Evenementen

Evenement details:

 • za
  13
  jun
  2020
  zo
  15
  nov
  2020

  Drie Eeuwen Burchvliet

  11.00 - 17.00 uurMuseum Rijswijk "Het Tollenshuis", Herenstraat 67, Rijswijk

  Vorig jaar verwierf Museum Rijswijk een bijzonder 17de eeuws paneel met een voorstelling van het Huis Burchvliet en de Nieuwe Tolbrug. Het is geschilderd door Jacob van der Croos (1632 – na 1683) en is na een uitvoerige restauratie te zien in de tentoonstelling 'Drie Eeuwen Burchvliet".

  De afgebeelde locatie markeerde eeuwenlang de grens tussen Rijswijk en Voorburg. In de afgelopen jaren heeft het museum diverse schilderijen, tekeningen en foto’s verworden waarop het huis en de brug vanuit verschillende gezichtspunten zijn te zien. Deze werken dateren uit de 18de en 19de eeuw. Het nieuw verworven schilderij past dus heel mooi in deze context.

  Het huis Burchvliet zoals het op de schilderijen is afgebeeld, dateert uit 1633. Het lag op een strategisch punt aan de druk bevaren Vliet, met veel personen en vrachtvervoer naar en van Den Haag. Het huis deed vaak dienst als herberg, waar reizigers konden verpozen en eventueel de nacht doorbrengen. In 1875 werd het pand verbouwd en bood vervolgens onderdak aan de Stoomwasch & Bleekerij Burchvliet.

  In 1892 werd begonnen met een verbreding van de Vliet om het toegenomen scheepvaartverkeer meer ruimte te bieden. Zowel huis Burchvliet als de Nieuwe Tolbrug zijn toen gesloopt. Alleen de grote ovale gevelsteen in de voorgevel van het huis is bewaard gebleven en heeft een plaatsje gekregen in de tuin van Museum Rijswijk.

  Meer info: https://www.museumrijswijk.nl/tentoonstelling-3-eeuwen-burchvliet-173