-
zo28apr2019zo15mrt202013:00 tot 17:00 uurWestlands museum, Middel Broekweg 154, Honselersdijk
Uitgebreide tentoonstelling over Buitenplaatsen in de Gouden Eeuw. In die tijd waren er meer dan honderd van deze lustoorden ten zuiden van ’s-Gravenhage en Delft. Door de tentoonstelling ga je kennis maken met de buitenplaatsen en hun ontwikkelingen, de bewoners, hun gewoontes en hun levensstijl. De tentoonstelling vormt de basis waar drie fases van buitenplaatsen worden uitgelegd aan de hand van aansprekende voorbeelden.
-
za12okt2019zo05jan202011.00 - 17.00 uurHuis van Hilde, Westerplein 6, 1901 NA Castricum
Archeologen gingen de laatste jaren op zoek naar verdwenen kastelen in Noord-Holland. Het resultaat van de zoektocht is vanaf 12 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Op zoek naar ridders en kastelen’ in Huis van Hilde. Er zijn topstukken van vier kastelen uit de buurt van Alkmaar en Heemskerk te bewonderen, waaronder een nooit eerder getoonde bronzen signaalhoorn uit Alkmaar, een zwaard uit Egmond en de sleutels van kasteel Oud Haerlem. De middeleeuwse kasteelheren, ridders en jonk-vrouwen komen natuurlijk ook aan bod.
-
za13jun2020zo15nov202011.00 - 17.00 uurMuseum Rijswijk "Het Tollenshuis", Herenstraat 67, Rijswijk
Vorig jaar verwierf Museum Rijswijk een bijzonder 17de eeuws paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug. Het is geschilderd door Jacob van der Croos (1632 – na 1683) en is na een uitvoerige restauratie te zien in de tentoonstelling 'Drie Eeuwen Burchvliet".
De afgebeelde locatie markeerde eeuwenlang de grens tussen Rijswijk en Voorburg. In de afgelopen jaren heeft het museum diverse schilderijen, tekeningen en foto’s verworden waarop het huis en de brug vanuit verschillende gezichtspunten zijn te zien. Deze werken dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het nieuw verworven schilderij past dus heel mooi in deze context.
Het huis Burchvliet zoals het op de schilderijen is afgebeeld, dateert uit 1633. Het lag op een strategisch punt aan de druk bevaren Vliet, met veel personen en vrachtvervoer naar en van Den Haag. Het huis deed vaak dienst als herberg, waar reizigers konden verpozen en eventueel de nacht doorbrengen. In 1875 werd het pand verbouwd en bood vervolgens onderdak aan de Stoomwasch & Bleekerij Burchvliet.
In 1892 werd begonnen met een verbreding van de Vliet om het toegenomen scheepvaartverkeer meer ruimte te bieden. Zowel huis Burchvliet als de Nieuwe Tolbrug zijn toen gesloopt. Alleen de grote ovale gevelsteen in de voorgevel van het huis is bewaard gebleven en heeft een plaatsje gekregen in de tuin van Museum Rijswijk.
Meer info: https://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling-3-eeuwen-burchvliet-173
-
vr19jun2020zo30aug202013.00-17.00 uur vrij/za/zoMuseum Swaensteyn, Herenstraat 101, 2271 CC Voorburg
In Museum Swaensteyn is in de zomer van 2020 de tentoonstelling ‘Vreugd en Rust’ te zien. Deze tentoonstelling is gewijd aan huis en park Vreugd en Rust te Voorburg, het tuinontwerp en de bewoners van het buiten. Daarvoor zijn geschilderde portretten van o.a. de familie Groen van Prinsterer, met dank aan het Kabinet van de Koning, en schilderijen van Johan Antoni de Jonge in bruikleen ontvangen. De tentoonstelling wordt in samenwerking met Stichting ‘Mooi Voorburg’ en de Historische Vereniging Voorburg georganiseerd en er zal ook een mooie boekuitgave verschijnen over de Voorburgse buitenplaats.
-
za12sep2020zo13sep2020Meerdere locaties in de regio!
Open Monumentendag gaat dit jaar in aangepaste vorm door. Er is een podium voor alle monumenten die fysiek of digitaal hun deuren kunnen openen en activiteiten, vaak speciaal bedacht voor deze bijzondere editie. We adviseren iedereen niet zomaar op pad te gaan, maar goed te checken wat er dicht bij huis te bezoeken is en vooraf te reserveren waar mogelijk. Kies je liever voor een virtueel bezoek, dan kan dit natuurlijk ook.
-
za12sep202011.00 - 16.00 uurTeylingerlaan 15a, 2215 RT Voorhout
Open monumenten dag is een jaarlijks evenement in september waarbij de ruïne van Teylingen haar deuren opent voor het publiek.
In 2020 herdenken we het einde van de Tweede Wereldoorlog en vieren we 75 jaar vrijheid.
Geïnspireerd door het thema van de Landelijke Kastelendag van dit jaar wil het bestuur van de ruïne van Teylingen het thema “Bezet & Bevrijd” aan deze activiteit geven.
Vrede en veiligheid in en vanuit de bollenstreek.
We willen het thema graag wat breder trekken dan alleen de tweede wereldoorlog.
De keus voor aankleding is daarom gevallen op een divers aantal reenactment (en theater) groepen welke ook buiten de tweede wereld oorlog vallen.
Veteranen uit de Bollenstreek hebben zich ook ingezet voor onze vrede en veiligheid en zijn daarom uiteraard uitgenodigd om deze activiteit bij te wonen.
Er zijn diverse activiteiten van re-enactmentgroepen die legers uit Korea, Canada en Nederlands Indië naspelen. Zij zullen u van alles laten zien en uitleggen over de betreffende periode.
Toegang is gratis maar een vrijwillige bijdrage is uiteraard zeer welkom.
-
zo11okt202011.00 - 15.00 uurDunne Bierkade - Den Haag
Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven in de huizen van de roemruchte historische personen. Na een bezoek aan de panden van het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade in Den Haag vaart u op de Hadrianus -een nagebouwde 17de eeuwse trekschuit- over de Vliet langs buitenhuizen met onderweg een oudhollandse lunch. De vaartocht brengt u vervolgens naar Huygens’ Hofwijck, vanaf 1642 de buitenplaats van vader en zoon Constantijn en Christiaan Huygens. In 45 minuten worden de deelnemers vanuit de lang vervlogen eeuw naar het hedendaagse startpunt teruggebracht. Dan volgt de terugvaart over de Oude Vliet terug naar de Dunne Bierkade.
Meer info: https://www.vlietvaart.nl/vlietvaart/speciale-vaarten/gouden-eeuw/
-
za17okt202013.00-17.00 uurKlooster O.L.V. ter Eem Daam Fockemalaan 22 3818 KG Amersfoort
De bezetter en bevrijder op de buitenplaats
Symposium Nederlandse Kastelenstichting en Werkgroep Adelsgeschiedenis
De Tweede Wereldoorlog is van grote invloed geweest op de Nederlandse kastelen en buitenplaatsen. Honderden zijn er geconfisqueerd. Sommige eerst door het Nederlandse leger tijdens de mobilisatie van 1939, vervolgens door de Duitse bezetter en vanaf 1944 in toenemende mate door de geallieerde bevrijders. Die geschiedenis staat centraal op de studiedag Ongenode gasten. Welke functies kregen kastelen en buitenplaatsen tijdens de oorlog? Wat waren de gevolgen voor militair gebruik, gedwongen ontruiming of confiscatie.? Hoe was het voor de eigenaren om huis en haard te delen met buitenlandse soldaten, als ze al niet geheel uit hun woning werden verjaagd? Wat waren de materiële gevolgen voor huis en inboedel?
Na 1945 bleven veel huizen (zwaar) beschadigd achter. Voor veel eigenaren aanleiding om te besluiten hun bezit af te stoten. Het begin van een grote golf van herbestemmingen: de gevolgen van de oorlog zijn tot op heden voelbaar.PROGRAMMA
13:15 - 14:00 Inloop
14:00 - 14:05 Welkom
14:05 - 14:40 Inleiding door key note speaker; Conrad Gietman - De laatste oorlog van het kasteel
14:40 - 15:00 Elyze Storms-Smeets - Oorlog in Arcadië: Nederlandse kastelen en landgoederen in de Tweede Wereldoorlog
15:00 - 15:20 Ingrid Jacobs - Nederhemert, een kasteel als bewaarplaats in oorlogstijd
15:20 - 16:00 Theepauze
16:00 - 16:20 Leo van Putten
16:20 - 16:50 Yme Kuiper - De Nederlandse adel en de Bezetting
16:50 Borrel -
zo18okt202011.00 - 15.00 uurDunne Bierkade - Den Haag
Den Haag is de stad van de Gouden Eeuw! Er is van deze historie nog veel te zien en te beleven in de huizen van de roemruchte historische personen. Na een bezoek aan de panden van het Buitenmuseum aan de Dunne Bierkade in Den Haag vaart u op de Hadrianus -een nagebouwde 17de eeuwse trekschuit- over de Vliet langs buitenhuizen met onderweg een oudhollandse lunch. De vaartocht brengt u vervolgens naar Huygens’ Hofwijck, vanaf 1642 de buitenplaats van vader en zoon Constantijn en Christiaan Huygens. In 45 minuten worden de deelnemers vanuit de lang vervlogen eeuw naar het hedendaagse startpunt teruggebracht. Dan volgt de terugvaart over de Oude Vliet terug naar de Dunne Bierkade.
Meer info: https://www.vlietvaart.nl/vlietvaart/speciale-vaarten/gouden-eeuw/