Evenementen

 • za
  02
  apr
  2022
  10.00 - 17.00 uurGebouw Hofrust - Herenstraat 44b Rijswijk

  Al in de 18de eeuw stond Rijswijk bekend om zijn vele buitenplaatsen –vooral de prachtig aangelegde tuinen oogsten bewondering- waar
  vermogende burgers uit Den Haag en Delft in de warme zomermaanden hun toevlucht
  zochten. Rijswijk had ongewoon veel buitenplaatsen, maar liefst 43! De meeste lagen aan weerszijden van de Van Vredenburchweg, aan de oevers van de Vliet en enkele aan de rand van het dorp. Opmerkelijk is dat ze bijna allemaal rond 1700 al bestonden.

  De lezingen over ‘de Buitenplaatsen van Rijswijk worden verzorgd door Hans Koot.. Drs. Hans Koot is Stadsarcheoloog van de gemeente Rijswijk en redactielid van onze stichting.

  Aan het einde van de lunch houden wij ons Vriendenoverleg. Hierop geven wij U de resultaten over 2021 weer en bent U in de gelegenheid vragen te stellen over de stichting en/of onze activiteiten.

  Na het Vriendenoverleg brengen wij een bezoekje aan de "Hofrust"-kapel met orgel uit 1891.

  Na de Hofrust-kapel gaan we naar de voormalig buitenplaats en voormalig Raadhuis "Hofrust".
  We maken een wandelingetje om het huis en door het park. In het park ligt ook de theekoepel uit c.a. 1800 en het monument voor de gevalenen. Na het park nemen we een kijkje in het huis alwaar we ons bezoek aan Hofrust afsluiten met koffie of thee.

  Na een korte wandeling door het dorp van Rijswijk brengen wij een bezoek aan het Museum Rijswijk, gevestigd in "Het Tollenshuis". We worden door Hans Koot rondgeleid door dit in, vermoedelijk, 1793 gebouwde huis.

  Na de rondleiding brengen we een bezoek aan de expositie; "Buiten Leven" in het museum Rijswijk.

  Wij sluiten onze dag in het museum af met een hapje en een drankje..

 • za
  18
  jun
  2022
  10.00 - 17.00 uurCultureelcentrum "De Man', Burgemeester Letteweg 30 te Oostvoorne

  Op 18 juni zal Oostvoorne gedurende onze excursie centraal staan, we starten deze dag met een lezing over de Jacobaburcht.
  Natuurlijk brengen we ook een bezoek aan de Jacobaburcht, Hierna nemen we een kijkje bij de Overburgh, hier zal de bewoonster ons te
  woord staan. 

  In de middag gaan we naar de buitenplaats Olaertsduyn, alwaar we door de eigenaar ontvangen zullen worden.

  Tussen door zullen we kennismaken met het dorp Oostvoorne, nemen we een kijkje in de dorpskerk en de Oudheidskamer van Oostvoorne alwaar een maquette van de Jacobaburcht staat opgesteld.!

 • za
  22
  okt
  2022
  10.15 - 16.30Buitenplaats Moesbosch, Vlissingseweg 28 te Koudekerke

  Op 12 november brengt onze excursie ons naar Walcheren, wij brengen op deze dag een bezoek Koudekerke.

  We worden op de Buitenplaats Moesbosch ontvangen met een kopje koffie, gevolgd door lezingen van Martin van den Broeke (o.a. auteur van de boeken; ‘Het Pryeel van Zeeland.’ Buitenplaatsen op Walcheren 1600-1820’), over Moesbosch, en het huis der Boede en een lezing over de Ringwalburg van Oost-Souburg door Bernard Meijlink, archeoloog van Walcheren.

  Hierna volgt rondleiding over de buitenplaats Moesbosch o.l.v. Martin van den Broeke en een wandeling naar Huis der Boede alwaar we door  dhr. de Boer, eigenaar Der Boede, worden ontvangen.

  Na de lunch in Huys ter Schelde brengen we een bezoek aan de Ringwalburgvan Oost-Souburg, o.l.v. Bernard Meijlink, gevolgd door een bezichtiging van de Hervormde kerk van Oost-Souburg, waar we onze dag met een hapje en een drankje afsluiten.