent u welkom op Chateau Marquette waar de vuurkorven branden en de muziek speelt.
  NB: Er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar – dus reserveer snel via dit formulier.

 • zo
  05
  feb
  2017
  14.00 uurKasteel Oud-Poelgeest, Poelgeesterweg 1, Oegstgeest

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

 • wo
  08
  feb
  2017
  10.00 - 17.00 uurRijksmuseum Muiderslot; Herengracht 1, Muiden

  Naar aanleiding van de tentoonstelling De kracht van kleur in de Middeleeuwen en het themajaar ‘Wonen in de Middeleeuwen’ organiseert het Muiderslot een symposium over het dagelijks leven in huizen en kastelen. Met welke objecten vulde de middeleeuwer zijn vertrekken, hoe verlichtte hij zijn woning, hoe hield hij zichzelf en zijn omgeving warm en schoon? Kortom, wat is nog te reconstrueren met betrekking tot het middeleeuwse wonen?
  Historici, kunsthistorici en archeologen vertellen over hun onderzoek.<Meer info>

  Kosten €20,- voor symposium, toegang Muiderslot en een exemplaar van het Muiderslot jaarboek Wonen in de Middeleeuwen.

 • ma
  20
  feb
  2017
  19:30Gebouw De Zeestroom,Hoogstraat 58a, Noordwijkerhout

  Lezing over kastelen in Nederland door mevrouw Bernadette Wösten.

  In onze directe omgeving ligt een aantal kastelen en buitenplaatsen die ieder hun eigen verhaal en een andere structuur hebben. De lezing maakt een virtuele fietstocht langs deze monumenten in volgorde van de tijd waarin ze ontstaan zijn. U leert over het hoe en waarom, waarbij gelet wordt op belangwekkende details van onder andere de Burcht, Teylingen, Dever en Boeckenroode. Daarbij kijken we ook naar voorbeelden die uit de route liggen maar die u wellicht tot een autotocht uitnodigen.

  Zoals voor veel dingen geldt: meer weten is meer zien. Zo zult u na deze lezing dus meer plezier beleven aan het -opnieuw- bezoeken van deze eeuwenoude monumenten. Natuurlijk doen we tijdens deze virtuele tocht ook Noord-wijkerhout aan, al zijn helaas deze gebouwen verloren gegaan.

  De zaal is open om 19:00 uur. De toegang is gratis.

  Organisatie: Stichting Noordwijkerhout Van Toen

 • di
  21
  feb
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Jachtslot van graven, stadhouders en woonstee van Jacoba van Beijeren” door stadsarcheoloog Hans Brandhorst.

  Het slot nu ruïne Teylingen ligt op het grondgebied van Voorhout dicht bij Sassenheim. Het was een bezitting van de heren van Teylingen die uitstierven in de 13e eeuw. Hierna verviel het slot aan de graven van Holland, Zeeland en Friesland. Het werd toen hun lustslot. Enkele jaren is het de woonplaats van gravin Jacoba van Beieren geweest, na haar korte en strijdbaar leven. Houtvesters beheerden het slot voor Holland en na het graventijdperk viel het onder de Staten-Generaal. De stadhouders werden toen de houtvesters. Na verwoesting tijdens de 80-jarige oorlog werd het weer opgebouwd en bewoonbaar gemaakt. In de Franse tijd werd het goed verkocht, de voorburcht totaal afgebroken en tot landbouwgebied gemaakt. Wat overbleef was de ruïne van het oudste deel. Na enkele keren verkocht te zijn geweest. Werd het weer aan het rijk geschonken, die er aanvankelijk niet veel geld aan kwijt wilden. Uiteindelijk werd er toch wat restauratie aan gepleegd. Professor Jaap Renaud heeft er in de jaren 30 nog onderzoekingen gedaan. Na de oorlog zijn weer wat ingrijpender restauraties tot stand gekomen en b.v. de gedeeltelijk gedempte gracht werd weer open gegraven. Hierdoor zijn diverse vondsten aan het licht gekomen o.a. de zogenaamde Jacobakannetjes. Uiteindelijk was de ruïne dusdanig geconserveerd waardoor er wat meer gebruik van kon worden gemaakt. Middeleeuwse markten, vecht demonstraties e.d. Ook komen de basis scholen er voor educatie lessen. Gidsen kunnen ingehuurd worden. Een gebied wat van oudsher bij het kasteel hoorde is wereldwijd bekend. De Keukenhof, dit was het keukenduin van het slot. Nu sinds kort dit rijksmonument onder het NMO (Nederlandse Monumenten Organisatie) valt, gaan er steeds meer stemmen op om het op een of andere manier weer een dak te geven, waardoor de gebruiksmogelijkheid aanzienlijk zou toenemen. Maar gezien de gelden die daar voor nodig zijn kan dat nog jaren duren. De Stichting Beheer Teylingen zorgt dat het in stand wordt gehouden en regelt het gebeuren in en om de ruïne zo houdt men een vinger aan de pols. 

  Hans Brandhorst zit in de redactiecommissie van de VKHZ en geeft hij rond-leidingen op de ruïne Teylingen voor leerlingen voor groepen 6 van basisscholen in de gemeente Teylingen. 

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • za
  11
  mrt
  2017
  10.00 - 17.00 uurDorpshuis de Kern Castricum

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen in Castricum

  Lees meer!

 • za
  08
  apr
  2017
  10.30 uurCultureel Centrum Onder de Linden aan Middenweg 150 in Middenbeemster.

  Buitenplaats Vredeburg, ontworpen door de beroemde bouwmeester Pieter Post, was ooit één van de ongeveer veertig buitenplaatsen in de Beemster.

  Om 11.30 uur is de lezing afgelopen en worden de bezoekers uitgenodigd om mee te wandelen naar het Betje Wolff museum (slechts 50 meter afstand) om de 17e-eeuwse maquette van de buitenplaats te bezichtigen.

  Er is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

  Aanmelden via museumbetjewolff@hotmail.com.

 • wo
  19
  apr
  2017
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Huys ter Nieuburch - archeologisch onderzoek van een vorstelijke residentie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  In opdracht van prins Frederik Hendrik werd in Rijswijk in 1630 begonnen met de bouw van een imposant paleis. De gevels waren bekleed met natuursteen en rijk gedecoreerd. Het paleis werd voltooid in 1635 maar de aanleg van de tuin zou pas in 1642 haar voltooiing bereiken. In de tuin stond een watertoren voor de fonteinen. Voor zover bekend de oudste watertoren in Nederland.

  Na het overlijden van Frederik Hendrik en zijn Amalia van Solms had het paleis verschillende gebruikers, maar stond het soms ook lange tijd leeg. De grootste bekendheid kreeg het paleis toen er na lang onderhandelen in 1697 een vredesverdrag werd getekend, die een einde maakte aan een oorlog tussen Frankrijk enerzijds en een coalitie van o.a. de Republiek en Engeland anderzijds.

  Het paleis werd aan het einde van de 18de eeuw gesloopt. Nu is er het Rijswijkse Bos. Het Huis te Rijswijk was een van de vele bezittingen van de Oranjes in Delfland.

  Over het paleis is al veel geschreven door historici. Echter, door recent archeologisch onderzoek zijn nieuwe ontdekkingen gedaan, waardoor we nu meer weten over de bouw, de constructie en het gebruik van het paleis.

  Hans Koot zal in deze lezing enkele resultaten van het onderzoek presenteren.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • di
  16
  mei
  2017
  20.00 uurMuseum Voorschoten, Voorstraat 17 te Voorschoten

  De buitenplaatsen in de wijde omgeving van Den Haag en Leiden zijn tussen de 17de en 20ste eeuw gesticht door adel, kooplieden, ambtenaren en wetenschappers om er in de zomer te genieten van het buitenleven.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 10.00 euro, incl. koffie en thee.

  Inschrijven via de mail:  emjquanjer@planet.nl

  Organisatie: De vereniging tot behoud van Oud, Groen en Leefbaar Voorschoten

 • zo
  04
  jun
  2017
  ma
  05
  jun
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

 • ma
  05
  jun
  2017
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Wat is er mooier en spannender dan een kasteel of buitenhuis? Het zijn indrukwekkende, statige of juist sierlijke gebouwen. Architectonische hoogstandjes bovendien. Maar een kasteel of buitenhuis staat niet alleen. Er is vaak zoveel bijzonders te ontdekken rondom het hoofdgebouw: prachtige bouwhuizen of de voorburcht, een put, tuinornamenten, een eenzame boom, opgravingen, aangelegde vergezichten en veel meer. In 2017 staat alles rondom eens in de spotlight.

 • zo
  25
  jun
  2017
  20.00 uurHaags Historisch Museum, Korte Vijverberg 7 te Den Haag

  Dit monumentale erfgoed is vooral te vinden in de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland. Deze laatste provincie kent bovendien bekende buitenplaatsen zoals Huis ten Bosch, Hofwijck, Duivenvoorde en Keukenhof. Daarnaast zijn in Zuid-Holland ook talrijke minder bekende huizen te vinden.

  Vele van deze huizen zullen de revue passeren, na een inleiding over de opkomst van kastelen en buitenplaatsen. Bij zijn voordracht zullen talrijke diabeelden de revue passeren.

  Lezer: René Dessing (sKBL). Toegang 14.00 euro.

  Kaarten kunt u hier bestellen.

 • vr
  29
  sep
  2017
  zo
  02
  sep
  2018
  11.00 - 17.00 uurMuseon, Stadhouderslaan 37, Den Haag

  De familietentoonstelling Ridders en Kastelen biedt een nieuwe kijk op de middeleeuwen. Op de tentoonstelling is te zien en te ervaren op welke manier die lange periode invloed heeft gehad op wetenschap, cultuur, organisatie en geografie in en van het huidige Europa.

  De tentoonstelling is een combinatie van voorwerpen waarmee men zelf aan de slag mag en stukken uit de Museon-collectie. Zo kunnen kinderen een echt harnas dragen of een ‘prinses zijn’. Ook kunnen bezoekers middeleeuwse muziekinstrumenten bespelen, een kasteel of kathedraal bouwen, door het klooster lopen en leren dansen zoals ze dat in de middeleeuwen deden.

 • za
  07
  okt
  2017
  zo
  08
  okt
  2017
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  Bezoek de internationale Vikingmarkt op kasteel Teylingen en geniet van enkele ongelofelijke dagen. Naast Vikingen zijn er ambachtslieden, warriors, boogschutters en vele anderen. <Meer info>

 • za
  21
  okt
  2017
  10:00 - 18:00De Zak van Zuid Beveland

  Op zaterdag 21 oktober maken wij een excursie naar de “Zak van Zuid-Beveland”. We hebben voor u een fraai programma in elkaar weten te zetten. Naast lezingen brengen wij een bezoek aan de fundamenten van de Hellenburg, worden wij door de eigenaar ontvangen op Slot Baarland en is er een rondleiding door het Fort Ellewoutsdijk.
  Naast deze objecten nemen we een kijkje in Ellewoutsdijk, (kasteeleiland en voormalige buitenplaats) en bij de Vliedbergen van Coudorpe en Borssele, beter bekend als “de Berg van Troje”.

  U kunt zich nog tot 15 oktober aanmelden voor de excursie. Meer informatie vind u HIER.

 • vr
  15
  dec
  2017
  10:00 - 17:00Smallepad 5 Amersfoort

  Studiedag bij de Rijksdienst voor het Cultureel erfgoed (RCE) over de grens tussen binnen en buiten, over toegankelijkheid en verdedigbaarheid in het verleden, wat daar nog van over is en hoe men daar vroeger mee omging.

  Archeologisch onderzoek blijkt een inspiratiebron voor herbeleving en reconstructie te zijn. Wat weten we werkelijk van middeleeuwse verdedigingswerken en in hoeverre lijken die op wat daaraan voorafging, bijvoorbeeld vergeleken met de romeinse tijd of in de vorm van aardwerken en houten structuren.

  Lees meer 

 • za
  10
  mrt
  2018
  11.00 - 17.00 uurDorpshuis Onderdak Koudekerk aan den Rijn

  Centraal thema van deze dag: 

  De Kastelen van Koudekerk aan den Rijn

  In Koudekerk hebben ooit vier kastelen gestaan, Groot- en Klein Poelgeest, Den Tol en Foreest.

  In twee lezingen komt u meer te weten over deze kastelen maar ook is er aandacht voor de buitenplaatsen.

  Naast deze lezingen houden we ook ons begunstigers overleg.

  Meer Informatie.

 • zo
  20
  mei
  2018
  ma
  21
  mei
  2018
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

  Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

  Meer Info:

 • ma
  21
  mei
  2018
  10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

  Elfde editie van de Dag van het Kasteel. Op Die dag zetten kastelen en buitenplaatsen de poorten van het landgoed (en soms het huis) open om belangstellend publiek te ontvangen. Het is een dag voor jong en oud.

  Eigenaren, beheerders en vrijwilligers vertellen bezoekers over de geschiedenis van het gebouw en over het leven op die plek. De Dag van het Kasteel toont de verscheidenheid van kastelen en buitenplaatsen in Nederland: van buitenplaats tot burcht, van borg tot ruïne, van spieker tot hofstede.

  Deelnemers is Noord Holland.

  Deelnemers in Zuid Holland

  Deelnemers in Zeeland

 • za
  20
  okt
  2018
  10:00Loosduinen

  het programma bestaat uit o.a.:

  Bezoek aan:

  • Landgoed Ockenburgh
  • Fundamenten "Stenen kamer" Madesteyn
  • Buitenplaats Rosenburg
  • Landgoed Meer en Bosch

  Zie hier voor het programma.

 • di
  23
  okt
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Hofrust en zijn bewoners van 1656 tot nu”

  Door Heilina van Putten.

  Op de plaats waar nu de buitenplaats Hofrust is, aan de Laan van Hofrust 2 te Rijswijk, stond vroeger een hofstede. Het had geen naam. De lezing gaat over de ontwikkeling van de tuinen. Iedere eigenaar heeft naar zijn smaak veranderd. Na de barok kwam de landschapsstijl met zichtassen, slingerende vijvers en grasvelden met bomen. Ook over de bewoners en hun gewoonten is veel te vertellen.

  Toen de gemeente Hofrust kocht werden het huis en de tuin aangepast aan de nieuwe functie. De tuin bleef in romantische stijl en behoorde nu tot de openbare ruimte. Jammer genoeg schoot het onderhoud te kort en in 2016 heeft een groep omwonenden het initiatief genomen om in samenwerking met de gemeente het park te renoveren.

  Heilina van Putten is op de tuinbouwschool te Frederiksoord opgeleid tot tuinontwerper. Zij heeft in Dordrecht veel tuinen ontworpen.
  In 1996 kwam zij in Rijswijk wonen en is opgeleid tot gids in Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. De combinatie van tuinkunstgeschiedenis en kunsthistorie heeft haar ertoe gebracht deze lezing te houden.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • zo
  16
  dec
  2018
  14:00Dorpsdijk 63, Rhoon

  Tijdens de rondleiding vertelt de gids voor welke functies de vertrekken in vervlogen tijden dienden, hoe de vroegere kasteelbewoners leefden en meer boeiende en verrassende kasteelverhalen.

  Deelname is gratis en de rondleiding duurt ongeveer een uur. Van tevoren aanmelden is niet nodig. 

 • di
  18
  dec
  2018
  20.00 - 22.00 uurGebouw Hofrust, Herenstraat 44 te Rijswijk

  Lezing “Wat doen we met ons begraven verleden? 25 jaar archeologie in Rijswijk”

  Door Hans Koot, gemeentelijk archeoloog van Rijswijk

  Rijswijk is een gemeente met een zeer rijk archeologisch verleden. In de afgelopen decennia zijn verschillende bijzondere ontdekkingen gedaan. In de jaren 1967-1969 vond de opgraving plaats van een nederzetting uit de Romeinse Tijd (eerste-derde eeuw na Chr.) aan de Tubasingel waarbij zelfs resten van uit steen opgetrokken gebouw zijn gevonden. Veel bekendheid kreeg ook de vondst van een grafveld uit de Steentijd (Ypenburg, 1998) en nog zeer recent, de opgraving op het kloosterterrein van Sion. Het is dus niet zonder reden, dat 25 jaar geleden de gemeente Rijswijk over ging tot de aanstelling van een gemeentelijk archeoloog. Inmiddels is het ‘eenmans’ team uitgegroeid tot een klein team van zeer betrokken archeologen en medewerkers.

  Dat team doet uiteraard veel meer dan opgravingen. Immers, ons ‘bodemarchief’ is zeer kwetsbaar en het streven is deze zo goed mogelijk in de bodem te bewaren. Het beleid in Nederland is dan ook gericht op behoud. Veel werkzaamheden van het archeologisch team zijn dan ook gericht op dat beleid: ze brengt adviezen uit, praat mee over ontwikkelingsplannen en is betrokken bij vergunningenprocedures.
  Het archeologisch onderzoek levert veel gegevens op over het dagelijks leven van degenen die voor ons in dit gebied leefden. Het reconstrueren van het verleden van Rijswijk en het vertellen van dat verhaal behoort ook tot de taken van het archeologisch team.

  De gemeentelijk archeoloog Hans Koot zal vanavond vertellen over het werk van het archeologisch team, hoe vond het onderzoek vroeger (voor 1993) plaats, hoe werken archeologen tegenwoordig en uiteraard iets laten zien van de opgravingen.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische vereniging Rijswijk

 • wo
  26
  dec
  2018
  ma
  14
  jan
  2019
  Huis van de Stad in de publiekshal van het Stadskantoor Delft - Stationsplein 1

  Aan de hand van archeologische vondsten vertellen vier graven en een gravin het verhaal over de groei en bloei van Holland tussen 1000 en 1400, de periode waarin ook Delft ontstaat. Een grote, stenen kogel van bijna tachtig kilo en een harnashandschoen uit 1359. Deze en nog veel meer bijzondere archeologische vondsten laten een kant van de Delftse geschiedenis zien die voor veel mensen nog onbekend is. 

  Zo is er in de tentoonstelling speciale aandacht voor het beleg van Delft in 1359 met archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de spoortunnel werden gevonden. Tijdens dat beleg werd de stad anderhalve maand omsingeld en aangevallen door graaf Albrecht van Beieren.

  ‘De eerste eeuwen van Holland’ verbindt het verhaal van de vijf graven met thema’s als steden, boeren, geweld, adel en religie. Dit speelde natuurlijk niet alleen in de stad, daarom heeft ook het platteland een belangrijke plaats in de expositie. Juist dat was namelijk van groot belang voor de opkomst van de steden en de bloei van Holland. Zo wordt een compleet tijdsbeeld geschetst over het ontstaan en groei van het graafschap Holland; een periode waar nog veel over te ontdekken valt!

 • wo
  23
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Stad & Slot in de Middeleeuwen

  Eerste dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van de internationale positionering van het Muiderslot als ‘Amsterdam Castle’ en de wisselwerking tussen steden en kastelen in de Middeleeuwen.
  Deze dag komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Leiden en het Historisch Genootschap Amstelodamum.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • do
  24
  jan
  2019
  10.00-17.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden
  Holland ontluikt

  Tweede dag van het Muiderslot Symposium staat in het teken van multidisciplinair onderzoek naar het ontstaan van het graafschap Holland.
  De invulling is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de Gemeente Vlaardingen en Holland Historisch Tijdschrift.

  Meer info!.

  Kosten voor deelname bedragen € 15,- per dag, HIER aanmelden.
  Indien u beide dagen wilt komen, meldt u dan svp voor beide dagen apart aan,  uw aanmelding is pas definitief na betaling. 

 • za
  09
  feb
  2019
  za
  25
  mei
  2019
  10:00 - 17:00Katwijks Museum Voorstraat 46 Katwijk

  De mysterieuze Brittenburg - de eeuwen geleden bij Katwijk in Zee verdwenen ruïne - moet een bovengemiddeld Romeins fort zijn geweest dat in de laat-Romeinse tijd in verkleinde vorm in gebruik bleef. Aldus is de uitkomst van jarenlang onderzoek waaraan een nieuw publieksboek en tentoonstelling is gewijd. De verdronken hoeksteen van het Romeinse Rijk was zover bekend de eerste plaats van de ruim 2000 kilometer lange Romeinse noordgrens waar oudheidkundig bodemonderzoek werd uitgevoerd (1520) en sporen zijn vastgelegd (1552). Deze verdwenen plattegrond is gereconstrueerd aan de hand van bij vorige onderzoeken niet gebruikt materiaal. Archeoloog Tom Buijtendorp deed die bevindingen tijdens drie decennia onderzoek naar de betekenis en ligging van de verdronken ruïne bij Katwijk aan Zee.

  Deels nog nooit gepubliceerde documenten en Romeinse vondsten zijn de komende maanden te zien in enkele zalen van het Katwijks Museum.

 • do
  14
  feb
  2019
  19.00 tot 23.00 uurRijksmuseum Muiderslot, Herengracht 1, Muiden

  Op het Muiderslot worden in bijzondere, zinnenprikkelende, rondleidingen de slaapkamergeheimen van onze voorouders uit de doeken gedaan. Dit jaar met extra aandacht voor bloemen en erotiek.

  Erotiek prikkelt de verbeelding, wekt begeerte en maakt nieuwsgierig. De 17e eeuw was bepaald niet preuts… Hoe zagen de liefde en erotiek er uit? En wat er gebeurde achter de gordijnen van de beddekoets? Uiteraard is ook de rest van het kasteel op deze avond geopend.

 • za
  09
  mrt
  2019
  11.00 - 17.00Nog nader te bepalen

  Contactdag voor de begunstigers van de Stichting Vrienden van Hollandse en Zeeuwse Kastelen en Buitenplaatsen.

  Deze dag wordt gevuld met lezingen en het Vriendenoverleg.

  Later meer!

 • di
  26
  mrt
  2019
  20.00 - 22.00 uur Het Notenschip, Schoolplein 4 te Schipluiden

  Lezing: kasteel Keenenburg te Schipluiden en zijn bewoners.

  Door Hans Koot en Jacques Moerman

  De Keenenburg domineerde het dorp Schipluiden ruim vierhonderd jaar. Er zijn plannen om de hoofdburcht in staalbouw op de oorspronkelijke plaats te reconstrueren.

  Voor de pauze vertelt Hans Koot over de bouwgeschiedenis van het kasteel, dat naast een hoofdburcht een oude en nieuwe voorburcht heeft gehad. Het is een imposant complex geweest, dat verschillende bouwfasen heeft gekend. De oudste bouwfase dateert uit het begin van de vijftiende eeuw. De sloop vond in 1798 plaats.

  Na de pauze belicht Jacques Moerman enige opvallende bewoners van het kasteel, waaronder Philips de Blote en Otto en Jacob van Egmond. Zij hadden ook een belangrijke rol in het gewest Holland. De laatste jaren is door nieuw onderzoek meer bekend geworden over de geschiedenis van de bouw en de bewoners van de Keenenburg.

  Hans Koot is gemeentelijk archeoloog van Rijswijk en nauw betrokken bij het onderzoek naar de Keenenburg. 

  Jacques Moerman is historicus en doet veel onderzoek naar onderwerpen uit de regionale-historie (omgeving Delft).

  Beide sprekers illustreren hun verhaal met fraai beeldmateriaal.

  Het wordt een boeiende avond.

  Zaal open om 19.30 uur, vrij entree.

  Organisatie: Historische Vereniging Oud-Schipluiden

 • zo
  28
  apr
  2019
  zo
  15
  mrt
  2020
  13:00 tot 17:00 uurWestlands museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk

  Uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. In die tijd waren er meer dan honderd van deze lustoorden ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden.

 • ma
  10
  jun
  2019
  Diverse locaties in het land

  De dag van het kasteel wordt jaarlijks georganiseerd door de NKS, kenniscentrum voor Kasteel en Buitenplaats.

 • za
  15
  jun
  2019
  10:30Restaurant Golfclub Kralingen

  Het thema van deze dag is: De buitenplaatsen van Kralingen.

  Programma volgt !

 • di
  01
  okt
  2019
  do
  31
  okt
  2019
  9.00 tot 17.00 uurGemeentearchief Schiedam, Stadserf 1, Schiedam

  Vrouwe Aleida had voogdij over Floris de Vijfde, later ook wel bekend als ‘der keerlen god’ tussen 1258 en 1266. Ze was ook van groot belang voor Schiedam, onder meer door het in 1275 stadsrechten te geven, marktrechten en zelfbestuur. Ze stichtte een kerk en een gasthuis. In een tentoonstelling schetst het gemeentearchief de man-vrouwverhouding van die tijd en de bijzondere band tussen Aleida en Floris V.

  Geopend van dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur.

   

 • za
  12
  okt
  2019
  zo
  05
  jan
  2020
  11.00 - 17.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum

  Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde. Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. De middeleeuwse kasteelheren, ridders en jonk-vrouwen komen natuurlijk ook aan bod.

 • do
  17
  okt
  2019
  20.00 – 22.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, Castricum

  Nancy de Jong-Lambregts en Ferry van den Oever vertellen deze avond over het geofysisch onderzoek waarmee in Alkmaar deze kasteelterreinen en omgeving van de Nieuwburg en de Middelburg geofysisch werden onderzocht. Er zijn hele bijzondere en onverwachte dingen gevonden en het hernieuwde historisch onderzoek levert ook een schat aan gegevens op.

  In de lezing zal ingegaan worden op de geschiedenis van de Oudorperpolder, hoe het geofysisch onderzoek in zijn werk gaat en de prachtige resultaten die het heeft opgeleverd en de resultaten van het hernieuwde historisch onderzoek.

  • Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
  • Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook.
  • Voor meer info bel 06 1445 1564.
 • za
  09
  nov
  2019
  10.00 uurBuitenplaats Ipenoord aan de Noordweg 43, in Oostkapelle

  Onze Najaarsexcursie brengt ons dit jaar naar Zeeland alwaar we de plaatsen Oostkapelle en Domburg aan zullen doen.

  Meer info

 • wo
  20
  nov
  2019
  20.00 – 22.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, Castricum

  lezing door Gerard Alders.

  • Kaarten 10 euro, inclusief koffie (vrienden van het Oer-IJ 10 procent korting)
  • Reserveren via oerij.eu. Een kaartje kopen op de avond van de lezing aan de kassa bij Huis van Hilde kan ook.
  • Voor meer info bel 06 1445 1564.
 • za
  13
  jun
  2020
  zo
  15
  nov
  2020
  11.00 - 17.00 uurMuseum Rijswijk "Het Tollenshuis", Herenstraat 67, Rijswijk

  Vorig jaar verwierf Museum Rijswijk een bijzonder 17de eeuws paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug. Het is geschilderd door Jacob van der Croos (1632 – na 1683) en is na een uitvoerige restauratie te zien in de tentoonstelling 'Drie Eeuwen Burchvliet".

  De afgebeelde locatie markeerde eeuwenlang de grens tussen Rijswijk en Voorburg. In de afgelopen jaren heeft het museum diverse schilderijen, tekeningen en foto’s verworden waarop het huis en de brug vanuit verschillende gezichtspunten zijn te zien. Deze werken dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het nieuw verworven schilderij past dus heel mooi in deze context.

  Het huis Burchvliet zoals het op de schilderijen is afgebeeld, dateert uit 1633. Het lag op een strategisch punt aan de druk bevaren Vliet, met veel personen en vrachtvervoer naar en van Den Haag. Het huis deed vaak dienst als herberg, waar reizigers konden verpozen en eventueel de nacht doorbrengen. In 1875 werd het pand verbouwd en bood vervolgens onderdak aan de Stoomwasch & Bleekerij Burchvliet.

  In 1892 werd begonnen met een verbreding van de Vliet om het toegenomen scheepvaartverkeer meer ruimte te bieden. Zowel huis Burchvliet als de Nieuwe Tolbrug zijn toen gesloopt. Alleen de grote ovale gevelsteen in de voorgevel van het huis is bewaard gebleven en heeft een plaatsje gekregen in de tuin van Museum Rijswijk.

  Meer info: https://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling-3-eeuwen-burchvliet-173

 • vr
  19
  jun
  2020
  zo
  30
  aug
  2020
  13.00-17.00 uur vrij/za/zoMuseum Swaensteyn, Herenstraat 101, 2271 CC Voorburg

  In Museum Swaensteyn is in de zomer van 2020 de tentoonstelling ‘Vreugd en Rust’ te zien. Deze tentoonstelling is gewijd aan huis en park Vreugd en Rust te Voorburg, het tuinontwerp en de bewoners van het buiten. Daarvoor zijn geschilderde portretten van o.a. de familie Groen van Prinsterer, met dank aan het Kabinet van de Koning, en schilderijen van Johan Antoni de Jonge in bruikleen ontvangen. De tentoonstelling wordt in samenwerking met Stichting ‘Mooi Voorburg’ en de Historische Vereniging Voorburg georganiseerd en er zal ook een mooie boekuitgave verschijnen over de Voorburgse buitenplaats.

  Reserveren verplicht!

 • za
  12
  sep
  2020
  zo
  13
  sep
  2020
  Meerdere locaties in de regio!

   

  Open Monumentendag gaat dit jaar in aangepaste vorm door. Er is een podium voor alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten, vaak speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. We adviseren iedereen niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk. Kies je liever voor een virtueel bezoek, dan kan dit natuurlijk ook.

  Meer informatie; kijk op:

 • za
  12
  sep
  2020
  11.00 - 16.00 uurTeylingerlaan 15a, 2215 RT Voorhout

  Open monumenten dag is een jaarlijks evenement in september waarbij de ruïne van Teylingen haar deuren opent voor het publiek.

  In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid.

  Geïnspireerd door het thema van de Landelijke Kastelendag van dit jaar wil het bestuur van de ruïne van Teylingen het thema “Bezet & Bevrijd” aan deze activiteit geven.

  Vrede en veiligheid in en vanuit de bollenstreek.

  We willen het thema graag wat breder trekken dan alleen de tweede wereldoorlog.

  De keus voor aankleding is daarom gevallen op een divers aantal reenactment (en theater) groepen welke ook buiten de tweede wereld oorlog vallen.

  Veteranen uit de Bollenstreek hebben zich ook ingezet voor onze vrede en veiligheid en zijn daarom uiteraard uitgenodigd om deze activiteit bij te wonen.

  Er zijn diverse activiteiten van re-enactmentgroepen die legers uit Korea, Canada en Nederlands Indië naspelen. Zij zullen u van alles laten zien en uitleggen over de betreffende periode.

  Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard zeer welkom.

 • zo
  11
  okt
  2020
  11.00 - 15.00 uurDunne Bierkade - Den Haag

  Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven in de huizen van de roemruchte historische personen. Na een bezoek aan de panden van het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade in Den Haag vaart u op de Hadrianus -een nagebouwde 17de eeuwse trekschuit- over de Vliet langs buitenhuizen met onderweg een oudhollandse lunch. De vaartocht brengt u vervolgens naar Huygens’ Hofwijck, vanaf 1642 de buitenplaats van vader en zoon Constantijn en Christiaan Huygens. In 45 minuten worden de deelnemers vanuit  de lang vervlogen eeuw naar het hedendaagse startpunt teruggebracht. Dan volgt de terugvaart over de Oude Vliet terug naar de Dunne  Bierkade.

  Meer info: https://www.vlietvaart.nl/vlietvaart/speciale-vaarten/gouden-eeuw/

 • za
  17
  okt
  2020
  13.00-17.00 uurKlooster O.L.V. ter Eem Daam Fockemalaan 22 3818 KG Amersfoort

  De bezetter en bevrijder op de buitenplaats

  Symposium Nederlandse Kastelenstichting en Werkgroep Adelsgeschiedenis

  De Tweede Wereldoorlog is van grote invloed geweest op de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Honderden zijn er geconfisqueerd. Sommige eerst door het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie van 1939, vervolgens door de Duitse bezetter en vanaf 1944 in toenemende mate door de geallieerde bevrijders. Die geschiedenis staat centraal op de studiedag Ongenode gasten. Welke functies kregen kastelen en buitenplaatsen tijdens de oorlog? Wat waren de gevolgen voor militair gebruik, gedwongen ontruiming of confiscatie.? Hoe was het voor de eigenaren om huis en haard te delen met buitenlandse soldaten, als ze al niet geheel uit hun woning werden verjaagd? Wat waren de materiële gevolgen voor huis en inboedel?
  Na 1945 bleven veel huizen (zwaar) beschadigd achter. Voor veel eigenaren aanleiding om te besluiten hun bezit af te stoten. Het begin van een grote golf van herbestemmingen: de gevolgen van de oorlog zijn tot op heden voelbaar.

  PROGRAMMA
  13:15 - 14:00  Inloop
  14:00 - 14:05  Welkom
  14:05 - 14:40  Inleiding door key note speaker; Conrad Gietman - De laatste oorlog van het kasteel
  14:40 - 15:00  Elyze Storms-Smeets - Oorlog in Arcadië: Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog
  15:00 - 15:20  Ingrid Jacobs - Nederhemert, een kasteel als bewaarplaats in oorlogstijd
  15:20 - 16:00  Theepauze
  16:00 - 16:20  Leo van Putten
  16:20 - 16:50  Yme Kuiper - De Nederlandse adel en de Bezetting
  16:50 Borrel

  Meer informatie en aanmelden

 • zo
  18
  okt
  2020
  11.00 - 15.00 uurDunne Bierkade - Den Haag

  Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven in de huizen van de roemruchte historische personen. Na een bezoek aan de panden van het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade in Den Haag vaart u op de Hadrianus -een nagebouwde 17de eeuwse trekschuit- over de Vliet langs buitenhuizen met onderweg een oudhollandse lunch. De vaartocht brengt u vervolgens naar Huygens’ Hofwijck, vanaf 1642 de buitenplaats van vader en zoon Constantijn en Christiaan Huygens. In 45 minuten worden de deelnemers vanuit  de lang vervlogen eeuw naar het hedendaagse startpunt teruggebracht. Dan volgt de terugvaart over de Oude Vliet terug naar de Dunne  Bierkade.

  Meer info: https://www.vlietvaart.nl/vlietvaart/speciale-vaarten/gouden-eeuw/

 • ma
  24
  mei
  2021
  Meerdere locaties in de regio!

  Het thema van de "Dag van het kasteel" is water, de rol van water op kastelen en buitenplaatsen. Water is heel belangrijk voor kastelen en buitenplaatsen. De slotgracht zorgde voor verdediging en de rivier zorgde ervoor dat bewoners makkelijk en snel op hun buitenplaats konden komen vanuit de stad. Water voor de keuken werd soms ook uit de gracht gehaald. En de wc, die kwam weer in de gracht terecht. Water is in een land als Nederland altijd een actueel thema.

  Daarom is het noodzakelijk dat er bij kastelen aan waterbeheer wordt gedacht. Veel kastelen en buitenplaatsen hebben prachtige tuinen en
  overbossen waar je heerlijk kunt wandelen. Volg een Waterwandeling door de tuin van exclusieve locaties die normaal niet opengesteld zijn. Maak onderweg op kunstzinnige wijze kennis met de geschiedenis van die bijzondere plekken en kom alles teweten over de rol die water hier speelt.

  Meer info: dagvanhetkasteel.nl

 • za
  29
  jan
  2022
  ma
  18
  apr
  2022
  Museum Rijswijk, Herenstraat 67, Rijswijk

  Al in de 18de eeuw stond Rijswijk bekend om zijn vele buitenplaatsen –vooral de prachtig aangelegde tuinen oogsten bewondering- waar vermogende burgers uit Den Haag en Delft in de warme zomermaanden hun toevlucht zochten. Rijswijk had ongewoon veel buitenplaatsen, maar liefst 43! De meeste lagen aan weerszijden van de Van Vredenburchweg, aan de oevers van de Vliet en enkele aan de rand van het dorp. Opmerkelijk is dat ze bijna allemaal rond 1700 al bestonden.  

  De tentoonstelling Buiten Leven zoomt in op het leven op de buitenplaatsen. Hoe zag een buitenplaats eruit en wat waren de essentiële onderdelen. Wie woonden er en wie waren er werkzaam, kortom hoe zag het dagelijks reilen en zeilen er uit. En, niet onbelangrijk, hoe kon een buitenplaats renderen en in stand gehouden worden.

  Museum Rijswijk
  Herenstraat 67 te Rijswijk

  museumrijswijk.nl

 • zo
  05
  jun
  2022
  ma
  06
  jun
  2022
  11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

  Deze editie van Dag van het Kasteel staat in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. 

  Om aan te sluiten bij dit thema willen we graag een multiperiod evenement neerzetten.

  Verschillende periodes worden door de re-enactors uitgebeeld.

  De verschillende groepen en kampementen laten u zien en beleven hoe het er aan toe ging van de vroege ijzertijd tot aan de 17e eeuw. <Meer info>

 • ma
  06
  jun
  2022
  Meerdere locaties in de regio!

  Komende editie van Dag van het Kasteel staat in het teken van rampen die kastelen en buitenplaatsen hebben doorstaan. Hiermee sluit Dag van het Kasteel aan bij de herdenking van het Rampjaar 1672, komend jaar 350 jaar geleden.

  Ook wordt er gekeken naar de actualiteit. Het rampjaar 2020 is net voorbij en ook in 2021 maakten we rampzalige tijden mee door corona en door de overstromingen die vooral Limburg troffen. Zijn er parallellen met het Rampjaar 1672? Het ene Rampjaar is het andere niet, of toch wel?

  Maar ook andere rampen komen aan bod. In de loop der eeuwen hebben kastelen en buitenplaatsen flink wat rampen doorstaan, waarover vele verhalen te vertellen zijn.

  Meer info: dagvanhetkasteel.nl

 • do
  22
  sep
  2022
  10.00 - 16.00 uurHervormde kerk Haamstede, Ring 1, Burgh-Haamstede.

  Vorig jaar verscheen het boek Slot Haamstede tussen zand en zout. Geschiedenis, bouwgeschiedenis en archeologie van een kasteel op Schouwen. Hierin worden de geschiedenis, bouwhistorie en archeologie van Slot Haamstede op Schouwen-Duiveland beschreven. Voor dit boek is veel nieuw onderzoek gedaan en oud onderzoek opnieuw onder de loep genomen. Dit heeft nieuwe inzichten opgeleverd over de bouwkundige ontwikkeling van het kasteel zelf, over de lange rij aanzienlijke bewoners en eigenaren, maar ook over de opgravingen die op het slotterrein zijn verricht tijdens de ingrijpende restauratie van het kasteel van 1963 tot 1973. Die opgravingen blijken bijzondere resultaten te hebben opgeleverd. Zo blijken tufstenen muren uit de Romeinse tijd en een christelijk grafveld uit de Vroege Middeleeuwen op het kasteelterrein te zijn aangetroffen.

  Om meer bekendheid te geven aan de uitkomsten van die onderzoeken wordt op 22 september 2022 in de Hervormde kerk van Haamstede een congres gehouden onder de titel:

  RONDOM SLOT HAAMSTEDE. 2000 jaar geschiedenis en archeologie op de Kop van Schouwen, Zeeland.

  Op dit congres, georganiseerd door de Vereniging Slot Haamstede en het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW), komen de (bouw-)historische en archeologische onderzoeken aan het slotterrein aan bod, maar ook ander onderzoek op – en buiten – Schouwen-Duiveland, om de boeiende nieuwe inzichten rond allerlei aspecten van het slotterrein in Haamstede in een breder verband te plaatsen.

  De sprekers zijn:

  Dr. Pieterjan Deckers (archeoloog, Vrije Universiteit Brussel) spreekt over vroege stadsvorming op Walcheren.

  Em. prof. dr. Hans Mol (historicus, Universiteit Leiden en Fryske Akademy) houdt een voordracht over het belang van de Schelde voor de vroege kerstening in Zeeland.

  Dr. Bert van der Valk (geoloog, Deltares) presenteert over onderzoek naar de middeleeuwse bewoning in het duingebied van Schouwen.

  Drs. Ben Olde Meierink (bouwhistoricus, Nederlandse Kastelenstichting NKS) wordt samen met Maarten Enderman (bouwhistoricus, gemeente Haarlem) geïnterviewd over de bouwhistorische ontwikkeling van Slot Haamstede en de rol die 3D-computermodellen daarin gespeeld hebben.

  Dr. Arie van Steensel (historicus Rijksuniversiteit Groningen) verhaalt over het treurige einde van het (derde) geslacht Van Haamstede vanaf het midden van de vijftiende eeuw.

  Drs. Ernst Dekkers (archeoloog, hoofdauteur van Slot Haamstede, tussen zand en zout) spreekt over het belang van het latere slotterrein in Haamstede vanaf de Romeinse tijd tot aan de bouw van de woontoren – het hart van het huidige kasteel – in de dertiende eeuw.

  Dr. Menno Dijkstra (archeoloog, Universiteit van Amsterdam) spreekt over de Vroege en Volle Middeleeuwen in Zuid-Holland en met name in Rijnsburg, een plaats die overeenkomsten lijkt te hebben met (ontwikkelingen in) Haamstede.

  Toegang: € 17,50, inclusief lunch, koffie en thee en borrel na afloop.

  Meer informatie en inschrijven kan via: www.rondomslothaamstede.nl

  Of kijk op: https://www.facebook.com/events/393240656175526

 • wo
  19
  okt
  2022
  20.00 uurClubhuis VHA, Orion 19A te Amstelveen

  In de zeventiende en achttiende eeuw waren pachtboerderijen een vast onderdeel van de vele buitenplaatsen in het Amstelland.

  Pachtboeren

  De lezing gaat onder meer over waarom dat was en welke rol die boerderijen en de pachtboeren speelden die er woonden in het buitenleven van de Amsterdamse elite. In ‘Boeren op de buitenplaatsem’ wordt de onbekende agrarische geschiedenis van de Hollandse buitenplaats voor het eerst tot in detail gereconstrueerd en verklaard.

  Buitenplaatsen

  Gerrit van Oosterom, winnaar van de Ithakaprijs 2022, bestudeerde ruim honderdvijftig buitenplaatsen, hun eigenaren, pachtboeren en landbezit. Naast economie besteedt hij veel aandacht aan de manier waarop die boerderijen ruimtelijk werden ingepast op de buitenplaats. Net zoals aan de sociale verhoudingen met hun pachtheren, de rol van vee binnen de buitenplaatscultuur en de ideologie achter deze unieke combinatie van nut en genoegen. www.historischamstelveen.nl

  Toegang € 2,50

 • vr
  18
  nov
  2022
  18:30Huygens’ Hofwijck te Voorburg

  In Hofwijck wordt op 18 november een lezing gehouden over ‘Het geheugen van geur’.
  Het belang van geur in hetleven van Constantijn Huygens komt aan de
  orde langs het vinden van recepten en het nabootsen van geuren in het laboratorium.
  Ook de koppeling van geur en emoties komt aanbod.

  De kosten zijn € 10 per persoon.

  Het programma:
  18.30-19.00 uur inloop met kopje koffie/thee
  19.00-20.00 uur Lezing “het geheugen van geur” en vragen uit het publiek
  20.00-21.00 uur Bezoek tentoonstelling en hersenmarkt.

  Meer informatie en inschrijven