Evenementen

  • do
    02
    feb
    2023
    za
    29
    jul
    2023
    14.00 - 16.00 uurMuseum Het Tramstation, Otto van Zevenderstraat 2 te Schipluiden

    Een uitgebreide expositie over kasteel Keenenburg, een waterburcht uit het begin van de vijftiende eeuw (gesloopt eind achttiende eeuw). Het kasteel is volledig opgegraven in de jaren 1976, 1978 en 1989. Vondsten van deze opgravingen zijn permanent in het Museum te zien.

    Naast de vaste collectie in de Keenenburgkamer wordt in het museum ook de relatie van het kasteel met het water in beeld gebracht. In een aparte brochure worden twaalf aspecten van deze bijzondere band besproken. De Keenenburg had meerdere bruggen, een waterput, een overdekt schuitenhuis en een windas, waarmee scheepjes over de Singel werden gehaald. De heer van Keenenburg was naast de stad Delft de belangrijkste financier van de trekvaartroute, die in 1645 tussen Delft en Maassluis in gebruik werd genomen.

    In de wachtkamer van het museum zijn nog nooit eerder getoonde vondsten van het kasteel te zien. Vrijwilligers, die het archeologische materiaal hebben uitgezocht en bewerkt, tonen in aparte vitrines het leer van schoenen, aansprekend botmateriaal, metalen voorwerpen, pijpenkoppen, uniek glaswerk en Delfts blauw.

    Belangstellenden zijn op woensdag, zaterdag en de eerste zondag van de maand van 14.00-16.00 uur hartelijk welkom. De toegang is kosteloos. Een vrijwillige bijdrage voor het museum wordt op prijs gesteld.

    Meer info.

  • za
    18
    mrt
    2023
    10.00 - 16.30Capelle aan den IJssel

    In Capelle aan den IJssel hebben ooit drie kastelen gestaan, weliswaar niet tegelijk maar achtereenvolgend. Hoe de geschiedenis van deze kastelen is geweest wordt in een lezing door de Historische vereniging Capelle aan den IJssel (HVC) uit de doeken gedaan. Naast de lezing over de Kastelen van Capelle aan den IJssel hebben wij ook een lezing over de Buitenplaatsen van het naastgelegen Kralingen.

    's Middags een bezoek aan de kasteellocatie.

    Meer info!

  • vr
    05
    mei
    2023
    za
    30
    sep
    2023
    11.00 - 17.00 uurKasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, Voorschoten

    Dit jaar kleurt Duivenvoorde oranje. De families die op het kasteel en landgoed woonden hebben eeuwenlang een bijzondere band gehad met het Huis van Oranje en Oranje-Nassau. Zij vochten aan de kant van de Oranjes, dienden in hoge politieke ambten of waren kamerheer of hofdame voor de opeenvolgende koningen en koninginnen. Het was een innige band die al begon aan het eind van de zestiende eeuw en duurde tot het midden van de twintigste eeuw.

    Op Duivenvoorde zullen in diverse vertrekken verhalen over de relatie met de Oranjes worden verteld aan de hand van bijzondere, niet eerder geëxposeerde objecten.

    Meer info

  • za
    06
    mei
    2023
    zo
    31
    dec
    2023
    10.00 - 16.00 uurArcheologiehuis Zuid-Holland, Archeonlaan 1a, Alphen aan den Rijn

    Deze tentoonstelling gaat over de geschiedenis van de oorlogen in het middeleeuwse graafschap Holland. Twee zeldzame wapenhandschoenen uit 1426 zijn de topstukken, onderdeel van een wapenuitrusting uit de lateMiddeleeuwen.

    Op de tentoonstelling wordt vijf eeuwen van 1000 tot 1500 in Holland belicht aan de hand van vondsten en historische bronnen. Er zijn zwaarden, dolken, pijlpunten, kogels van katapulten en kanonnen te bewonderen.
    De tentoonstelling is tot december te zien in het Archeologiehuis Zuid-Holland in Museumpark Archeon.

  • zo
    07
    mei
    2023
    zo
    31
    dec
    2023
    11.00 - 17.00 uurKasteel Medemblik, Oudevaartsgat 8, Medemblik

    Bij kasteel Radboud in Medemblik worden in een nieuwe tentoonstelling de verdwenen kastelen van West-Friesland zichtbaar gemaakt met levensgrote panorama’s. Het gaat om de kastelen Radboud, Nieuwenburg en Middelburg bij Alkmaar, de Nuwendoorn bij Eenigenburg en Wijdenes, van welke zelfs de locatie nog onbekend is.
    Door geofysisch onderzoek en archiefonderzoek is er de laatste jaren veel meer bekend geworden zowel over de omvang als de functie van de dwangburchten van graaf Floris V. Het beeld, dat Floris V de kastelenbouwer was, is bijgesteld. Zijn vader, graaf Willem II, zou ook een grote rol gespeeld hebben bij de bouw. Ook zouden Wijdenes en Radboud gebouwd zijn op resten van oudere Friese versterkingen. In de tijd van Floris V werden de kastelen verder uitgebouwd als verdediging, als symbool voor de grafelijke macht en als logistieke centra.

    Marius Bruyn, de ontwerper van de tentoonstelling, heeft geprobeerd om met al deze puzzelstukjes, die maar een stukje van het geheel uitmaken, de kastelen zo echt mogelijk weer te geven. Hij maakte gebruik van de archeologische opgravingen, de archieven en oude afbeeldingen.

    Bij een bezoek krijg je een audiotour en loop je langs reconstructies van de kastelen.
    De tentoonstelling is de komende drie jaar te bezoeken.

    Meer info

  • zo
    28
    mei
    2023
    ma
    29
    mei
    2023
    11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

    De opzet van Beleef Teylingen Handel & Ambacht’ zal ook dit jaar zijn om het publiek een inkijkje te geven in het ambachtelijke en middeleeuwse leven van alledag.

    Het gaat bij ‘Beleef Teylingen’ nu eens niet om het uitvechten van een grote belegering, veldslag of riddertoernooi, maar om samen een zo interessant en gevarieerd mogelijk ambachtelijk middeleeuws plaatje voor de bezoekers van de ruïne neer te zetten.

    Meer info.

  • ma
    29
    mei
    2023
    10.00 - 17.00 uurVerschillende kastelen en buitenplaatsen

    Op tweede pinksterdag, 29 mei 2023, is het opnieuw tijd voor Dag van het Kasteel. Deze editie van Dag van het Kasteel heeft als thema: Upstairs/Downstairs en staat in het teken van het personeel van kastelen en buitenplaatsen.

    Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Op latere buitenplaatsen waren zij ook onmisbaar maar vond je bijvoorbeeld ook gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom willen we deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

    Ook nu zijn kastelen en buitenplaatsen bijna onmogelijk te onderhouden zonder de hulp van vrijwilligers en personeel. Nu spelen echter ook vaak de eigenaren van het gebouw een heel belangrijke en actieve rol in het onderhouden van al deze prachtige oude gebouwen.

  • za
    10
    jun
    2023
    zo
    11
    jun
    2023
    11.00 - 17.00 uurKasteel Teylingen; Teylingerlaan 15a, Voorhout

    Een zin die vaak is geroepen is in de vroege middeleeuwen. Maar wie zijn die Vikingen toch? Of moeten we ze Noormannen noemen? Wat hield ze bezig en waar kwamen ze vandaan? Dit zijn zomaar een paar vragen die we vaak gesteld krijgen door het publiek. Ook dit jaar keren de Vikingen weer terug naar kasteel Teylingen..

    Dit evenement zal volledig in het teken staan van het leven van de Vikingen. We laten u een tijdmachine instappen en het leven in de vroege middeleeuwen écht beleven, proeven, zien en voelen.

    Meer Info.

     

  • za
    17
    jun
    2023
    09.45 - 17.00 uurChateau Marquette, Marquettelaan 34, Heemskerk

    Heemskerk op Blaeu 1645 - Wikipedia

    De voorjaarsexcursie voert ons deze keer naar Heemskerk alwaar we Chateau Marquette, Kasteel Assumburg en de kasteeltuin Assumburg bezoeken. Tussendoor vindt er ook een lezing plaats in de Mariaschool - het thuishonk van de Historische Kring Heemskerk (HKH.) 

     

     

     

    Het programma:
    09.45 - 10.15 uur - Ontvangst met koffie/thee op het Chateau Marquette.
    10.15 - 11.30 uur - Rondleiding Chateau Marquette o.l.v. Piet van Zwieten .
    11.45 - 12.30 uur - Lezing over de 10 kastelen in Heemskerk door Piet van Zwieten.
    12.45 - 13.30 uur - Lunch in Kasteel Assumburg (Stayokay), Tolweg 9, Heemskerk.
    13.45 - 14.45 uur - Rondleiding kasteel Assumburg o.l.v. Piet van Zwieten.
    15.00 - 15.15 uur - Drankje (koffie/thee/fris) in het Koetshuijs.
    15.15 - 16.30 uur - Rondleiding kasteeltuin Assemburg door vrijwilligers van de kasteeltuin.
    16.30 - 17.00 uur - Afsluitend drankje met een hapje in 'Kasteel Assumburg '.(Stayokay)

    Meer informatie!!

  • wo
    05
    jul
    2023
    zo
    17
    sep
    2023
    10.00 - 17.00 uurKoninklijk Paleis Amsterdam

    Centraal in de tentoonstelling staat de ontmoeting tussen de machtigste persoon en de machtigste stad van het land; een verhaal over vorstelijk en politiek spektakel in de opmaat naar een onstuimige tijd.
    Met diners, audiënties, rijtoeren en een spectaculair dansfeest in de Burgerzaal van hun indrukwekkende stadhuis haalde het Amsterdamse stadsbestuur alles uit de kast voor het kersverse prinselijk paar. Amsterdam had de machtige stadhouder nodig. Door oorlog en concurrentie in de handel stokte de economische groei. Armoede nam toe en er was onvrede over het bestuur. Op zijn beurt wilde de jonge Willem V voet aan de grond krijgen in de machtige stad.

    Uit de Koninklijke Verzamelingen zijn bijzondere collectiestukken van Willem V te zien, zoals zijn Windsoruniform en sierdegen en vijf bijzondere portretten, waaronder topstukken geschilderd door Johann Friedrich August Tischbein (1750-1812).

    In de zaal waar Willem V dineerde wordt een vorstelijk banket gereconstrueerd met servies en bestek van Willem V.