Evenementen

Evenement details:

 • zo
  07
  mei
  2023
  zo
  31
  dec
  2023

  De verdwenen kastelen van West-Friesland

  11.00 - 17.00 uurKasteel Medemblik, Oudevaartsgat 8, Medemblik

  Bij kasteel Radboud in Medemblik worden in een nieuwe tentoonstelling de verdwenen kastelen van West-Friesland zichtbaar gemaakt met levensgrote panorama’s. Het gaat om de kastelen Radboud, Nieuwenburg en Middelburg bij Alkmaar, de Nuwendoorn bij Eenigenburg en Wijdenes, van welke zelfs de locatie nog onbekend is.
  Door geofysisch onderzoek en archiefonderzoek is er de laatste jaren veel meer bekend geworden zowel over de omvang als de functie van de dwangburchten van graaf Floris V. Het beeld, dat Floris V de kastelenbouwer was, is bijgesteld. Zijn vader, graaf Willem II, zou ook een grote rol gespeeld hebben bij de bouw. Ook zouden Wijdenes en Radboud gebouwd zijn op resten van oudere Friese versterkingen. In de tijd van Floris V werden de kastelen verder uitgebouwd als verdediging, als symbool voor de grafelijke macht en als logistieke centra.

  Marius Bruyn, de ontwerper van de tentoonstelling, heeft geprobeerd om met al deze puzzelstukjes, die maar een stukje van het geheel uitmaken, de kastelen zo echt mogelijk weer te geven. Hij maakte gebruik van de archeologische opgravingen, de archieven en oude afbeeldingen.

  Bij een bezoek krijg je een audiotour en loop je langs reconstructies van de kastelen.
  De tentoonstelling is de komende drie jaar te bezoeken.

  Meer info